Cine încearcă să influențeze alegerile din România? Directorul Centrului Cyberint: ”Se va încerca deturnarea opiniei publice din România!”

Redactor:
Florentina Dinu
Cine încearcă să influențeze alegerile din România? Directorul Centrului Cyberint: ”Se va încerca deturnarea opiniei publice din România!”

In campaniile electorale și alegerile din România se încearcă  influențarea opiniei publice și a rezultatului votului. Despre  „factorii externi” care influenteaza alegerile, directorul Centrului Cyberint , Anton Rog,spune că au existat și la alegerile trecute amestecuri externe și că SRI monitorizează „fenomenul” și la alegerile de anul acesta. 

Directorul Centrului Cyberint nu susține că există dovezi clare că Rusia influențează alegerile din România, însă ceea ce știe cu certitudine este că există conturi și vectori de imagine care nu respectă legile electorale.

”În unele cazuri, pe care le-am descoperit, că nu avem pretenția că le-am descoperit pe toate, statul a intervenit. (…) Eu nu știu dacă sunt ruși sau nu, dar sigur există conturi pe Twitter, pe Facebook, există mesaje pe mail, există chiar vectori de imagine din România care dau mesaje într-un sens sau altul, care, din punct de vedere legal, spun cei care aplică legea, nu sunt conforme, nu respectă legile electorale, nu respectă nimic”, a spus Anton Rog pentru Digi24.

Acesta a declarat că SRI supraveghează modul în care se încearcă influențarea alegerilor din România din afara granițelor: „Atunci când ne apropiem de perioada alegerilor, nu contează ce fel de alegeri sunt, nu doar Cyberint ci și OSINT monitorizează aceste fenomene, împreună și cu celelalte unități centrale care au legătură cu apărarea Constituției, contraspionaj șamd”

Scenariile SRI despre ce s-ar putea întâmpla la alegeri pentru a se deturna rezultatele acestora:

”Ce înseamnă amestecurile astea externe? Dacă discutăm despre rețelele sociale, sunt companii specializate, sau sunt grupări de criminalitate cibernetică specializate care studiază sentimentul maselor largi de votanți referitor la un partid politic, la un candidat, la un fenomen șamd.

Și atunci, pe baza acestui studiu injectează în aceste rețele sociale, Facebook, Twitter, nici nu contează, mail-uri dedicate șamd, mesaje în care să radicalizeze sau să determine votul într-o anumită direcție pentru votanții respectivi. Și da, asta înseamnă un proces de ingerință într-un proces democratic și noi o sesizăm. Și ce se întâmplă? Se închid acele conturi de Facebook, se încearcă identificarea acelor entități, că or fi juridice, că or fi indivizi care stau în spatele lor, și aducerea lor în fața justiției.

O altă modalitate, strict de hacking, la registrul național de votanți: păi acolo dacă avem un număr mare de decedați cărora le intră cineva și le modifică data decesului și le apar că sunt vii iar unii bagă buletine în numele lor în urnă într-o grupare din asta de criminalitate, nu cibernetică, ci organizată, în anumite zone îi declari că nu sunt decedați și votezi în numele lor, se va descoperi ulterior, sigur că se vor face confruntări cu evidența populației, dar se produce un damage de imagine, rezultatele se invalidează, trebuie renumărări în justiție, deci se perturbă grav procesul electoral

Un alt exemplu poate fi la raportarea datelor din străinătate, tehnic dacă ne gândim: interceptează pachetele, modifică niște numere în ele și când vin sacii și se fac validări, nu mai corespund. Și iarăși se poate produce o perturbare a procesului electoral

Sau se atacă site-urile media. Într-o dimineață, chiar în dimineața votului, se pun niște chestii, pentru 10 minute, nici nu trebuie mai mult, se pun pe site-ul de știri, pe care îl accesează foarte mulți, cu niște mesaje într-o anumită direcție care pot determina vizitatorii site-ului să voteze”

Scopul principal, ”pierderea încrederii în instituțiile democratice”

Anton Rog a spus că scopul ”factorilor externi” este ”pierderea încrederii în instituțiile democratice”, dar că este ”improbabil să se poată schimba rezultatul unui vot”, deși, din punct de vedere tehnic, orice este posibil: ”Eu am văzut lucruri tehnice făcute de un hacker care păreau imposibile”

 SRI în campania electorală? ”Suntem mai atenți, ne tragem informația și ne uităm cu atenție după chestiunile respective”

Anton Rog: ”Când începe campania electorală, vor aparea grupuri și grupulețe care să încerce să deturneze opinia publică

”În acest moment, de precampanie, ingerințele din afara României ”nu sunt pregnante, dar trebuie să ne așteptăm când începe campania electorală, în special pe rețelele sociale, să apară grupuri și grupulețe care să încerce să deturneze opinia publică în favoarea unuia sau altuia. Trebuie văzut dacă sunt legale, dacă sunt corecte șamd”, a mai spus directorul Cyberint.

Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Prognoza METEO! Au fost anunțate primele NINSORI în România. Când trecem la hainele groase de...
Brigitte Pastramă, declarații ȘOC după ce a fost bătută crunt: „El este un pic mai...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
ULTIMĂ ORĂ de la ANM! Ploi într-o zi cât într-o lună. Vremea se schimbă drastic...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Hackerii din România se joacă de-a medicii. Cum au reușit să bage spaima în pacienți
Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
Coreea de Nord nu se JOACĂ! Este INCREDIBIL ce a putut să pățească un înalt...
Exclusiv: Un primar din România a scăpat miraculos din ghearele morții, iar acum candidează din...
Prognoza meteo iarnă 2020-2021: Când vin ninsorile în România?
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide