Ce schimbări îi așteaptă de la 1 iunie pe românii care au nevoie de medic

Ce schimbări îi așteaptă de la 1 iunie pe românii care au nevoie de medic
Publicat: 13/05/2014, 18:18
Actualizat: 18/05/2015, 22:46

De la 1 iunie, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 39, care nu suferă de nicio boală, se pot prezenta la medicul de familie doar o dată la trei ani pentru un control de rutină. După vârsta de 40 de ani vizitele la medicul de familie se pot face o dată pe an. Asta prevede nou pachet de bază de servicii medicale care va intra în vigoare peste două săptămâni, după ce a fost adoptat în Ședința de Guvern prin Ordonanță de Urgență.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, spune că pachetul de servicii medicale de bază pune accentul pe prevenție. „Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate și pentru toți românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii și a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenția, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face prevenție, lucru care va ajuta atât starea de sănătate a cetățenilor acestei țări, dar și întreg sistemul de sănătate. Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a pachetului minimal de servicii și a pachetului de servicii de bază sunt reprezentate de îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale furnizate de către medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate și dezvoltarea serviciilor de prevenție acordate în segmentul de asistență medicală primară”, spune șeful de la Sănătate.

Referitor la asistența medicală primară, atât în pachetul minimal cât și în pachetul de bază, pentru supravegherea gravidei s-a introdus și testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B și C, în plus față de testarea HIV.

De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultații de monitorizare activă, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă și boala cronică de rinichi.

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.

Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie și fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).

Pentru protecția și asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asigurați, a fost însă revizuită lista investigațiilor medicale paraclinice din pachetul de bază, fiind introduse o serie de investigații noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron.

Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultații, servicii profilactice, tratamente protetice și ortodontice precum și alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgență.
Și în pachetul minimal, pentru neasigurați, se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgență.

Ponta: „Nu cred că o să reușim să facem un sistem perfect de pachet de bază de la început”

Premierul Victor Ponta a spus în Ședința de Guvern că această formă a pachetului de bază pe care a aprobat-o prin Ordonanță de Guvern nu este una definitivă, forma lui putând fi îmbunătățită și în viitor. „Nu cred că o să reușim să facem un sistem perfect de pachet de bază de la început, nimeni n-a reușit așa ceva, ci doar să fiți foarte atent, că prezentați publicului larg, să vedeți ce disfuncționalități sunt în aplicare”, i-a Ponta ministrului sănătății, Nicolae Bănicioiu, la începutul Ședinței de Guvern.

El i-a cerut ministrului Sănătății să urmărească și efectele aplicării noilor măsuri și, în cazul în care apar probleme, să prezinte în Guvern actele normative necesare eliminării disfuncționalităților.

Ministrul Sănătății a vorbit despre beneficiile pe care le va aduce implementarea pachetului de servicii medicale de bază, dar, după scurt timp, a fost întrerupt de către premier, care i-a cerut să informeze populația, cu ajutorul presei, și nu pe membrii Guvernului.

„Nu pe noi trebuie să ne convingeți – pe noi ne-ați convins – ci trebuie să știe fiecare român, pentru că sănătatea îl privește pe fiecare”, a spus Ponta.

Ministrul Sănătății a anunțat că noul pachet de bază de servicii medicale va pune accent pe serviciile de prevenție. „Noul pachet de bază servicii medicale are rolul de a reglementa sistemul sanitar. Pentru elaborarea lui am ținut cont de părerile reprezentanților Colegiului Medicilor din România, medicilor de familie. Vom pune accent pe prevenție. În noul pachet de bază de servicii medicale este menționat faptul că persoanele aflate până în vârsta 39 de ani se pot prezenta, gratuit, la medicul de familie pentru o vizită de rutină o dată la trei ani. După vârsta de 40 de ani vizita la medicul de familie se face anula”, a spus ministrul Sănătății.

Din cele prezentate de Bănicioiu în ședința de Guvern, varianta noul pachet de bază de servicii medicale creat de actualul șef de la Sănătate nu este diferită de cea a fostul ministru, Eugen Nicolăescu.

CITIȚI AICI REFORMA ÎN SĂNĂTATE. Lista schimbărilor care îi așteaptă pe românii care merg la medic odată cu aprobarea noului pachet de bază de servicii medicale

Lista de medicamente compensate, actualizată după 8 ani

România este codașa Europei la capitolul accesului pacienților la tratamente compensate de ultimă generație. Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), arată că lista de medicamente compensate a fost actualizate în aprilie 2008. De atunci și până în prezent, „pe lista de așteptare” sunt peste 1.000 de medicamente noi. Autoritățile se chinuie de aproape 2 ani să reactualizeze această listă, iar premierul Ponta a anunțat, în ședința de Guvern, că acest lucru va deveni o realitate cât mai curând. „Pe lista de medicamente compensate se află 17 molecule noi”, a precizat premierul la începutul întâlnirii cu miniștrii.

Cele 17 molecule noi introduse pe lista de medicamente compensate vor fi compensate 100%. Mai jos vedeți lista acestora și bolile în care sun utilizate:

● Stiripentol – folosit în epilepsie,
● Pasireotidum – folosit în bolile endocrine,
● Ambrisentanum – folosit în hipertensiunea pulmonară,
● Tafamidis – folosit in scleroza laterala amiotrofica,
● Bosentanum – folosit în scleroză sistemică,
● Romiplostinum – folosit în tratarea purpurei trombocitopenice imune cronice
● Sapropterinum – folosit în fenilcetonurie,
● Plerixafor – folosit în transplantul medular,
● Clofarabinum – folosit în oncologie,
● Nelarabinum – folosit în oncologie,
● Decitabinum – folosit în oncologie,
● Trabectedinum – folosit în oncologie,
● Ofatumabum – folosit în oncologie,
● Dasatinibum – folosit în oncologie,
● Nilotinibum – folosit în oncologie,
● Everolimus – folosit în oncologie,

Datele raportului Patient W.A.I.T arată că în vreme ce pacienții români trebuie să aștepte peste 6 ani pentru a beneficia de tratamente compensate noi, bolnavii din Marea Britanie și Germania au acces la ele imediat după ce au fost autorizate.

În Belgia pacienții trebuie să aștepte 392 de zile, în Portugalia – 349 de zile, în Spania – 349 de zile, Italia – 326 de zile, Franța – 289 de zile, Slovacia – 255 de zile, Finlanda – 211 de zile, Suedia – 206 de zile, Olanda – 196 de zile, Grecia – 188 de zile, Norvegia – 175 de zile, Irlanda – 157 de zile, Elveția – 140 de zile, Danemarca – 125 de zile și în Austria 88 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...