Circa 100 de persoane au participat la un miting de solidaritate cu Beke István

Circa 100 de persoane au participat la un miting de solidaritate cu Beke István
Publicat: 09/01/2016, 20:19
Actualizat: 11/01/2016, 13:19

Participanții la miting s-au adunat, după ora 16.00, în Piața Gábor Aron din Târgu Secuiesc, județul Covasna, după ce s-au mobilizat pe rețelele de socializare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au scandat numele lui Beke István Attila și al liderului „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, SzÅ‘cs Zoltán, și au cerut „Libertate pentru István”, „Libertate pentru Zoltán”, „István acasă, Zoltán acasă”.

La acțiunea de protest a participat și fratele lui SzÅ‘cs Zoltán, SzÅ‘cs Csongor.

„Am venit să protestăm, pentru că toată media scrie că la percheziție au fost ridicate mai multe documente despre un plan terorist, dar la percheziții au fost luate doar steagurile secuiești, steaguri ale Ungariei și multe cărți de Wass Albert și alți autori, deci nu știu ce document poate să fie steagul secuiesc pentru un plan terorist”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, SzÅ‘cs Csongor.

Potrivit acestuia, SzÅ‘cs Zoltán și Beke István Attila „nu s-au văzut, nici nu au vorbit prin telefon” în 10 octombrie, data la care – susțin anchetatorii – cei doi s-ar fi întâlnit pentru a discuta despre confecționarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, de Ziua Națională, la Târgu Secuiesc, SzÅ‘cs Zoltán fiind plecat din țară.

„De ce nu a fost arestat când s-a întors în țară, în 20 decembrie, dacă era un pericol public și a fost lăsat până pe 30 (decembrie – n.r.), de ce l-au lăsat să fie aici, în Târgu Secuiesc? Asta nu înțelegem și, dacă este un pericol, de ce, ce a făcut, când? Nimic nu știm și toată famila așteaptă un răspuns de la DIICOT, dar nu primim nimic”, a continuat SzÅ‘cs Csongor.

El a reclamat și faptul că familia nu este lăsată să îl viziteze pe liderul „Mișcării de Tineret 64 de Comitate”, aflat în arest.

„Am fost săptămâna aceasta la București, la Arestul Central, și nu ne-a lăsat să ne întâlnim cu fratele meu, am cerut în scris procurorului să ne spună motivul pentru care nu ne lasă să îl vizităm și nu am primit nimic. Au trecut cinci zile și nu am primit niciun răspuns. Nu este normal, există oameni care au ucis alți oameni și familiile lor pot merge la ei, la vizită; Zoltan ce a făcut? Nici nu a fost în țară două luni, a venit acasă, a sărbătorit aici Crăciunul și după aceea, la percheziții au luat multe steaguri, multe cărți și acum spun că este terorist”, a afirmat fratele lui SzÅ‘cs Zoltán.

Despre perchezițiile făcute în patru locuri din Covasna – la locuința în care a stat SzÅ‘cs Zoltán împreună cu fratele său, la un apartament pe care l-a cumpărat de curând președintele „Mișcării de Tineret 60 de Comitate”, aflat în renovare, la un alt domiciliu unde acesta locuia cu flotant și la casa bunicii lor – SzÅ‘cs Csongor a susținut că au fost „o glumă, pentru imagine și pentru media”.

„La bunica mea, casa este foarte mare, cu multe camere, curte, cu garaj și alte (anexe gospodărești – n.r.) și percheziția ar fi trebuit să dureze vreo 5-6 ore și a durat o jumătate de oră. Totul a fost, probabil, pentru media, cu mulți jandarmi, cu mulți oameni, vecinii au văzut și nu au înțeles nimic”, a relatat SzÅ‘cs Csongor.

De la statuia lui Gabor Aron, participanții la mitingul de susținere a celor doi membri ai „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” au pornit în marș către sediul Poliției, la Judecătorie și la Parchet, scandând „Lăsați-i în libertate, nu sunt teroriști”. Ei au avut pancarte cu mesaje precum „Vrem adevărul”, „Judecată dreaptă și reală”, „Nu noi facem acte de terorism, ceea ce face DIICOT este terorism”.

La finalul acțiunii, care s-a încheiat fără incidente, purtătorul de cuvânt al „Mișcării de Tineret 64 de Comitate”, Tóth Bálint, a anunțat participanții că un nou miting va fi organizat sâmbăta viitoare, de la ora 16.00.

Apoi, participanții au intonat imnul secuiesc și imnul Ungariei.

Mitingul de solidaritate cu Beke István Attila și SzÅ‘cs Zoltán a fost autorizat.

„Manifestarea este avizată de către Primăria Târgu Secuiesc și de reprezentanții structurilor de ordine și siguranță publică. Jandarmii asigură măsurile de ordine în zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu.

Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel București, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive. Ulterior, măsura a fost prelungită.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenționat să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la perchezițiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acționarea de la distanță, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar și un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în județul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coș de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat în fața procurorilor DIICOT că discuțiile interceptate de SRI în care se plănuia confecționarea unui dispozitiv exploziv improvizat și detonarea în public, la manifestările de Ziua Națională organizate la Târgu Secuiesc, sunt „prostii” și că nu intenționa să facă așa ceva, potrivit referatului.

În același caz, Curtea de Apel București a admis, în 30 decembrie 2015, propunerea procurorilor DIICOT și a dispus arestarea preventivă a președintelui „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, SzÅ‘cs Zoltán, pentru 30 de zile.

SzÅ‘cs Zoltán fusese reținut, în 29 decembrie 2015, pentru instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT arăta, într-un comunicat de presă, că, în 10 octombrie, SzÅ‘cs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităților maghiare din afara Ungariei și pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizației radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Zodiile care realizează tot ce-și doresc. Se întâmplă în aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția