Ce se întâmplă dacă nu speli frunzele de salată! RISCUL la care se expun multe persoane

Ce se întâmplă dacă nu speli frunzele de salată! RISCUL la care se expun multe persoane
Publicat: 17/03/2023, 09:20
Actualizat: 17/03/2023, 09:21

Salata este garnitura perfectă lângă o friptură sau cartofi prăjiți, de asemenea, este ideală și pentru persoanele care își doresc o dietă echilibrată. Totuși, dacă nu o speli și nu o mănânci corespunzător, ea poate să fie un motiv un inamic pentru sănătatea ta.

Salata este renumită printre persoanele care doresc să-și mențină o dietă echilibrată și sănătoasă, iar tipurile de salată sunt adesea oferite spre vânzare, gata preparate și ambalate.

Este cunoscut deja faptul că aceste soiuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii care sunt relevante din punct de vedere al igienei.

Un grup de lucru condus de profesorul Dr. Kornelia Smalla de la Institutul Julius Kühn (JKI) a arătat acum că aceste bacterii pot include și bacterii rezistente la antibiotice.

„Trebuie să ajungem la baza acestor constatări”, a spus profesorul dr. Georg Backhaus, președintele Institutului Julius Kühn.

„Bacteriile rezistente sunt cunoscute ca fiind prezente în ”gunoiul de grajd, în canalizare, în sol și în corpurile de apă’’, a mai spus el.

Această descoperire îngrijorătoare este în concordanță cu constatările similare pentru alte alimente”, adaugă profesorul Dr. Andreas Hensel, președintele Institutului federal pentru evaluarea riscurilor (BfR).

„În prezent, evaluăm de urgență ce înseamnă această constatare în ceea ce privește riscul pentru sănătate pentru consumatori”, mai spune profesorul dr.Gerog Backhaus.

În analizele lor, experții s-au concentrat pe partea bacteriilor Escherichia coli care sunt rezistente la substanța activă tetraciclină.

Acest lucru se datorează faptului că antibioticele de tetraciclină sunt utilizate în creșterea animalelor, unde pot promova dezvoltarea și propagarea bacteriilor rezistente în organe, cum ar fi intestinul.

Aceste bacterii, precum și o parte din antibiotice, sunt excretate și apoi își găsesc drumul pe câmpuri prin îngrășăminte organice cum ar fi gunoiul de grajd.

Smalla afirmă că „rezultatele testelor cuprinzătoare arată clar că o mare varietate de plasmide transferabile – purtători de gene în bacteriile care apar în afara cromozomilor – au fost găsite cu gene de rezistență din E. coli în produse proaspete”.

De asemenea, plasmidele poartă rezistență la mai multe clase de antibiotice.

Salata și legumele crude, spălate cu apă potabilă

Bacteriile E. coli cu aceste proprietăți au fost găsite pe toate cele trei alimente analizate, mai exact, salată, rucola și coriandru.

Consumatorii ar trebui să spele întotdeauna legumele crude, salata și ierburile proaspete cu apă potabilă înainte de a le consuma, pentru a minimiza riscul de ingerare a agenților patogeni sau a bacteriilor rezistente la antibiotice.

Femeile gravide și persoanele cu sisteme imunitare compromise ca urmare a vârstei avansate, a condițiilor preexistente sau a consumului de medicamente ar trebui să se abțină să mănânce salate pre-tăiate și ambalate ca măsură de precauție împotriva infecțiilor alimentare și ar trebui să pregătească salatele în sine folosind ingredinete proaspete și bine spălate cu puțin timp înainte de consum, potrivit Libertatea.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
NU mai pot avea PERMIS DE CONDUCERE! Anunț de ultim moment pentru toți șoferii din...
Este oficial! Capitala și municipiile mari pot aplica taxe pentru accesul cu mașina în anumite...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului