Cetatea de Scaun a Sucevei poate fi vizitată integral, după ce s-au găsit soluții pentru pază

Cetatea de Scaun a Sucevei poate fi vizitată integral, după ce s-au găsit soluții pentru pază
Publicat: 18/08/2015, 18:43

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a organizat, marți, o conferință de presă împreună cu reprezentanții conducerii Muzeului Bucovinei, în care s-au anunțat măsurile luate astfel încât Cetatea de Scaun a Sucevei să fie vizitată integral, inclusiv curtea interioară, după ce, sâmbătă, la inaugurarea după restaurare, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a așteptat mai multe minute până când a fost deschisă poarta spre curtea interioară și a constatat că numeroși participanți la Festivalul de Artă Medievală, care s-a desfășurat în Cetatea de Scaun, erau nemulțumiți că nu pot vizita întregul obiectiv.

Reprezentanții Muzeului Bucovinei au explicat că zona respectivă a fost închisă pe perioada Festivalului de Artă Medievală întrucât nu se putea asigura siguranța vizitatorilor, dar nici securitatea aparaturii electronice instalate pentru spectacolul de sunet și lumini care este prezentat în fiecare seară.

Ei au precizat că la festival au fost prezente peste 13.000 de persoane plătitoare de bilet și că schema de personal actuală, cu două posturi de muzeograf și un post de paznic, nu putea face față afluxului de vizitatori.

„Nici pe vremea lui Ștefan cel Mare nu era o așa aglomerație în cetate”, a spus Nechifor, care a arătat că, atunci când sunt foarte mulți vizitatori, există riscul de accidente de pe ziduri sau de deteriorări ale instalațiilor.

El a menționat că, până la instalarea sistemului video de supraveghere, se va suplimenta numărul de muzeografi, iar numărul de posturi de pază va crește la trei.

Astfel, cetatea poate fi vizitată integral, zilnic, între orele 9.00 și 24.00.

Totodată, din 11 septembrie, potrivit proiectului, se vor angaja alte șapte persoane la Cetatea de Scaun, din care doi paznici.

Comisarul european Corina Crețu a participat, sâmbătă seară, la inaugurarea Cetății de Scaun a Sucevei, modernizată cu fonduri europene prin POR 2007-2013, dar a fost surprinsă să constate că o mare parte din cetate nu putea fi vizitată, întrucât nu exista personal care să asigure siguranța vizitatorilor și a aparaturii instalate.

Ca urmare, ea a fost nevoită să aștepte mai multe minute până când un responsabil a adus cheia pentru a deschide poarta curții interioare.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, declara că situația este generată de faptul că în acele zile se desfășura, în Cetatea de Scaun, Festivalul de Artă Medievală la care vin mii de persoane și nu se puteau asigura paza zonei respective din cetate și nici siguranța turiștilor.

„Într-adevăr, trebuie să luăm în calcul o formulă prin care să angajăm o firmă de pază specializată”, spunea Nechifor.

El afirma că va trebui să fie suplimentate și dotările cu generator de energie electrică așa încât aparatura care asigură spectacolul de lumini și sunet din cetate să funcționeze și dacă este o pană de curent.

„Trebuie să facem diferența între un festival medieval și o perioadă obișnuită. Nu putem să asigurăm siguranța celor care vin ca turiști”, spunea Nechifor.

La rândul său, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareș, spunea că, fiind vorba de un festival cu mii de oameni, trebuia asigurată paza și siguranța și în acest perimetru, care era închis vizitării.

„Administrativ, nu am putut reuși să fie asigurată, pentru persoanele care vizitează, siguranța pentru ziduri și aparatura din interior”, spunea Mareș.

Comisarul european a evitat să comenteze situația, dar a văzut cum numeroase persoane prezente la Festivalul Medieval erau dezamăgite atunci când constatau că nu pot intra în curtea interioară a Cetății de Scaun.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei, care a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord și închiderea cetății pe această latură, refacerea unor părți din cetate, construcția fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalații electrice, rețea de alimentare cu apă, hidranți și stație de epurare, dar și reabilitarea zonei de protecție.

Pentru creșterea atractivității, în perimetrul Cetății de Scaun a fost instalat un sistem de sunet și lumini care proiectează umbre fragmentare de călăreți, însoțite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni și zgomote care imită străjeri în mișcare. Totodată, în cetate se aude un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domnițe cu fundal sonor de vorbe și râsete.

Pe diverși pereți ai cetății sunt proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând și un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului, pe fascicule de fum, sunt proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ștefan cel Mare.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificații al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391). Prima atestare este un document din 10 februarie 1388, emis din „fortul mușatin” care a fost nucleul inițial al Cetății de Scaun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers