CEREREA unui sindicat din TVR pentru Consiliul de Administrație

CEREREA unui sindicat din TVR pentru Consiliul de Administrație
Sindicatul Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND, unul din sindicatele din Televiziunea Română, solicită membrilor Consiliului de Administrație (CA) al televiziunii publice refacerea alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în CA.
Publicat: 05/05/2014, 17:39

TV-R SIND a transmis, luni, Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) o solicitare prin care cere amendarea Hotărârii Comitetului Director numărul 17 din 2014 (prin care a fost validat regulamentul de organizare a fostelor alegerilor interne în TVR, n.r.) și refacerea alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al SRTv.

„În prezent, CA al SRTv funcționează fără reprezentanții salariaților televiziunii publice, situație fără precedent de la introducerea Legii 41/1994”, spune TV-R SIND într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit TV-R SIND, „orice altă variantă este contestabilă, pentru că fie exclude pe un termen nedefinit participarea salariaților la hotărârile CA (cum se întâmplă în prezent), fie poate aduce în CA reprezentanți nereprezentativi pentru votul exprimat deja de salariați”.

TV-R SIND spune că regulamentul de organizare a alegerilor interne validat prin Hotărârea Comitetului Director 17/2014 este ilegal, pentru că este mai restrictiv decât Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea TVR.

De asemenea, potrivit TV-R SIND, patru candidați, care nu aveau în luna ianuarie calitatea de salariați ai SRTv, „au fost privați prin discriminatoriul HCD17/2014 de dreptul de înscriere în procesul de alegeri interne ale reprezentanților salariaților”.

TV-R SIND amintește că, în prezent, pe rolul instanțelor există două procese între câștigătorii invalidați în urma alegerilor interne desfășurate în TVR în ianuarie, Cornel Mihalache și Mihai Rădulescu, reclamanți, pe de o parte, și SRTv, intimată, pe de altă parte.

„Conform documentelor existente la dosar, SRTv cheltuiește în prezent 30.650 euro, TVA inclus, cu avocații apărării în aceste procese”, susține TV-R SIND.

Pe de altă parte, și Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din TVR, a sesizat pe 2 aprilie Parlamentul cu privire la „la modul prin care s-a realizat procedura de audiere a candidaților propuși pentru a face parte din Consiliul de Administrație al SRTV din data de 31.03.2014 de către membrii Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din cadrul Senatului României”.

„În opinia noastră, Comisia de specialitate nu poate proceda la excluderea de la audiere a persoanelor desemnate în conformitate cu legea, ci doar să adopte avizul consultativ prin care, eventual să facă observații cu privire la anumite candidaturi. Necuprinderea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al SRTV, pe argumentul că acesta poate funcționa cu 9 persoane, adică exact rezultatul excluderii reprezentanților salariaților, are ca efect prejudicierea gravă a drepturilor și intereselor salariaților, cu atât mai mult cu cât Televiziunea Română se confruntă în această perioadă cu cele mai grave probleme existente de-a lungul întregii sale existențe, ce pot avea ca efect mutații dramatice în structura de personal a instituției”, se spunea în sesizarea SPUSTV.

Potrivit SPUSTV, „eliminarea reprezentanților salariaților din Consiliul de Administrație al SRTV pune sub semnul ilegalității toate procedurile ulterioare, inclusiv de numire a președintelui – director general al SRTv”.

Fostul Consiliu de Administrație al TVR, condus de Claudiu Săftoiu, a fost demis de Parlament pe 10 decembrie 2013, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În dimineața aceleiași zile, Claudiu Săftoiu își depusese demisia din funcția de președinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Noul CA al TVR, din care nu face parte niciun reprezentant al salariaților SRTv, a fost votat de Parlament pe 1 aprilie. În prezent, TVR este condus de Stelian Tănase, în calitate de director general interimar.

Din CA al TVR trebuie să facă parte și doi reprezentanți ai salariaților televiziunii publice. În urma alegerilor organizate în TVR în luna ianuarie, au fost aleși Cornel Mihalache și Mihai Rădulescu, însă aceștia și-au pierdut locurile din cauză că nu au depus cazierul judiciar până la momentul validării rezultatelor finale. Astfel, au fost validați Liviu Fetter și Sorin Burtea ca reprezentanți ai salariaților în CA al TVR, însă Cornel Mihalache și Mihai Rădulescu au contestat în instanță decizia prin care au fost descalificați.

Potrivit Legii 41 din 1994, Consiliul de Administrație al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorității deputaților și senatorilor, în ședința comună a celor două Camere. Președintele Consiliului de Administrație este și directorul general al TVR.

Membrii Consiliului de Administrație sunt numiți pe o perioadă de 4 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari