Ce spune Victor Ponta despre braconierul decedat în urma atacului ursului

Ce spune Victor Ponta despre braconierul decedat în urma atacului ursului
Publicat: 21/09/2012, 12:09
Actualizat: 04/02/2019, 11:08

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a doua persoană care a decedat în urma atacului unui urs din Dâmbovița, respectiv braconierul, „și-a cam căutat soarta”, el apreciind că braconajul este o infracțiune extrem de gravă, care trebuie pedepsită.

„Cazul al doilea a fost al unui braconier care, ca să spun așa, are o parte importantă din vină pentru ceea ce s-a întâmplat. (…) Din păcate, cel care a decedat și-a cam căutat soarta, ca să spun așa, și pentru mine braconajul este o infracțiune extrem de gravă, care trebuie pedepsită”, a spus premierul.

Ponta a precizat că nu el a decis ca ursul din Dâmbovița să nu mai fie împușcat, arătând că această hotărâre aparține specialiștilor.

„Nu am decis eu, din păcate nu mă ocup și de problema urșilor, dar sunt convins că măsurile pe care le propun specialiștii sunt cele mai bune(…) Trebuie împruenă cu ONG-urile și specialiștii să facem un studiu serios să vedem totuși ce se întâmplă. Nu ne apucăm acuma să omorâm urșii din țară, dar pe de altă parte categoric trebuie să protejăm populația. E clar că de mult timp nimeni nu s-a mai gândit serios la ce se întâmplă și, uitați, am avut asemenea tragedii”, a spus Ponta.

Vineri dimineață, aproximativ 20 de vânători au reluat căutarea ursului în zona comunei dâmbovițene Moroieni, însă operațiunea este îngreunată din cauza ploii. În paralel, echipe formate din aproximativ 30 de jandarmi și polițiști patrulează în zonă pentru a preveni producerea altor incidente.

„Am reluat căutările și sperăm ca ursul să fie găsit astăzi, după urmele de sânge. Îi rugăm pe localnici să mai aibă răbdare și astăzi și să nu meargă la fân sau la livezi până când nu prindem animalul, care este extrem de periculos, fiind rănit”, a declarat, vineri, prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Rusu.

Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localități învecinate.

Incidentul a avut loc într-o zonă izolată, cu acces dificil, aflată în apropierea pădurii, la o distanță de aproximativ zece kilometri de locul în care sâmbătă a avut loc primul atac al ursului, în perimetrul respectiv fiind instituită carantina în urma incidentelor de la sfârșitul săptămânii trecute.

Șeful Poliției Dâmbovița, comisar-șef Danil Zepiși, declara că bărbatul ucis de urs atacase animalul cu o cange, care a fost găsită la fața locului, alături de mai multe capcane pentru urși care erau amplasate de-a lungul gardului grădinii în care s-a produs incidentul.

Miercuri seară, doi bărbați din Moroieni care au însoțit victima în zona incidentului au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzațiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiați timp de mai multe ore. Joi, cei doi bărbați au primit interdicție de a părăsi țara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistrații Judecătoriei Pucioasa, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către procurori la Tribunalul Dâmbovița.

Potrivit probelor existente la dosar până la acest moment al urmăririi penale, miercuri, în baza unei înțelegeri prealabile, unul dintre bărbați, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele și capcanele folosite pentru capturarea ursului, „contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale, în cauză”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi bărbați le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laț încă de marți și că miercuri dimineață s-au dus toți trei ca să-l ucidă și să-l transporte apoi cu o căruță.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băț în vârful căruia era un cuțit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut și s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Sâmbătă, un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacați de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe față, la gât, la picioare și la coapse. Inițial, femeia a fost internată la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, iar cursul serii, a fost transferată, cu o ambulanță, la Spitalul de Arși din București, unde a fost supunsă unor intervenții chirurgicale.

Incidentele au avut loc într-un interval de aproximativ șase ore, în județul Dâmbovița, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat și un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă mașină. Acesta a suferit leziuni pe spate și la față.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împușcat ursul la marginea localității Pietroșița, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, susținând că este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.

Primele date ale autopsiei au arătat că ursul era turbat. În aceste condiții, a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porțiune de 10 kilometri și o zonă de protecție pe o porțiune de 30 de kilometri.

Fondul de vânătoare din Dâmbovița unde au avut loc incidentele din ultimele zile este administrat de către „Asociația de vânătoare și pescuit Dunărea 2007” din București.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, că este inadmisibil că asociația care administrează fondul de vânătoare din Dâmbovița nu a mobilizat toate efectivele în urma incidentului de sâmbătă, spunând că aceasta avea obligația să asigure protecția oamenilor și că ar putea rămâne fără aviz.

„Este inadmisibil ca în trei zile, de când s-a întâmplat tragedia, asociația care administrează acest fond să nu aibă toate efectivele mobilizate și să verifice și să vadă că în garduri sunt puse lațuri pentru prinderea urșilor. Nu dau vina pe cetățeni pentru că autoritățile sunt obligate să le asigure acestora protecția”, a afirmat Rovana Plumb.

Ea a spus că există informații, „supoziții”, că pe acest fond de vânătoare ar fi 80 de urși, față de 23, cât ar trebui să fie, conform normelor.

„Verificăm și vom stabili exact câți urși sunt pe acest fond de vânătoare și dacă această asociație care îl administrează este capabilă să îl gestioneze. În caz contrar, va fi ridicat avizul asociației”, a adăugat ministrul, precizând că verificările la asociația care administrează fondul sunt făcute de Corpul de control al ministerului.

Plumb a mai spus că a semnat, marți, un ordin de derogare prin care se aprobă împușcarea a 335 de urși în acest an pe fondurile de vânătoare din țară. Cota stabilită este similară celei de anul trecut, care nu a fost însă atinsă, fiind împușcați cu circa 130 de urși mai puțin. Ministrul a mai spus că numărul urșilor la nivel național este estimat la 6.000.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”