Cel mai bine păzit depozit al Poliției din România. Nu e vorba nici de arme, nici de bani

Cel mai bine păzit depozit al Poliției din România. Nu e vorba nici de arme, nici de bani
Publicat: 06/08/2016, 12:05
Actualizat: 06/08/2016, 14:13

Tone de droguri precum heroina, cocaina, ecstasy și alte substanțe halucinogene sunt depozitate în Camera de corpuri delicte de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), urmând ca în urma unor decizii definitive ale judecătorilor să fie distruse.

Legea prevede ca autoritățile să aștepte ca judecătorii să pronunțe definitiv și irevocabil decizii de confiscare a drogurilor pentru a pune în aplicare procedura de incinerare a drogurilor confiscate în respectivul caz. De la punerea sub sechestru a substanțelor până la decizia de confiscare pot trece câțiva ani, în legea din România nefiind prevăzut un termen de distrugere a acestora.

În cursul anului 2015, pe teritoriul țării noastre au fost distruse 1.260 de kilograme de droguri, „pentru care instanțele de judecată și unitățile de parchet au dispus măsura confiscării speciale și distrugerea, fără a fi distruse cantități de precursori de droguri”, se arată într-un răspune al Poliției Române la solicitarea MEDIAFAX. Pentru distrugerea acestora, statul, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit 3.906 de lei.

După depistarea și capturarea drogurilor, substanțele sunt duse în laboratorul Poliției Române pentru a se stabili dacă sunt sau nu droguri, tipul lor și concentrația. Ulterior, sunt ținute în depozitul poliției până la o decizie definitivă. Distrugerea este făcută de o firmă specializată, la moment fiind prezentă și o comisie.

„Distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate autorizată, în prezența unei comisii formate din judecătorul delegat cu executarea, câte un reprezentant al Agenției Naționale Antidrog, al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, un specialist din cadrul formațiunii centrale specializate în prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliției Române și gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiași unități, conform prevederilor Legii nr. 143/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul Poliției Române pentru MEDIAFAX.

Ofițerii antidrog și procurorii DIICOT au ridicat în prima jumătate a acestui an peste trei tone de heroină, cocaină, canabis și 6.000 de comprimate interzise. Drogurile au fost capturate de la 41 de grupări, valoarea lor pe piața neagră fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.

Cea mai mare captură de cocaină din România, de peste 2,5 tone, a fost făcută, la începutul lunii iulie, în Portul Constanța. Doar în acest caz valoarea drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro. Anchetatorii susțin că substanțele nu erau destinate pieței românești, urmând să fie scoase din România, sub forma unor transporturi de armură și alte materiale, destinația fiind Olanda.

Reprezentanții Poliției Române susțin că România rămâne o țară de tranzit a drogurilor, nu o piață de desfacere. Droguri de mare risc ca heroina, cocaina și ecstasy au, de cele mai multe ori, destinație finală țări ca Germania, Spania, Olanda, Anglia sau Franța.

Ofițerii antidrog susțin că în primele șase luni ale anului peste 400 de persoane au fost ridicate pentru suspiciuni de trafic de droguri.

„459 de persoane au fost reținute, iar față de 427 dintre acestea, instanța a dispus arestarea preventivă. Totodată, față de 163 de persoane s-a dispus continuarea cercetărilor sub control judiciar. În perioada analizată, în 409 dosare penale pe linie de combaterea traficului de droguri au fost întocmite rechizitorii, fiind trimise în judecată 315 persoane fizice și juridice, dintre care 196 de persoane au fost reținute sau arestate „, se arată într-un comunicat al de IGPR.

Valoarea totală a sechestrelor instituite, de la începutul anului, în cazul suspecților de trafic de droguri este de 3.747.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?