Ce pedeapsă a primit medicul găsit vinovat de moartea unei fetițe de patru ani, la 40 de minute de la internare

Ce pedeapsă a primit medicul găsit vinovat de moartea unei fetițe de patru ani, la 40 de minute de la internare
Publicat: 30/09/2015, 14:40
Actualizat: 30/09/2015, 15:18

Judecătoria Iași a obligat-o pe Floreta Bianu, medic la Spitalul Municipal Huși, la plata amenzii de 2.000 de lei stabilite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în urma unei anchete desfășurate la unitatea medicală ieșeană, după ce o fetiță de patru ani a murit la 40 de minute de la internare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, magistrații ieșeni au respins plângerea formulată în instanță de medicul pediatru, care a contestat procesul-verbal de sancționare a sa pe motiv că nu a respectat procedurile medicale în cazul petrecut la începutul lunii octombrie 2014. Practic, corpul de control al DSP Vaslui a găsit-o vinovată pe Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe, așa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă.

Inițial, procesul a fost intentat de medicul pediatru celor de la DSP Vaslui la Judecătoria Huși, de unde, ulterior, la cererea formulată de Bianu, procesul a fost strămutat la Iași.

Decizia dată de Judecătoria Iași nu este definitivă.

Pe lângă amenda dată de DSP, medicul pediatru care a tratat-o pe fetița de patru ani a fost găsit vinovat de către Colegiul Medicilor Vaslui în urma anchetei desfășurate în acest caz. Astfel, medicul Floreta Bianu, de altfel șeful Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Huși, este acuzat de culpă medicală pe motiv că nu a direcționat-o pe copilă, care avea insuficiență respiratorie din cauza complicațiilor date de laringita acută cu care fusese internată, către specialistul de la Compartimentul Primiri Urgențe din același spital.
Colegiul Medicilor Vaslui a sancționat-o pe medicul Floreta Bianu cu „vot de blam”, ultima pedeapsă ce poate fi aplicată unui medic pe plan profesional de către organizație înainte de interdicția de a mai exercita profesia.

În octombrie 2014, fetița de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, a fost internată la spitalul din Huși, fiind diagnosticată cu laringită acută și sindrom febril, ea primind tratament cu antibiotic. La 40 de minute de la internare fetița a murit, părinții acesteia acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a fost chemată în instanță de conducerea Spitalului Municipal Huși, după ce unitatea medicală a fost amendată cu 25.000 de lei în cazul fetiței.

Sancțiunea dată spitalului din Huși de către autoritățile sanitare vasluiene este cea mai mare dintre amenzile aplicate în urma controlului dispus de Ministerul Sănătății în acest caz. Unitatea medicală a fost amendată pe motiv că nu dispunea, la data la care copila și-a pierdut viața, de o cameră specială pentru Pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgențe.

În februarie, Judecătoria Huși a respins plângerea depusă de Spitalul Municipal Huși privind amenda de 25.000 de lei dată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui pentru neregulile descoperite în urma controlului dispus de Ministerul Sănătății.

Decizia instanței nu era însă definitivă, fiind atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Vaslui.

Tribunalul Vaslui a menținut sentința inițială dată de Judecătoria Huși, în consecință, Spitalul Municipal Huși fiind obligat să plătească amenda aplicată de DSP Vaslui la sfârșitul anului trecut.

La rândul lor, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui au contestat în instanță amenda dată de DSP, în cuantum de 20.000 de lei, tocmai pe motiv că echipajul medical nu a dus copila la Compartimentul de Primiri Urgențe, ci direct la Secția de Pediatrie.

De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huși de la acea vreme, medicul Emad Wassouf, a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfășurării activității medicale în unitatea sanitară. Ulterior, el a obținut în instanță anularea amenzii.

Și șeful Compartimentului Primiri Urgențe, medicul Gabriela Ababei, a fost amendat cu 1.500 de lei, pentru disfuncționalități în desfășurarea activității compartimentului pe care îl conduce.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a trimis o scrisoare părinților fetei
Gafă sau adevăr?! Cum au numit-o indienii pe Iulia Vântur, pe afișul noului film al...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Trădare anului la PRO TV! Pleacă de la Știrile Pro TV pentru un alt post....
Se vor aplica în toată România! Măsuri de ultim moment. Sunt valabile până la 31...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...