Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor

Cepoi: Statul trebuie să plătească pentru un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor
Publicat: 25/05/2012, 18:06
Actualizat: 25/05/2012, 18:06

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, spune că trebuie stabilit clar ce finanțează statul și ce finanțează sistemul de asigurări de sănătate, adăugând că statul ar trebui să plătească pentru urgențe, prevenție, boli endemo-epidemice și pentru cele un milion de persoane scutite de la plata asigurărilor.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a început discuțiile privind pachetul de servicii medicale de bază și oricare va fi decizia care va fi luată „va satisface pe unii și nu va satisface pe alții”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Placa turnantă a finanțării sistemului de sănătate este definirea pachetului de servicii medicale de bază. Atunci când noi am pornit sistemul de asigurări de sănătate, care realmente a constituit o reformă reală în sănătate și care a adus beneficii clare sistemului de sănătate – deși există voci care spun că ar trebui să revenim la finanțarea pe buget de stat -, am făcut una din marile greșeli greu de corectat: am făcut un pachet de servicii medicale de bază atotcuprinzător, încât suntem în situația în care, constatând că acest pachet de servicii medicale de bază nu poate fi acoperit de fondul de asigurări, să identificăm două soluții. Fie creștem veniturile – asta înseamnă creșterea contribuțiilor de asigurări de sănătate, fie reducem pachetul. (..) Trebuie la un moment dat să luăm o decizie, care va satisface pe unii și nu va satisface pe alții”, a spus Cepoi.

El a precizat că va prezenta, în urma consultărilor cu toți cei interesați, mai multe soluții, inclusiv cele pe care le-a identtificat în diverse sisteme de sănătate – francez, german, englez, unde există „o experiență pozitivă” – și care ar putea fi preluate.

Cepoi a subliniat că decizia, „care are implicații sociale, etice, economice”, nu poate fi luată doar de către Ministerul Sănătății sau de ministrul Sănătății, ci de tot Guvernul, care trebuie să își asume această responsabilitate.

„Aceasta e doar una din probleme, că sunt foarte multe. Aceste probleme vor fi prezentate Guvernului într-o ședință în luna iunie, cu soluțiile propuse, cu avantajele și dezavantajele fiecărei soluții și proiectul va fi adoptat de Guvern și apoi supus dezbaterii publice. Poți să dai un pachet de servicii medicale de bază valabil pentru toți asigurații, pe principiul solidarității, și bugetul de stat – și statul – își poate asuma răspunderea pentru protecția persoanelor vulnerabile cu un pachet suplimentar, social, pentru acele categorii de servicii care pentru persoanele obișnuite, plătitorul de asigurări, sunt accesibile și nu-i nevoie să se asigure pentru ele, dar se poate asigura dacă vrea, cu asigurări voluntare, chiar și în sistemul public. Iar pentru categoriile vulnerabile, pentru acele servicii care chiar dacă sunt ieftine sunt purtătoare de risc medical, să existe o acoperire”, a spus Cepoi.

El a menționat că beneficiarii „pachetului social” de asigurări medicale ar fi persoanele cu venituri mici și că „e treaba Ministerului Muncii să facă o evaluare” în acest sens.

Cepoi a subliniat că trebuie stabilit clar ce finanțează statul și ce finanțează sistemul de asigurări de sănătate, apreciind că statul ar trebui să plătească pentru urgențe, prevenție și bolile endemo-epidemice, precum și pentru cele un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor.

„Dacă ne referim la finanțarea sistemului, va trebui să definim clar care sunt obligațiile financiare ale statului în privința sănătății și care sunt ale sistemului de asigurări. La ora actuală, este un amestec: sistemul de asigurări plătește unele lucruri pe care ar trebui să le plătească statul și invers. Va trebui să despărțim apele. Spre exemplu, nu trebuie să intre în sistemul de asigurări acele servicii pe care le acord oricărui cetățean indiferent de calitatea lui de asigurat sau neasigurat: urgența, bolile endemo-epidemice, prevenția. Acestea nu trebuie să facă parte din sistemul de asigurări, pentru că eu nu-l întreb pe ăla dacă-i asigurat când vine în urgență. Trebuie să-i acord asistență medicală, că moare, dacă stau să îl întreb. Dacă pe un bolnav cu tuberculoză nu-l tratez, îmbolnăvește nu știu câți alți asigurați – păi n-am făcut nimic. Și atunci acestea trebuie să fie atribuțiile statului, finanțate de stat”, a spus Cepoi.

Ministrul a adăugat că, de asemenea, statul va trebui să plătească pentru „categoriile populaționale” pe care le-a scutit de la plata asigurărilor. Cepoi nu a precizat care sunt aceste categorii, dar a arătat că numărul persoanelor scutite este de circa un milion, iar costul serviciilor medicale pentru acestea se ridică la circa 200 de milioane de euro pe an.

„Cine scutește și plătește, nu unul scutește, altul plătește, că nu e corect. (…) Sunt un milion de persoane care sunt scutite de la plata asigurărilor, iar dintre aceștia beneficiază, de exemplu, de servicii medicale de urgență 150.000 pe an. Sume? Din câte știu, erau în jur de 200 de milioane de euro pe an”, a arătat Cepoi.

Ministrul Vasile Cepoi participă, la Târgu Mureș, la cea de-a doua ediție a conferințelor „Amfiteatrul de sănătate”, cu tema „Spitalul public, între anacronism și eficiență”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator