Cinci români, căutați de FBI pentru fraude de 3 milioane de dolari pe internet

Publicat: 25/10/2013, 13:13
Actualizat: 06/07/2016, 01:53

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că FBI a inclus pe lista de „wanted” cinci români care sunt acuzați de fraude de milioane de dolari realizate pe internet. Nicolae Popescu, considerat liderul rețelei, Răzvan Dragomir, Ovidiu Vlad Cristea, Dumitru Dan Bosogioiu, Daniel Alexe, un alt român cunoscut sub poreclele de George „Skyper” sau Tudor Barbu Lăutaru, precum și albanezul Fabjan Meme au fost puși sub acuzare de procurorii americani. Cinci dintre români, precum și albanezul, sunt încă în libertate, neputând fi arestați încă de FBI.

Aceștia sunt acuzați că făceau parte dintr-o rețea de fraudă prin intermediul unor site-uri precum Ebay. Cei șase români și albanezul sunt acuzați de spălare de bani, fals în acte și transferuri frauduloase.

Modul de operare al acestora era următorul: postau anunțuri fictive pe site-uri de comerț online, inclusiv pe eBay (EBAY, Fortune 500), Cars.com, AutoTrader.com și CycleTrader.com. Românii au obținut prin schema lor de fraudare în jur de 3 milioane de dolari.

Nicolae Popescu, zis Nae sau Stoichițoiu, 33 de ani, născut în Alexandria, este considerat liderul rețelei, iar FBI crede că a fugit în Europa.

Răzvan Dragomir, zis „Mânuță”, 34 de ani, nu are o mână și ar putea să folosească o proteză. El a fost rezident în California și s-a ocupat printre altele de deschiderea conturilor la bănci americane.

Ovidiu Vlad Cristea, 26 de ani, zis Ică, din Zimnicea, ar fi cumpărat și trimis în România trei ceasuri Audemars Piguet, în valoare de 140.000 de dolari, bani obținuți din fraudele de pe internet, la ordinele lui Nicolae Popescu.

Dumitru Daniel Bosogioiu, zis Ioghi, 32 de ani, din Orlești, Vâlcea, este cel mai apropiat de liderul Popescu. FBI i-a interceptat pe cei doi discutând despre diferențele dintre legea federală și cea statală, ei luând decizia să evite cât pot FBI, iar Popescu declarându-se sigur că americanii nu vor obține extrădarea din România.

Anunțurile se refereau la bunuri de valoare, inclusiv automobile, motociclete și bărci, pe care românii cereau prețuri cuprinse între 10.000 și 45.000 de dolari. Complicii candidaților la licitație le trimiteau acestora certificate de garanție fictive, pentru a-i păcăli să plătească banii. De asemenea, suspecții inventau tranzacții cu dealeri auto și chiar au creat site-uri false pentru astfel de dealeri auto falși, pentru a ademeni victimele.

După ce victimele cumpărau produsele, banii ajungeau în conturile membrilor rețelei, de la bănci americane. Rețeaua a folosit pașapoarte false pentru a deschide aceste conturi și a falsificat și documente care să îi păcălească pe cumpărători că provin de la Amazon sau PayPal. Din aceste conturi, banii erau transferați în Europa, către alte persoane membre ale rețelei. În final, cumpărătorii de pe internet nu primeau produsele pe care le achiziționau.

Pe numele românilor și al albanezului, autoritățile americane au emis mandate de arestare. FBI a solicitat ajutor Interpolului pentru indentificarea celor cinci români care sunt încă în libertate. Până acum, autoritățile americane au obținut arestarea și extrădarea din România, în martie 2013, a trei membrii ai rețelei – Mircea Cristea, Ion Pieptea și Nicolae Simion, arestarea și extrădarea din Marea Britanie a românului Emil Butoi. Alți doi români sunt în cursul procedurilor de extrădare din Cehia și din Canada – Aurel Cojocaru, respectiv Nicolae Gheboșilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...