CIA, dezvăluiri despre Revoluția din ’89: FSN a fost, în ianuarie 1990, în situația de a cere sprijinul foștilor agenți ai Securității

Redactor:
Mihai Draghici
CIA, dezvăluiri despre Revoluția din ’89: FSN a fost, în ianuarie 1990, în situația de a cere sprijinul foștilor agenți ai Securității
Frontul Salvării Naționale (FSN) a fost, în ianuarie 1990, în situația de a cere susținerea fostei poliții politice din timpul regimului Nicolae Ceaușescu, în contextul în care în România continuau demonstrațiile prodemocrație, arată documente declasificate de Agenția Centrală de Informații (CIA).

Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat documente declasificate parțial despre Revoluția produsă în decembrie 1989 în România și despre situația politică din ianuarie 1990.

Un raport CIA din 27 ianuarie 1990 arăta că se amplifica „mișcarea de contestare” a Frontului Salvării Naționale (FSN), care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate și disensiunile interne”. (…) „Președintele Iliescu a admis joi că situația politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuși guvernul provizoriu”, se arată în documentul CIA datat 27 ianuarie 1990.

Un alt raport CIA, datat 30 ianuarie 1990, avea titlul „România: Securitatea revine”. „Continuarea demonstrațiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naținale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susținerea necruțătoarei foste poliții politice a lui Ceaușescu. Notă: Actualul profil redus menținut de Securitate probabil se va schimba dacă, după cum este probabil, FSN va continua să fie vizat de atacuri din cauza susținerii cu jumătate de măsură a reformelor democratice. Implicarea personalului Securității în limitarea protestelor amplifică mult probabilitatea ca demonstrațiile antiguvernamentale să devină violente. Așa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceaușescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supraviețuirea FSN”, se arată în documentul CIA din 30 ianuarie 1990. Unele părți ale raportului rămân clasificate.

 

Inchide