Cine încearcă să influențeze alegerile din România? Directorul Centrului Cyberint: ”Se va încerca deturnarea opiniei publice din România!”

Cine încearcă să influențeze alegerile din România? Directorul Centrului Cyberint: ”Se va încerca deturnarea opiniei publice din România!”
Publicat: 15/08/2020, 08:43
Actualizat: 15/08/2020, 08:46

In campaniile electorale și alegerile din România se încearcă  influențarea opiniei publice și a rezultatului votului. Despre  „factorii externi” care influenteaza alegerile, directorul Centrului Cyberint , Anton Rog,spune că au existat și la alegerile trecute amestecuri externe și că SRI monitorizează „fenomenul” și la alegerile de anul acesta. 

Directorul Centrului Cyberint nu susține că există dovezi clare că Rusia influențează alegerile din România, însă ceea ce știe cu certitudine este că există conturi și vectori de imagine care nu respectă legile electorale.

”În unele cazuri, pe care le-am descoperit, că nu avem pretenția că le-am descoperit pe toate, statul a intervenit. (…) Eu nu știu dacă sunt ruși sau nu, dar sigur există conturi pe Twitter, pe Facebook, există mesaje pe mail, există chiar vectori de imagine din România care dau mesaje într-un sens sau altul, care, din punct de vedere legal, spun cei care aplică legea, nu sunt conforme, nu respectă legile electorale, nu respectă nimic”, a spus Anton Rog pentru Digi24.

Acesta a declarat că SRI supraveghează modul în care se încearcă influențarea alegerilor din România din afara granițelor: „Atunci când ne apropiem de perioada alegerilor, nu contează ce fel de alegeri sunt, nu doar Cyberint ci și OSINT monitorizează aceste fenomene, împreună și cu celelalte unități centrale care au legătură cu apărarea Constituției, contraspionaj șamd”

Scenariile SRI despre ce s-ar putea întâmpla la alegeri pentru a se deturna rezultatele acestora:

”Ce înseamnă amestecurile astea externe? Dacă discutăm despre rețelele sociale, sunt companii specializate, sau sunt grupări de criminalitate cibernetică specializate care studiază sentimentul maselor largi de votanți referitor la un partid politic, la un candidat, la un fenomen șamd.

Și atunci, pe baza acestui studiu injectează în aceste rețele sociale, Facebook, Twitter, nici nu contează, mail-uri dedicate șamd, mesaje în care să radicalizeze sau să determine votul într-o anumită direcție pentru votanții respectivi. Și da, asta înseamnă un proces de ingerință într-un proces democratic și noi o sesizăm. Și ce se întâmplă? Se închid acele conturi de Facebook, se încearcă identificarea acelor entități, că or fi juridice, că or fi indivizi care stau în spatele lor, și aducerea lor în fața justiției.

O altă modalitate, strict de hacking, la registrul național de votanți: păi acolo dacă avem un număr mare de decedați cărora le intră cineva și le modifică data decesului și le apar că sunt vii iar unii bagă buletine în numele lor în urnă într-o grupare din asta de criminalitate, nu cibernetică, ci organizată, în anumite zone îi declari că nu sunt decedați și votezi în numele lor, se va descoperi ulterior, sigur că se vor face confruntări cu evidența populației, dar se produce un damage de imagine, rezultatele se invalidează, trebuie renumărări în justiție, deci se perturbă grav procesul electoral

Un alt exemplu poate fi la raportarea datelor din străinătate, tehnic dacă ne gândim: interceptează pachetele, modifică niște numere în ele și când vin sacii și se fac validări, nu mai corespund. Și iarăși se poate produce o perturbare a procesului electoral

Sau se atacă site-urile media. Într-o dimineață, chiar în dimineața votului, se pun niște chestii, pentru 10 minute, nici nu trebuie mai mult, se pun pe site-ul de știri, pe care îl accesează foarte mulți, cu niște mesaje într-o anumită direcție care pot determina vizitatorii site-ului să voteze”

Scopul principal, ”pierderea încrederii în instituțiile democratice”

Anton Rog a spus că scopul ”factorilor externi” este ”pierderea încrederii în instituțiile democratice”, dar că este ”improbabil să se poată schimba rezultatul unui vot”, deși, din punct de vedere tehnic, orice este posibil: ”Eu am văzut lucruri tehnice făcute de un hacker care păreau imposibile”

 SRI în campania electorală? ”Suntem mai atenți, ne tragem informația și ne uităm cu atenție după chestiunile respective”

Anton Rog: ”Când începe campania electorală, vor aparea grupuri și grupulețe care să încerce să deturneze opinia publică

”În acest moment, de precampanie, ingerințele din afara României ”nu sunt pregnante, dar trebuie să ne așteptăm când începe campania electorală, în special pe rețelele sociale, să apară grupuri și grupulețe care să încerce să deturneze opinia publică în favoarea unuia sau altuia. Trebuie văzut dacă sunt legale, dacă sunt corecte șamd”, a mai spus directorul Cyberint.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
Mister pentru pensionari. Cum se fac calculele și cu cât le cresc veniturile
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Numărul căsătoriilor din China a crescut pentru prima oară în ultimii 10 ani