Cine este românul condamnat la moarte în Malaezia

Cine este românul condamnat la moarte în Malaezia
Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului trecut, cu o lună înainte de a fi arestat, spune primarului localității, precizând că tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanți de droguri.
Publicat: 16/10/2013, 13:12
Actualizat: 04/07/2014, 14:54

Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului trecut, cu o lună înainte de a fi arestat, spune primarului localității, precizând că tânărul a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanți de droguri.

Tânărul în vârstă de 21 de ani, care a fost condamnat la moarte de către un tribunal din Malaezia, pentru trafic de droguri, este din comuna prahoveană Telega, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul acestei localități, Ilie Gheorghe.

Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată și bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulți ani.

„Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulți ani din localitate. El a rămas cu tatăl și cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcționar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învățătură, dar știți cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el”, a declarat primarul Ilie Gheorghe.

El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului trecut, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept „un băiat foarte muncitor”.

„După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă și cu așa ceva, și a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun”, a afirmat Ilie Gheorghe.

Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului trecut, a aflat că el a fost arestat și trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri.

Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială și recomandări care să îl ajute în fața instanței.

După aflarea sentinței pronunțate de tribunalul malaezian, primarul Ilie Gheorghe a spus că intenționează să propună Consiliului Local o hotărâre prin care să acorde un sprijin financiar familiei tânărului, pentru ca aceasta să se poată deplasa în Malaezia. Primarul a precizat însă că nu poate fi vorba despre o sumă foarte mare alocată de la bugetul local, ci „undeva la o mie de euro”.

Tânărul de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiție din Malaysia pentru trafic de droguri, relatează New Straits Times, în ediția electronică.

Bărbatul, care lucra ca șofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de droguri, la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur, fiind descoperite, în 26 iunie 2012, 1.494 de grame de metamfetamină.

MAE a informat, miercuri dimineață, că hotărârea de condamnare la moarte a tânărului nu este una definitivă, sentința urmând să fie supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală, precizând că urmează să mai aibă loc alte două căi de atac.

„Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaște foarte bine situația cetățeanului român si este implicată în acordarea de asistență consulară încă de la apariția acestui caz. Totodată, este menținut contactul permanent cu acesta, cu familia sa și autoritățile locale. Potrivit informațiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentința urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

În precizare se arată că prin intermediul MAE cetățeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât și de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.

„În marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut o discuție cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părții române cu privire la situația cetățenilor români, cât și faptul că autoritățile române urmăresc atent desfășurarea proceselor. Cetățeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei. La inițiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanți ai autorităților române (DIICOT, Ministerul Justiției, Agenția Națională Antidrog, Inspectoratul General al Poliției Române, precum și consulul Ambasadei României în Malaezia). Ca urmare a activității acestui grup de lucru, autoritățile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaților”, mai preciza MAE.

Ministerul mai spune că a fost începută o campanie referitoare la conștientizarea pericolelor la care se expun cărăușii de droguri.

„Această campanie este derulată atât prin media, cât și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din străinătate. Atât Centrala MAE cât și o serie de misiuni diplomatice române sunt în contact cu o serie de ministere de externe europene, încă de la debutul acestui caz, în vederea identificării celor mai adecvate mijloace de asistență consulară în astfel de cazuri. Totodată, în contextul eforturilor depuse, o delegație din Centrala MAE a efectuat o vizită la Kuala Lumpur pentru a urmări la fața locului desfășurarea proceselor”, mai precizează MAE, menționând că misiunea diplomatică este pregătită să acorde asistență și protecție consulară în limita competențelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?