Ce oraș din România va fi Capitala Europeană a Culturii 2021. Se decide astăzi

Ce oraș din România va fi Capitala Europeană a Culturii 2021. Se decide astăzi
Publicat: 14/09/2016, 12:02
Actualizat: 24/02/2017, 14:48

2021 primește startul la sfârșitul acestei săptămâni. Bucureștiul primește miercuri, 14 septembrie, vizita juriului internațional delegat de Uniunea Europeană, care va decide ce oraș din România va fi investit cu prestigiosul titlu. Acesta este un pas important în procesul de evaluare al celor patru finaliste, Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara, alături de susținerea dosarelor de candidatură, programată pentru data de 15 septembrie.

Toți cei interesați de această candidatură pot trimite echipei București 2021 un gând de bine joi, începând de la ora 15:00, când va începe susținerea prezentării dosarului final de candidatură pregătit de ARCUB în numele orașului, pe care poți să-l consulți și tu, aici. Vineri, 16 septembrie, de la ora 17:15, la Biblioteca Națională a României, se va face public numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în România.

De altfel, Ministrul Culturii, Corina Șuteu anunțase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că în această săptămână are loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021″. Orașele Baia-Mare, București, Cluj-Napoca, Timișoara își vor susține prezentările în fața juriului de experți independenți.

De asemenea, Ministrul Culturii a anunțat că vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naționale a României, în sala Mircea Eliade, va avea loc o conferință de presă unde va fi făcut public numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. La evenimentul de vineri alături de Corina Șuteu vor participa Steve Green, președintele juriului de experți și reprezentanții Comisiei Europene.

În dosarul de candidatură a Bucureștiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (ce poate fi consultat public la adresa https://goo.gl/XQ4VsJ), aplicație pregătită de ARCUB — Centrul Cultural al Orașului București, în numele Municipiului București, argumentele pentru acest demers sunt: Pregătirea terenului pentru o viitoare cultură a responsabilității; Recuperarea identității europene a Bucureștiului; O nouă perspectivă asupra Europei: interconectarea ca mod de schimbare a status quo‑ului; Echilibrarea inegalităților culturale; Captarea potențialului creativ și cultural al Bucureștiului.

Bucureștiul trebuie să își găsească vocea într‑o Europă care are nevoie de orașe-capitale, într‑un moment de accentuare a segregării, marginalizării și provincialismului, se mai arată în dosarul de candidatură al orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Mai mult decât un festival cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii aduce în discuție rolul culturii în viața unui oraș și modalitatea sustenabilă în care aceasta poate contribui la prosperitatea cetățenilor și a orașului.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraș din Uniunea Europeană, din țări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de orașe vor fi deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi inițiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două orașe, din țări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se așteaptă ca orașele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator și susținut care să accentueze bogăția, diversitatea și similaritățile culturii europene în fața unui public internațional.

În 2021 atât România, cât și Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii. Odată cu lansarea apelului de candidatură din partea Ministerului Culturii în 2014, Bucureștiul intră într-un proces competitiv prin care trebuie să dovedească posibilitățile sale de a oferi un program unic și promițător de evenimente culturale, artistice, cât și alte tipuri de activități, timp de un an, potrivit site-ului www.bucuresti2021.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului