Cei 300 care se opun eutanasierii maidanezilor. Radu Beligan: „Un gest barbar”. Marin Moraru: „Orice ființă are dreptul să trăiască”

Cei 300 care se opun eutanasierii maidanezilor. Radu Beligan: „Un gest barbar. Marin Moraru: „Orice ființă are dreptul să trăiască
Publicat: 25/09/2013, 12:48
Actualizat: 19/05/2015, 00:26

„Suntem oameni și avem putere să facem ceva”. „Orice ființă are dreptul să trăiască”. „Întotdeauna voi fi împotriva violenței, agresivității și a acționării prin instinct”. Acestea sunt mesajele pe care Radu Beligan, Marin Moraru și Oana Pellea le transmit iubitorilor și neiubitorilor de animale astăzi, în ziua în care Curtea Constituțională decide soarta maidanezilor, judecând contestația depusă de parlamentari împotriva legii eutanasierii.

Cei trei mari actori fac parte dintre cele peste 300 de personalități au semnat o petiție adresată judecătorilor de la Curtea Constituțională prin care cer ca maidanezii să nu fie eutanasiați. Inițiată de Cristina Țopescu, membru PSD, petiția a fost semnată de nume sonore din viața publică, printre care se numără actorii Radu Beligan, Marin Moraru, Bebe Cotimanis, Oana Pellea, Florina Cercel și Ion Besoiu , medicii prof. dr. Ioan Lascăr, prof. dr. Monica Pop, prof. dr. Dana Safta, prof. dr. Gheorghe Burnei și prof. dr. Dan Enescu, istoricul Lucian Boia, soliștii Dan Iordăchescu, Gheorghe Zamfir, Cleopatra Melidoneanu și Ionel Voineag și regizorii Dan Pița, Laurențiu Damian, Sanda Manu, Copel Moscu și Călin Netzer.

„Doamnelor, domnilor judecător, în ultimele 3 săptămâni, pe fondul morții tragice a unui copil de 4 ani, omorât de câini (cu implicarea acestora în circumstanțe încă neelucidate), România este o țară cuprinsă de psihoza violenței împotriva stăpânilor de câini și a câinilor fără stăpân. Societatea e mai polarizată decât oricând, cele două tabere se amenință reciproc, trăim, practic, în plin război om cu om și om cu animal. (…) Pentru a masca o crasă incapacitate instituțională și cheltuirea nesăbuită a banului public, fără să se asigure nici bunastarea animalelor, nici cea a oamenilor, autoritățile române au procedat acum, în pripa, la adoptarea unui cadru legal ignârand tratatele internaționale și aplicarea Rezoluției Parlamentului European din 4 iulie 2012 referitoare la strategia Uniunii Europene pentru protecția și bunăstarea animalelor 2012-2015 (2012/2043(INI), care, prin punctele 24- 28, solicită statelor membre să adopte strategii cuprinzătoare de gestionare a populației canine. In acest context, consideram ca autoritatile romane au obligatia sa respecte legislația internă și tratatele internaționale îin care statul român este parte”, se arată în petiția transmisă judecătorilor constituționali.

Radu Beligan: „Eutanasierea este un gest barbar”

Radu Beligan a semnat această petiție pentru că drește să nu mai existe câini pe stradă și nu susține eutanasierea. „Consider că eutanasierea este un gest barbar. În același timp nu doresc ca oamenii să fie expuși vreunui risc din cauza acestor animale. Suntem oameni și avem putere să facem ceva pentru ca animalele să nu mai stea pe stradă”, a declarat pentru gândul Beligan. Actorul se declară un mare iubitor de animale. Are acasă un câine și două pisici, dar cu toate astea se gândește să mai adopte de la distanță câteva animale.

Marin Moraru: „Nu susțin măsurile radicale”

Marin Moraru a mărturisit pentru gândul că a fost mușcat de un câine, dar acest lucru nu l-a determinat să dorească moartea acelui animal. „Cu toate astea, sentimentele mele față de un câine nu s-au schimbat. Câinele e câine și dacă știi cum să te comporți cu el nu se întâmplă nimic”, a precizat actorul.

Maestrul a precizat că s-a alăturat acestei inițiative pentru că iubește câinii. „Orice ființă are dreptul să trăiască. Nu doresc ca o ființă să fie omorâtă. Nu susțin măsurile radicale”, a mai spus Marin Moraru.

Monica Davidescu: „Deschideți ochii”

Oana Pellea se numără și ea printre susținătorii acestei inițiative. „Am semnat această petiție pentru că întotdeauna voi fi împotriva violenței, agresivității și a acționării prin instinct”, a declarat actrița pentru gândul.

Mihai Traistariu consideră că eutanasierea reprezintă „cea mai jalnică măsură” care poate fi luată împotriva câinilor fără stăpân. „Nu sunt de acord să iei viața unei vietăți. În perioada 2000-2001 Traian Băsescu a ucis 150.000 de maidanezi. În prezent, pe străzi sunt în jur de 65.000 de câini. Eutanasierea nu este soluția pentru problema maidanezilor. Aceștia trebuie adunați de pe stradă, sterilizați, tratați și adoptați sau ținuți în adăposturi speciale”, a declarat pentru gândul cântărețul.

La rândul său, actrița Monica Davidescu le cere oamenilor „să deschidă ochii”, transmițându-le partizanilor eutanasierii că un copil nu trebuie să fie învățat să omoare. „Le doresc să deschidă ochii și să înțeleagă că educația copiilor este importantă. Dacă un copil este învățat acum cu „omoară, mi-e teamă că la adolescență se va transforma într-un infractor”, a spus Monica Davidescu la GÂNDUL LIVE.

Ce soluții propun medicii în privința câinilor fără stăpân

Medicii văd zilnic persoane care devin pacienți din cauza mușcăturilor câinilor fără stăpân, dar cu toate acestea nu susțin eutanasierea drept soluție la problema maidanezilor. „Problema câinilor maidanezi este acută și trebuie rezolvată. Mă confrunt în calitate de chirurg plastician cu probleme provocate de câinii maidanezi. Nu e zi să nu existe pacient care să nu fie internat, în clinica pe care eu o conduc de la Spitalul de Urgență Floreasca, cu o problemă gravă provocată de câinii fără stăpân, căruia să îi lipsească o halcă de carne. Ca să nu mai spun că cel puțin 10-12 sunt doar așa ‚gustați” de câinii maidanezi. Dar cu toate astea nu susțin măsura radicală: cea a eutanasierii”, a declarat pentru gândul medicul estetician prof. dr. Ioan Lascăr, de la Spitalul de urgență Floreasca.

Prof. dr. Dana Safta, managerul de la Spitalul de Urgență Elias, este o altă susținătoare a petiției inițiate de Cristina Țopescu. „Sunt un medic uman, nu sunt veterinar, dar cu toate acestea protejez viața, nu iau viața. Dacă animalele astea au viață, atunci să facem ce trebuie pentru ele. Dacă vrem să le protejăm atunci trebuie să avem griji să nu se mai înmulțească. Dacă putem, să facem și niște adăposturi pentru ei. Să nu îi lăsăm pe străzi să omoare oameni, dar nici să îi omorâm”, este mesajul transmis de șeful de la Elias în legătură cu proiectului de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucrătoare a câinilor comunitari care nu sunt revendicați sau adoptați.

Ortopedul pediatric prof. dr. Gheorghe Burnei de la Spitalul de Copii Marie Curie spune că tragedii precum cea a lui Ionuț pot fi prevenite dacă câinii sunt strânși de pe stradă. a spus că „Lunar vin în jur de 20 de copii care au foarte multe mușcături provocate de câinii fără stăpân. Trebuie să îi îngrijim, să îi internăm și să luăm legătura cu cei de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș. Maidanezii sunt o problemă, într-adevăr, dar este inadmisibil să faci un masacru prin eutanasierea lor fără să fi căutat înainte alte soluții. Acești câini nu trebuie să stea pe stradă”, a punctat prof. dr. Burnei.

„O lege care traumatizează societatea civilă”

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice cu excepția UDMR au atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucrătoare a câinilor comunitari care nu sunt revendicați sau adoptați. Contestatarii susțin că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulțirii și proliferării lor, ci traumatizează societatea civilă, „demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Parlamentarii semnatari solicită Curții să supună Legea de modificare și completare a Ordonanței de urgență 155/2011 controlului de constituționalitate, astfel încât aceasta să fie trimisă, spre o nouă examinare, Parlamentului.

În documentul depus la Curtea Constituțională se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituționale referitoare la respectarea tratatelor internaționale în materie.

„Facem în primul rând observația că problema eutanasiei câinilor fără stăpân și condițiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaționale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluția eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deși ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiții limitative și stricte, cu caracter excepțional”, susțin cei 30 de parlamentari.

Ei fac referire în acest sens, la o decizie anterioară a CCR potrivit căreia eutanasia prevăzută de ordonanță trebuie aplicată cu respectarea Convenției europene pentru protecția animalelor de companie din 2003, ratificată de România în 2004 și intrată în vigoare în anul 2005.

Senatorii și deputații semnatari arată că, potrivit Convenției, „atunci când o parte estimează că numărul de animale fără stăpân constituie pentru ea o problemă, ea trebuie să ia măsurile legislative și/sau administrative necesare pentru reducerea numărului acestora prin metode care nu cauzează dureri, suferințe sau temeri evitabile”.

În document se mai menționează că animale care nu sunt agresive, abandonate sau rămase fără stăpân, în număr foarte mare, vor fi eutanasiate prin efectul direct al aplicării legii.

De asemenea, contestarii subliniază că eutanasia este contrară principiilor prevăzute în Declarația Universală a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris în 15 anul 1978, care prevede, printre altele, că orice animal dependent de om are dreptul la îngrijire, nu trebuie abandonat sau sacrificat în mod nejustificat, precum și că sacrificarea oricărui animal care nu este absolut necesară și orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni