Ce spune Ion Iliescu despre închisoarea pe care CIA ar fi avut-o în România

Ce spune Ion Iliescu despre închisoarea pe care CIA ar fi avut-o în România
Publicat: 10/12/2014, 21:00

„Nu pot să comentez ceva fără documente de față. Nu am avut cunoștință de așa ceva”, a declarat, miercuri, fostul președinte al României, întrebat dacă au existat închisori ale CIA pe teritoriul României.

Întrebat dacă știa de închisoarea CIA din Polonia, Ion Iliescu a precizat: „Nu m-am întâlnit cu această problemă și comentarii pe baza unor fapte necunoscute și fără dovezi nu pot să fac”.

Senatul SUA a publicat, marți, o versiune scurtă a raportului Comisiei de Informații privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie împotriva suspecților de terorism, asimilate torturii, potrivit AFP.

România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale CIA, în centrul de detenție deschis pe teritoriul României fiind interogați mai mulți prizonieri ai Agenției Centrale de Informații suspectați de legături cu grupări teroriste, relatează Washington Post.

În versiunea publică a raportului Comisiei de Informații din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt secretizate o serie de informații, inclusiv țările în care ar fi existat închisori secrete ale Agenției Centrale de Informații, scrie Washington Post, adăugând că detalii din document permit decodarea acestor centre de detenție.

Potrivit Washington Post, în raport sunt menționate închisori din cinci țări: Polonia, România, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa închisoare secretă a CIA din România figurează drept „detention site black”, pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, sunt folosite patru culori.

Din interpretarea datelor cuprinse în raport, CIA nu informase Departamentul de Stat despre existența închisorii din România, situație pe care ambasadorul SUA la București Michael Guest a catalogat-o „inacceptabilă”, autoritățile de la București cerând în 2006 închiderea centrului de detenție.

O comisie a Parlamentului României a stabilit, în iunie 2006, că există date clare ce atestă faptul că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile românești exclusiv din motive tehnice și că, în România, nu există închisori pentru prizonieri supecți de terorism.

Constituită în luna decembrie a anului 2005, după primele informații potrivit cărora spațiu aerian românesc ar fi fost survolat de avioane CIA care transportau deținuți și că aceștia erau torturați în centre special constituite în România, Comisia parlamentară a investigat, potrivit președintelui Norica Nicolai, peste 3.000 de zboruri, documente și date ale operațiunilor aeriene de pe teritoriul românesc. Au fost avute în vedere, cu precădere, aeroporturile militare din Timișoara, Constanța, București, Tulcea și Fetești.

Atât președintele Comisiei, Norica Nicolai, cât și vicepreședintele George Maior (PSD), au negat afirmațiile speculate în presa străină și cele prezentate de parlamentarul elvețian Dick Marty.

Pe baza documentelor prezentate de autorități, senatorul liberal a declarat că pe niciunul dintre aeroporturile românești nu au fost existat și nu au fost constuite facilități care ar fi putut servi drept centre de detenție pentru deținuți.

Reprezentanții Comisiei parlamentare CIA au arătat, „fără dubiu”, că din cele două zboruri amintite în raportul lui Dick Marty, N313P din 25 ianuarie 2004 și N313P din 22 septembrie 2003, despre care acesta susținea că ar fi transportat deținuți, „nu au coborât și nu au urcat pasageri”.

Pe de altă parte, fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski a declarat, miercuri, că interogatoriile brutale ale suspecților de terorism desfășurate de CIA pe teritoriul polonez au încetat, la presiunile poloneze, în 2003, relatează AFP.

El a confirmat chiar că acest procedeu, care include recurgerea la tortură, a fost practicat în Polonia de agenți ai CIA, în timp ce autoritățile poloneze se refugiază de ani de zile într-o tăcere totală, ascunzându-se în spatele secretului anchetei desfășurate de șase ani de Parchetul din Cracovia, fără un progres vizibil.

Intervievat la postul de radio TOK FM, la o zi după publicarea unui raport copleșitor de către Senatul american, Kwasniewski – care a acceptat această „cooperare consolidată în domeniul serviciilor de informații” – a afirmat că la început Polonia nu știa despre actele de tortură. Era vorba, în opinia sa, doar despre înființarea unor facilități secrete.

„Faptul că americanii desfășoară aceste activități într-un mod atât de secret a generat îngrijorări. Astfel că autoritățile poloneze au acționat pentru a le pune capăt și aceste activități au încetat, la presiunea Poloniei”, a declarat el.

Kwasniewski, președintele Poloniei în perioada 1995-2005, a povestit că i-a expus această problemă președintelui George W. Bush „în Biroul Oval de la Casa Albă” în 2003. Potrivit lui, liderul american a apărat activitățile CIA, afirmând că acestea aduc „beneficii importante în materie de securitate”.

Dar „i-am spus lui Bush că ar trebui ca această cooperare să se termine și s-a terminat”, a adăugat omul politic polonez.

Potrivit lui, cooperarea cu americanii și mai ales informațiile obținute au fost în beneficiul țării sale. „Nu au fost amenințări teroriste în Polonia”, a explicat el.

Kwasniewski a apărat acordul său inițial, amintind moartea a câtorva mii de americani în atentatele din 11 septembrie și contextul „războiului împotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale