Ce riscă România, după ce reprezentanții hipermarketurilor ne-au reclamat la CE pentru legea care îi obligă să vândă 51% produse locale

Ce riscă România, după ce reprezentanții hipermarketurilor ne-au reclamat la CE pentru legea care îi obligă să vândă 51% produse locale
Publicat: 21/11/2016, 20:18
Actualizat: 27/09/2018, 22:13

„Am primit un document care este confidențial, este doar între autorități, transmis de la Comisie la minister (n.r. – Ministerul Agriculturii), dar informația este corectă, așa este: suntem atenționați că ar putea urma un infringement din cauza Legii 51%”, a spus Achim Irimescu. „Ei (n.r. – retailerii) s-au plâns la Comisie, apoi Comisia ne-a solicitat câteva informații, iar după ce le-am transmis acele informații a venit această înștiințare, cu o posibilă sancțiune”, a precizat ministrul Agriculturii, pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, România ar avea două soluții pentru evitarea sancțiunii: reducerea cotei de 51% sau demonstrația că producătorii din UE nu vor fi discriminați. „Prima soluție ar fi renunțarea la procentajul de 51%, lucru pe care îl poate face doar Parlamentul, Legea fiind deja adoptată, iar a doua soluție ar fi să-i convingem pe reprezentanții Comisiei Europene, să le demonstrăm că prin această lege nu-i discriminăm pe producătorii din Uniunea Europeană”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit Legii 150/2016, comercianții de produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare. Proiectul legii a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.

Un raport al Transparency International arăta anul trecut că marile magazine au unul dintre cele mai influente grupuri de lobby de la Bruxelles, iar Comisia Europeană a fost sensibilă la schimbările legislative care influențează hipermarketurile. Cel mai recent exemplu este cel al Slovaciei, față de care a fost demarată procedura de infringement după ce marile magazine din această țară au fost obligate să publice detalii despre ponderea produselor locale în cifra lor de afaceri. În Slovacia a fost vorba doar de publicarea unor informații, dar în România marile magazine vor fi obligate să cumpere de pe așa-numitul lanț scurt de aprovizionare 51% dintre alimentele pe care le au la vânzare. Formularea de lanț scurt a apărut în textul de lege tocmai pentru a nu apărea probleme de interpretare la Comisia Europeamă.

Marile lanțuri comerciale contestă chiar și așa noua lege și avertizează că, dacă nu vor reuși să aducă în rafturi suficiente alimente românești, vor fi forțate să își închidă magazinele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun