Chinul profesorului român condamnat la închisoare în China pare fără sfârșit. Marius Balo nu a fost adus încă acasă

Chinul profesorului român condamnat la închisoare în China pare fără sfârșit. Marius Balo nu a fost adus încă acasă
Publicat: 30/12/2019, 11:08

Potrivit unui comunicat al casei de avocatură care l-a reprezentat pe Marius Balo transmis luni, clujeanul, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox, întemnițat de peste 5 ani într-un penitenciar din China, petrece și aceste sărbători în închisoare, „după ce promisiunile statului român că va fi transferat în țară în cel mai scurt timp nu s-au adeverit”.

„La începutul lunii noiembrie, lui Marius Balo i s-a comunicat că șansele de a fi transferat pentru executarea restului de pedeapsă în România sunt foarte mari. Însă, până la această dată, nu s-a schimbat nimic cu privire la situația cetățeanului român, care este în continuare deținut în condiții inumane. Presa internațională a scris în repetate rânduri despre condițiile similare cu tortura în care deținuții de cetățenie străină sunt ținuți în penitenciarul de maximă siguranță din Shanghai, de multe ori pentru fapte care nu au avut loc sau în urma aplicării unor pedepse exagerate față de faptele comise, aplicate în urma unor procese în care drepturile suspecților nu au fost respectate. Publicații de prestigiu au publicat informații despre programul de muncă forțată de peste 12 ore pe zi, lipsa de mâncare și de căldură sau apă caldă, precum și despre supra-aglomerarea închisorii în care stau cetățenii străini, de multe ori 12 persoane într-o celulă”, se arată în comunicat.

Reprezentanții casei de avocatură care l-a reprezentat pe Marius Balo susțin că statul român trebuie să-și apere cetățenii pe plan internațional.

După ce Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentința definitivă și mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiției din China, cu solicitarea de a se comunica dacă autoritățile competente apreciază că sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea consimțământului la transferare, anunța sursa citată în noiembrie.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, explica avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cușcă de 16 m pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni să recunoască faptele în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

„În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat în iulie „impotența” instituțiilor statului român și „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetățean român aflat într-o stare dificilă.

În octombrie, reprezentanții Ministerului Justiției spuneau că vor depune toate eforturile ca Marius Balo să fie transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa. Instanța din Cluj a recunoscut pedeapsa aplicată de cea din China, astfel că bărbatul ar putea fi adus în țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?