Cine sunt medicii care erau la bordul aeronavei care a aterizat forțat. Primele declarații: „Am căzut cu avionul. Încerc să-i ajut pe ceilalți”

Publicat: 20/01/2014, 23:30
Actualizat: 21/03/2019, 06:35

Echipa medicală care se afla la bordul aeronavei care a aterizat forțat în zona Pasului Ursoaia era condusă de medicul Radu Zamfir de la Spitalul de Urgență Fundeni. Alături de el se mai aflau dr. Valentin Calu de la Spitalul de Urgență Elias, medicul Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și dr. Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș.

Aceștia sunt 4 dintre cei de medici 35 de coordonatori de transplant intraspitalicești existenți în România care au primit misiunea de a ajunge la Oradea, unde erau așteptați să preia ficatul, rinichii și corneele unei donatoare aflate în moarte cerebrală, organe ce urmau să ajungă la 5 pacienți grav bolnavi: o femeie care urma să primească ficatul, două persoane ce au fost alese pentru transplant de rinichi și alte două care sperau să își recapete lumina ochilor.

Din păcate, însă, nu și-au mai putut duce misiunea la bun sfârșit, din cauza unui accident nefericit. În jurul orei 17, aeronava, pilotată de Adrian Iovan, care îi transporta de la București spre Oradea a fost nevoită să aterizeze forțat, din motive necunoscute încă. La bordul aeronavei de tip BN2 se aflau 7 persoane: patru medici, o asistentă și doi membri ai echipajului de zbor.

Toate persoanele au supraviețuit incidentului, dr. Radu Zamfir fiind cel care le-a acordat celorlalți pasageri primul ajutor. „Am căzut cu avionul. Încerc să-i ajut pe ceilalți. Suntem bine, suntem cu toții bine”, a declarat dr. Zamfir prin telefon jurnaliștilor de la Știrile ProTv.

Medicii nu erau la prima astfel de misiune. Lucrează pro bono pentru funcționarea Programului Național de Transplant pentru că statul român nu a găsit surse de finanțare pentru a-i ajuta pe oamenii cu halate albe care încearcă să își urmeze vocația și să salveze vieți.

„Era obișnuit cu astfel de misiuni. Nu pot să cred ceea ce s-a întâmplat. Era ceva obișnuit pentru Valentin (Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al spitalului Elias – n.r.) să plece și să aducă organe necesare pentru salvarea vieții pacienților”, a declarat pentru gândul prof. dr. dana Safta, managerul Spitalului Elias din capitală. Valentin Calu face parte din echipa medicilor care lucrează de ani buni pentru susținerea Programului Național de Transplant.

Dr. Radu Zamfir are 39 de ani și este medic primar chirurg la Institutul Clinic Fundeni. Acesta a participat la zeci, poate chiar sute de transplanturi alături de prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni.

Dr. Zamfir a avut chiar ocazia să coordoneze operații extrem de rare, cum ar fi cazul unei femei care avea o grupă sanguină extrem de rară, respectiv B3 pozitiv, ai cărei familii a acceptat să doneze organele și pentru care donatori se găsesc extrem de rar. „De obicei, cei care au grupe sanguine mai rare așteaptă mai mult pe lista de așteptare, deci motivul bucuriei este mai mare”, declara Radu Zamfir, în urmă cu 9 luni, atunci când a efectuat transplantul de ficat la Fundeni.

Cătălin Pivniceru este medic primar chirurgie generală la Spitalul „Sf. Maria” din București. Doctorul lucrează de 13 ani la spitalul Regina Maria și este unul dintre chirurgii pe care spitalul contează, mai ales că în curând s-ar putea face și aici transplant de ficat.

La bordul avionului care a aterizat forțat se afla și dr. Sorin Ianceu, din Bihor, care face stagiu de chirurgie hepatică la București. Acesta se întorcea acasă, la Beiuș ca să ajute la operație de prelevare a organelor.

Dr. Ianceu este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuș și face parte din echipa de prelevare și transplant de la spitalulul Județean.

Record de transplanturi de ficat în România, anul trecut

Chirurgii de la Institutul Clinic Fundeni, coordonați de către profesorul Irinel Popescu, au realizat anul trecut 100 de transplanturi de ficat, un record pentru România la acest capitol. În spatele acestor cifre, cu care ne mândrim, se află o echipă de oameni pasionați, care și-au pus propria viață la dispoziție în acest proiect profesional, pentru că, la orice oră din zi și din noapte, pot fi chemați într-un colț de țară pentru a preleva corect ficatul ce urmează a salva viața unui alt pacient.

Datele puse la dispoziție de Agenția Națională de Transplant (ANT) arată că anul trecut au fost realizate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat și unul de cord. Cifrele mai arată că pe lista de așteptare se mai află în jur de 3.600 de persoane, dintre care 2.688 de pacienți care așteaptă un rinichi, 242 de persoane care au nevoie de un transplant de ficat, 850 de persoane care așteaptă un transplant de măduvă și 21 de pacienți care așteaptă o inimă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului