Chirurg de la Spitalul Județean Slatina, condamnat la închisoare după ce a operat un copil cu fractură de braț, care a murit la câteva zile după intervenție

Chirurg de la Spitalul Județean Slatina, condamnat la închisoare după ce a operat un copil cu fractură de braț, care a murit la câteva zile după intervenție
Publicat: 03/07/2013, 16:08
Actualizat: 25/03/2019, 21:15

Un chirurg de la spitalul din Slatina care în mai 2010 a operat un copil de 9 ani cu o fractură la braț, băiatul murind la patru zile de la internare, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă, alături de acesta fiind condamnat și un medic ortoped.

Magistrații Judecătoriei Slatina l-au condamnat, miercuri, pe medicul chirurg Mircea Tusciuc de la Spitalul Județean din Slatina la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru ucidere din culpă.

Alături de acesta, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare și medicul ortoped Paul Iancu, tot pentru ucidere din culpă. Medicul Paul Iancu fusese de gardă în seara în care copilul de nouă ani a fost adus la spital.

De asemenea, cei doi medici sunt obligați la plata a câte 40.000 de euro către părinții copilului decedat.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

„Este o decizie nelegală, cu atât mai mult cu cât clientul meu era medic de gardă în seara respectivă și el nu a avut legătură direct cu cazul. Oricum, voi ataca decizia la Curtea de Apel Craiova. Nu înțeleg de ce a fost decizia atât de dură pentru clientul care s-a prezentat la toate termenele, a colaborat și nu s-a considerat vinovat. Apoi, sumele stabilite sunt foarte mari”, a spus Aura Popescu, avocata ortopedului Paul Iancu.

În cazul medicului Mircea Tusciuc, magistrații au hotărât să mențină și sechestru pus în trecut pe bunurile acestuia.

„Este o sentință nelegală, este regretabil faptul că a murit un copil, poate că a fost vorba de o culpă medicală. Sigur decesul a avut o cauză, dar de aici și până la această sentință, este o cale foarte lungă. Voi ataca cu siguranță decizia, nu am apucat să vorbesc cu clientul meu, dar sigur vom ataca decizia”, a declarat Lucia Furtună, avocata lui Mircea Tusciuc.

Săptămâna trecută, medicul Mircea Tusciuc a fost acuzat din nou de malpraxis de părinții unui copil de patru ani care a ajuns la spitalul din Slatina cu o mână ruptă, oamenii spunând că fiul lor nu a fost îngrijit corespunzător. Ulterior, copilul a fost transferat la un spital din București. În urma acestui caz, chirurgul a fost suspendat din funcție de către conducerea spitalului.

Potrivit procurorilor, în 23 mai 2010, medicul de gardă de la Spitalul Județean Slatina Paul Iancu, medic ortoped, nu l-a examinat corespunzător pe băiatul de nouă ani, stabilind în mod eronat diagnosticul. Copilul avea o fractură la antebrațul stâng.

De asemenea, medicul chirurg Mircea Tusciuc de la spitalul din Slatina nu i-a acordat copilului îngrijirile necesare pe perioada internării și a decis, în mod inoportun, externarea pacientului în 26 mai 2010.

Copilul a fost reinternat în aceeași seară, iar în dimineața următoare chirurgul a decis amputarea brațului băiatului, însă, din cauza complicațiilor, acesta a decedat.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală, diagnosticul pe care cei doi medici l-au pus copilului a fost necorespunzător, fapt ce a provocat decesul acestuia. De asemenea, băiatului nu i-au fost acordate îngrijiri medicale adecvate și nu a fost supravegheat atent și corect pe perioada internării.

În mai 2010, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Slatina de la acea vreme, Roxana Dragomir, declara că băiatul de nouă ani a fost adus de părinții săi la unitatea medicală, având o fractură la antebrațul stâng. Trei zile mai târziu, în 26 mai 2010, copilul a fost externat, după ce medicii de la secția de ortopedie i-au pus o atelă gipsată. În aceeași seară, băiatul a fost adus din nou la spital, în stare gravă. A fost operat, iar în 27 mai a suferit o nouă intervenție chirurgicală prin care i s-a amputat brațul. Copilul a fost transferat la secția de terapie intensivă și s-a chemat un elicopter SMURD pentru a-l duce la București, însă a murit în timpul transportului.

În urma acestui caz, ministrul Sănătății de la acea vreme, Cseke Attila, i-a demis din funcții pe managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Ileana Roxana Dragomir și pe directorul medical Alina Chiriac.

Medicul chirurg Mircea Tusciuc și medicul ortoped Paul Iancu care s-au ocupat de copil au fost destituiți de către noua conducere a SJU Slatina, la sfârșitul lunii iulie 2010.

Mircea Tusciuc a atacat în instanță decizia de concediere, magistrații Tribunalului Olt dându-i câștig de cauză.

În iunie 2011, judecătorii Curții de Apel Craiova hotărâseră că Tusciuc își poate prelua postul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine