Cine este Dumitru Chiriță, noul președinte al ANRE

Cine este Dumitru Chiriță, noul președinte al ANRE
Publicat: 18/10/2017, 13:58

Totodată, plenul reunit l-a validat și pe Zoltan Nagy-Bege în funcția de vicepreședinte al ANRE, fiind înregistrate tot 220 de voturi „pentru” și 79 de voturi „împotrivă”.

În aceeași ședință de plen au mai fost validați Gheorghe Gabriel Gheorghe și Corina Sulger în funcțiile de membri în Comitetul de Reglementare al ANRE.

În cadrul dezbaterilor generale, reprezentanții opoziției au acuzat faptul că, prin aceste numiri votate de majoritatea PSD-ALDE, se politizează ANRE.

Astfel, deputatul USR Cristina Prună a precizat că ANRE este o nouă instituție de reglementare și contol care ajunge în „curtea PSD”.

Liderul grupului PNL din Cameră, Raluca Turcan, a menționat că ANRE se aseamănă altor instituții, precum Curtea de Conturi sau Avocatul Poporului, care se adaugă la „butoniera politică a PSD”.

„Azi se votează completarea structurii ANRE și parlamentarii PNL nu înțeleg de ce trebuie să mai dăm vot în plen. Era suficientă decizia CExN sau declarația Parlamentului prin care asumați că adăugați ANRE la butoniera politică a instituțiilor controlate de PSD. Partidul stat a începtu întâi cu Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, ASF…”, a spus Turcan.

„Ne uităm cu îngrijorare la această abordare cu privire a rolul pe care îl atribuiți instituțiilor din subordinea Parlamentului. Și Năstase și-a dorit un control asupra instituțiilor și nu i-a folosit la nimic”, a spus și deputatul PMP Eugen Tomac.

Cine este Dumitru Chiriță

Chiriță își va începe activitatea în locul lui Nicolae Havrileț, al cărui mandat expiră pe 23 octombrie. Noul șef al ANRE este membru PSD și a trecut prin câteva mandate de deputat, fiind ales între 2000 și 2004 în județul Argeș, iar între 2008 și 2020 (adică inclusiv în actuala legislatură), din partea aceluiași partid în București. Dumitru Chiriță a absolvit Facultatea de Drept și Relații Internaționale la Universitatea Nicolae Titulescu și un master în Relații de muncă și industriale la Facultatea de Drept a Universității din București.

Acesta a fost mai întâi electrician, a fost sindicalist și a lucrat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și a fost membru în Consiliul de Administrație al Electrica. A fost acuzat că atunci când era sindicalist era, în același timp, și acționar al unei companii care avea contracte cu Electrica.

În anul 2000 a intrat în PSD, pe listele căruia a câștigat de-a lungul timpului patru mandate de deputat. În februarie 2015 a fost exclus din partid pentru că a vrut să se înscrie în PSROI. De fapt, acesta a și devenit membru al partidului lui Geoană, însă, ulterior, a revenit în barca social-democraților. Între 2004 și 2008 a fost vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar în prezent este membru al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați. Cum sunt pedepsiți soldații...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Un luptător MMA din Republica Moldova este individul care a bătut-o cu sălbăticie pe tânăra...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
3 premiere Dacia la Geneva 2024. Duster, cel mai frumos SUV de la SALON? GALERIE...
VIDEO - Moștenirea lăsată de Mioara Roman! Cine va trebui să plătească datoriile rămase
Pensionarii cărora nu li s-au adăugat sporurile la recalculare. Veniturile reale ar putea avea o...
Tamás Sulyok a fost desemnat noul preşedinte al Ungariei / Iohannis îi transmite felicitări
Ce i-a dus Petre Roman fostei soţii, la priveghi? Cu ce a mers la căpătâiul...
A fost găsit CEVA NEMAIVĂZUT până ACUM pe suprafața unei stele
NOUL VERDICT pe care îl așteaptă SIMONA HALEP. Este procesul de 10 milioane de dolari
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Cine sunt concurenții de la Asia Express sezonul 7. Acestea sunt cele 9 perechi care...
BANCUL ZILEI. Bulă: Nevastă-mea a bușit mașina! Ștrulă: Sper că nu este rănită!
Cum încearcă firmele din Coreea de Sud să crească natalitatea țării?