Ce verdict a primit fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu

Ce verdict a primit fosta judecătoare Veronica Cîrstoiu
Publicat: 27/03/2015, 09:54
Actualizat: 26/04/2015, 09:59

Curtea de Apel Constanța a stabilit, joi seară, sentințele în cazul fostei judecătoare de la Curtea de Apel București și a altor trei persoane judecate în același dosar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Veronica Cîrstoiu a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, trei ani de închisoare pentru înșelăciune, câte un an de închisoare pentru două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele șase pedepse și a aplicat Veronicăi Cîrstoiu pedeapsa cea mai grea de cinci ani de închisoare și doi ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.

Curtea de Apel Constanța deduce din pedeapsă durata arestului preventiv de la 10 august 2013 la 2 septembrie 2014.

Florin Cergan, fiul fostei judecătoare, a primit o condamnare de doi ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, urmând ca din pedepasă să fie dedus arestul preventiv de la data de 10 august 2013 la 26 iunie 2014.

Atât Veronica Cîrstoiu, cât și Florin Cergan rămân în continuare sub control judiciar.

Avocatul Lucian Băgia a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență și la un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele două pedepse și i-a aplicat lui Lucian Băgia pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare.

De asemenea, Curtea de Apel Constanța a suspendat, sub supraveghere, executarea acestei pedepsei, stabilind un termen de încercare de cinci ani.

Marilena Cucianu, celălalt inculpat din acest dosar, a primit trei ani de închisoare pentru complicitate la înșelăciune, un an de închisoare pentru două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele patru pedepse și i-a aplicat Marilenei Cucianu pedepasa cea mai grea, de trei ani de închisoare. De asemenea, Curtea de Apel Constanța a suspendat, sub supraveghere, executarea acestei pedepse, stabilind un termen de încercare de cinci ani.

Instanța a mai hotărât să le oblige pe Veronica Cîrstoiu și Marilena Cucianu la plata în solidar a sumei de 156.351 lei despăgubiri civile către Curtea de Apel București.

Totodată, Veronica Cîrstoiu a fost obligată la plata sumei de 120.000 de euro obiectul luării de mită sau echivalentul în lei la data plății, instanța luând act de faptul că suma de 50.000 de euro, obiect al infracțiunii de trafic de influență, comisă de Veronica Cîrstoiu și Florin Cergan, a fost restituită DNA.

Avocatul Lucian Băgia este obligat să plătească suma de 350.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plății, a mai decis instanța, care a hotărât să mențină măsurile asiguratorii dispuse față de Lucian Băgia și Veronica Cîrstoiu până la recuperarea sumelor de mai sus.

De asemenea, Veronica Cîrstoiu este obligată să mai achite suma de 25.000 de lei, Florin Cergan – 20.000 de lei, Lucian Băgia – 15.0000 de lei și Marilena Cucianu – 12.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Decizia de joi a Curții de Apel Constanța nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunța, împreună cu ceilalți doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel București, o soluție de admitere a contestației în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la șapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor.

„Banii au fost primiți prin medierea lui Staicu Marian și a inculpatei Popescu Carmen Ioana”, au scris procurorii în documentul citat.

În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor.

„În scopul menționat, anterior pronunțării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro și, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinși, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor”, au arătat procurorii în actul de sesizare a instanței.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul în care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu „a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiți sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în București, la prețul de 636.642,8 lei)”.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus confiscarea extinsă, în 20 noiembrie 2013, în cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, precum și în cazul fiului său, Florin Cergan, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență.

„În acest sens, s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de inculpata Cîrstoiu Veronica, în perioada 2007 – 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei – venituri salariale și 207.718 lei – echivalentul a 47.500 euro – din vânzarea unui imobil) și că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeași perioadă de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei”, au arătat procurorii.

Potrivit sursei citate, din compararea veniturilor obținute și a averii dobândite de către Cîrstoiu, reiese o diferență de 641.968,08 lei, adică aproximativ 144.000 de euro.

„În ceea ce îl privește pe inculpatul Cergan Florin, s-a reținut că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 – 2013, au fost în sumă de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeași perioadă de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)”, au precizat procurorii.

Astfel, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând celor doi și confiscarea specială a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cîrstoiu i-ar fi primit sub formă de mită, și de 156.351 de lei, cuantum pe care îl cere Curtea de Apel București, care s-a constituit parte civilă în proces, ca daune de la judecătoarea Cîrstoiu.

Dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Constanța deoarece Curtea de Apel București a fost parte în proces.

Într-un alt dosar legat tot de această cauză, Dinel Staicu a primit o condamnare definitivă de cinci de ani de închisoare pentru cumpărare de influență, Ioana Carmen Popescu – un an și patru luni de închisoare, în urma contopirii a trei pedepse pentru dare de mită, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Avocata Adriana Dascălu a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru trafic de influență, la doi ani și patru luni de închisoare pentru complicitate la luare de mită și câte opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv pentru complicitate la această infracțiuni. Din contopirea condamnărilor s-a dispus o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, și doi ani de interzicere a unor drepturi civile. Termenul de încercare al pedepsei este de cinci ani.

Tot la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, a fost condamnat fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu. Termenul de încercare este, și în cazul său, de cinci ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice