Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran la Roșia Montană, pentru un protest de câteva ore

Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran la Roșia Montană, pentru un protest de câteva ore
Publicat: 22/09/2013, 20:05
Actualizat: 01/02/2019, 08:20

Cei 33 de mineri au coborât din nou în subteran, la Roșia Montană, duminică, pentru un protest de câteva ore, cerând aprobarea proiectului minier, ei fiind susținuți la suprafață de 250 de persoane, în timp ce în Alba Iulia, Aiud și Câmpeni au avut loc acțiuni împotriva proiectului.

Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” de la Roșia Montană, Cristian Albu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acei 33 de mineri care s-au blocat, în urmă cu aproximativ zece zile, în galeria minieră Cătălina-Monulești, au coborât din nou în subteran duminică, în jurul orei 18.30, în semn de protest, ei cerând aprobarea proiectului minier și crearea de locuri de muncă.

Albu a spus că acțiunea va dura peste două ore, perioadă în care minerii vor să le arate celor care protestează în Piața Universității și în alte locuri din țară care sunt condițiile în galeria Cătălina-Monulești, la un kilometru sub pământ, respectiv temperatură de maxim 6 grade Celsius, umiditate extrem de ridicată, fără lumină naturală, și nivel de oxigen foarte scăzut.

Potrivit lui Albu, s-a creat o părere greșită că în galerie ar fi de fapt condițiile dintr-un muzeu și de acea minerii au coborât din nou în subteran pentru a arăta, cu ajutorul jurnaliștilor, în ce condiții au protestat și care sunt condițiile în care lucrează.

Acțiunea de protest este susținută, la gura minei, de peste 250 de persoane – mineri și localnici din Roșia Montană – care solicită aprobarea proiectului minier și crearea de locuri de muncă în minerit.

În paralel, în trei orașe din județul Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud și Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roșia Montană.

Astfel, la Alba Iulia aproximativ 100 de persoane au participat la un marș, solicitând parlamentarilor și guvernanților să respingă proiectul minier de la Roșia Montană. Oamenii au scandat lozinci precum „Uniți salvăm Roșia Montană”, „România, trezește-te” și au purtat pancarte cu mesajele „Indiferența ucide. Spuneți NU cianurii”, „Păstrați Apusenii bogați și curați!”, „Nu vrem poluare”.

Cel mai mare protest a avut loc la Câmpeni, unde circa 450 de persoane s-au adunat în centrul orașului cerând să nu fie aprobat proiectul de extragere a aurului și argintului de la Roșia Montană. Oamenii au protestat cu steaguri tricolore și pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier.

Un protest de mai mică amploare a avut loc, duminică seară, la Aiud, unde 25-30 de persoane s-au adunat în centrul orașului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț, a declarat corespondentului MEDIAFAX că toate acțiunile de protest organizate în județ, pro sau contra proiectului minier de la Roșia Montană, sunt autorizate.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roșia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieșit la suprafață în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roșia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la fața locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor și deputaților, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roșia Montană, la ieșirea din galeria minieră Cătălina-Monulești, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluții pentru locuri de muncă, el adăugând: „Nu poți să fi numai așa, Gică Contra”.

Președintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că „dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil și să asculți atât argumente pro cât și argumente contra”.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?