Ce noi sărbători vor intra în calendarul bisericesc, de anul viitor. Duminica Mironosițelor și Duminica Femeilor Creștine se află printre ele

Ce noi sărbători vor intra în calendarul bisericesc, de anul viitor. Duminica Mironosițelor și Duminica Femeilor Creștine se află printre ele
(FOTO - Arhivă)
Publicat: 21/07/2020, 20:21
Actualizat: 21/07/2020, 22:41

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a anunțat că, marți, a fost aprobată înscrierea mai multor sărbători în secțiunea „Zile și date importante” din Calendarul bisericesc, pentru anul 2021.

Printre ele se află Duminica Mironosițelor (a treia Duminică după Paști), Duminica Femeilor creștine și Duminica Familiei Creștine, în apropierea zilei de 15 mai, informează Mediafax.

Au fost aprobate mai multe texte liturgice, în cadrul ședinței Sfântului Sinod, între care Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea”; Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului „Potirul nesecat”; Acatistul Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”; Acatistul Maicii Domnului – îndrumătoarea și ocrotitoarea copiilor; Acatistul și Paraclisul Sf. Cuv. Paisie Aghioritul (12 iulie); Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei (18 ianuarie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.

A fost aprobat și Regulamentul pentru organizarea și funcționarea Vicariatului Ortodox Ucrainean din Biserica Ortodoxă Română.

De asemenea, a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie).

Totodată, în ședința de marți a Sfântului Sinod a fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

Calendar creștin ortodox. Ce nu știai despre Sfântul Prooroc Ilie

Sfântul Ilie este celebrat de toți creștinii pe 20 iulie și este considerat un profet, mare făcător de minuni aducător de ploi în vremea secetei.

Este cunoscut, începând din 1913, ca ocrotitor şi patron al aviatorilor. Tot în ziua de 20 iulie, peste 127.000 de români își sărbătoresc onomastica.

În calendarul ortodox este cunoscut ca Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Prin rugăciune și prin puterea încredințată de Dumnezeu a provocat o seceta cumplita în Israel, apoi a adus ploile care au salvat poporul de la pieire.

Sfântul Ilie este cel ales de Dumnezeu că să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

În urma cuvintelor Profetului o secete groaznica s-a abătut asupra pământului : totul a fost secat. Profetul Ilie prefigura Înălțarea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Scrisoarea unei fetițe de 11 ani către un preot din Huși: „Eu iubesc mult să vin la Biserică și asta n-o să se schimbe niciodată”

O fetiță de 11 ani din Huși i-a scris preotului din localitatea sa natală, la sfârșitul lunii mai, supărată că de aproape trei luni nu mai putuse să vină la biserică.

În scrisoarea emoționantă, micuța enoriașă spunea că îi este dor de oamenii pe are îi întâlnea la biserică, dar a ales să stea acasă pentru a respecta măsurile împotriva coronavirusului.

Lângă scrisoare, Crina a desenat cu creioane colorate o icoană reprezentându-l pe Iisus în brațele Fecioarei Maria, relatează publicația locală Vremea Nouă.

„Eu iubesc mult să vin la Biserică si asta n-o să se schimbe niciodată”, a scris micuța Crina.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase