Ce salarii primesc angajații care intră în carantină sau izolare la domiciliu, din cauza coronavirusului

Ce salarii primesc angajații care intră în carantină sau izolare la domiciliu, din cauza coronavirusului
Publicat: 27/02/2020, 17:49

Potrivit instrucțiunilor pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină, „în scopul prevenirii îmbolnăvirilor, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină”. Regulile sunt valabile pentru cei asigurați medical în România.

Mai întâi, se merge la DSP pentru eliberarea unui certificat în care se va menționa durata perioadei de carantină, scrie B1.RO. Ulterior, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical pentru carantină, pe durata stabilită în certificatul eliberat de DSP.

Durata concediilor pentru carantină nu duce la scăderea zilelor de concediu medical oferite unui asigurat pentru celelalte afecțiuni. Cât stă în carantină sau izolare, persoana respectivă va avea venitul scăzut.

Exemplu

Cuantumul brut lunar al indemnizație pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul. Să luăm în considerare un salariu de 5.000 lei brut, fără alte beneficii.

O persoană ar câștiga net 2.925 lei, dacă stă 10 zile lucrătoare în carantină și va primi 2.668 lei, cu 257 lei mai puțin. În cazul în care carantina s-ar întinde pe durata unei luni întregi, banii primiți la final ar fi 2.411 lei, reprezentând o diferență de 514 lei.