Ciobanul român Vlad Petru dă în judecată Uniunea Europeană

Ciobanul român Vlad Petru dă în judecată Uniunea Europeană
Publicat: 27/05/2018, 14:47

„Secetele severe au costat un cuplu în vârstă în Franța aproape jumătate din recoltă. O familie de apicultori din Portugalia este nevoită să-și salveze mijloacele de trai, pentru că valurile de căldură le ucid albinele. Toți împărtășesc o teamă comună: ce se va întâmpla cu copiii noștri? Astăzi, familiile din întreaga Europă și din afara acesteia, ale căror mijloace de trai sunt expuse riscului, din cauza impactului schimbărilor climatice, întreprind ceva ce nu a mai fost făcut vreodată. Ei cheamă legiuitorii UE într-un proces istoric”, arată petenții europeni, în argumentația lor.

Petenții solicită în instanță ca instituțiile UE să recunoască schimbările climatice drept o adevărată amenințare la adresa drepturilor omului, ale cetățenilor europeni și să acționeze de urgență pentru a proteja drepturile lor și ale generațiilor viitoare.

Într-un film documentar al acestei comunități de petenți – „Peoples Climate Case” – este consemnată și relatarea ciobanului Petru Vlad, din cătunul Călene, județul Alba. „Sunt o simplă persoană, cu numele de Vlad Petru. M-am născut țăran și țăran mor. Toată comunitatea care trăiește pe-aici suferă de boala de care sufăr și eu: neajutorarea în fața statului – una și a doua – neajutorarea în fața naturii. E lipsă de ploi și când vin ploi, îs ploile agresive, cu piatră, ni se distrug recoltele, le afectează și pe animale. Aș dori ca și copiii mei să aibă un viitor aici, pe pământul unde stăm, să nu mai plece cum am plecat eu, în țări străine să muncească (…) Din iarnă-n vară și din vară până-n iarnă, nu-i apă la recolte și nu-i apă la animale; trebuie să schimbăm și noi zona, să plecăm unde-i apă”, spune ciobanul.

„Schimbările climatice îs o problemă de dreptate care trebuie rezolvată. Să ni se facă dreptate nouă, țăranilor, dar nu numai nouă, ci la toată lumea. Nu noi am poluat aerul. Să se facă dreptate acolo, de unde o plecat virusul de poluare”, cere Vlad Petru.

Potrivit grupului de petenți, „până în prezent, parlamentarii europeni nu au reușit să pună în aplicare legi semnificative pentru a impune țărilor să ia măsuri eficiente împotriva schimbărilor climatice”.

„Obiectivele UE de reducere a emisiilor sunt mult prea mici pentru a reflecta urgența problemei. Procesul intentat de familii subliniază realitatea evidentă: schimbările climatice nu mai sunt doar despre diplomație sau despre economie. Drepturile fundamentale ale omului la viață, sănătate și proprietate sunt deja amenințate”, se mai arată în mesajul petenților.

Evoluția procesului intentat de fermierii europeni, argumentația și documentația aferentă se pot urmări accesând linkul https://peoplesclimatecase.caneurope.org/.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase