Ciugud, comuna milionară, primește apă potabilă doar cinci ore pe zi. „Nu acceptăm să primim apă cu raţia, ca înainte de 1989”

Ciugud, comuna milionară, primește apă potabilă doar cinci ore pe zi. „Nu acceptăm să primim apă cu raţia, ca înainte de 1989”
Comuna Ciugud / Foto: Facebook
Publicat: 14/07/2021, 22:15

Comuna Ciugud primește apă potabilă doar cinci ore pe zi. Primăria somează public compania APA CTTA să rezolve URGENT problemele de furnizare, spunând că nu acceptă „apă cu raţia pentru cetăţeni”.

Primăria Ciugud: „Somăm public compania APA CTTA să rezolve URGENT problemele”

Primăria Ciugud: Somăm public compania APA CTTA să rezolve URGENT problemele de furnizare. NU ACCEPTĂM apă cu raţia pentru cetăţenii noştri

Primăria Ciugud somează public compania APA CTTA Alba să rezolve URGENT problemele privind furnizarea apei potabile în satele comunei. NU acceptăm ca locuitorii din Ciugud să aibă de suferit şi să primească, în această perioadă, apă cu raţia, ca înainte de 1989, deşi administraţia locală a investit sume importante, prin proiecte guvernamentale şi europene, în crearea reţelei de alimentare cu apă. Reamintim că, de aproape o săptămână, zeci de mii de locuitori ai judeţului Alba, printre care şi toţi locuitorii din Ciugud, sunt într-o situaţie extrem de dificilă, fiind fără apă potabilă sau primind apă cu raţia. Este inadmisibil ca, în plină vară şi într-o perioadă extrem de delicată generată de pandemia COVID -19, mii de familii din judeţul Alba să trăiască, zi de zi, în condiţii mai rele ca în perioada comunistă.

Comuna Ciugud a derulat, în perioada 1998 – 2002, proiecte importante, din surse europene sau guvernamentale, prin care a realizat investiţii de înfiinţare şi de extindere a reţelelor de apă. Iniţial, reţeaua a fost administrată de Primăria Ciugud, instituţia fiind licenţiată ca operator de servicii publice. Menţionăm că întreaga reţea din Ciugud a fost dimensionată pentru a asigura furnizarea apei în condiţii optime pentru toate cele şase sate ale comunei, fiind luate în calcul inclusiv creşterea populaţiei şi creşterea consumului. De asemenea, rezervorul de acumulare a fost dimensionat pentru a putea asigura, în cazul unei avarii, continuarea furnizării apei pentru o perioadă de la câteva zile până la o săptămână.

Ulterior, după formarea Asociaţiei Apa Alba şi aderarea Comunei Ciugud la acest for, reţeaua a fost dată în administrarea operatorului regional de apă, SC APA CTTA Alba, care s-a angajat că va menţine reţeaua în condiţii optime şi va furniza servicii calitative pentru cetăţeni.

În timp, de reţeaua de alimentare a Comunei Ciugud au fost legate satele Straja, Berghin şi Ghirbom, măsura fiind stabilită cu caracter temporar. La acea dată, promisiunile erau că va fi extins sistemul microregional printr-un inel care să vină din Sebeş şi să treacă prin Daia Română. De reţeaua Comunei Ciugud au fost legate apoi şi satele Totoi şi Dumitra, situaţie care în prezent creează mari probleme în satul Teleac, unde nu există presiune în reţea sau au loc întreruperi frecvente. În anii care au urmat, au continuat alte extinderi, fiind legaţi de reţeaua de apă, care era dimensionată doar pentru comuna Ciugud, consumatorii din Henig şi satele comunei Ohaba.

Primăria Comunei Ciugud a semnalat în nenumărate rânduri operatorului regional faptul că reţeaua din Ciugud a fost încărcată peste limita la care a fost proiectată din cauza conectării unor noi consumatori din comunele din zonă. De asemenea, administraţia din Ciugud a avertizat că această supraîncărcare a reţelei creează mari probleme de furnizare la nivelul comunei, dar şi pentru noii consumatori. Astfel, se impune urgent implementarea a două soluţii, respectiv extinderea reţelei de apă din inelul Sebeş – Daia Română sau prin realizarea unei noi aducţiuni din magistrală până la staţia de pompare de la Straja.

Având în vedere problemele actuale grave privind furnizarea apei potabile în Comuna Ciugud, somăm public compania APA CTTA Alba să rezolve URGENT această situaţie. Menţionăm că pentru locuitorii noştri NU ACCEPTĂM apă cu raţia şi vom uza de toate pârghiile legale pentru ca dreptul comunităţii noastre de a beneficia de servicii de calitate să fie respectat.

Amintim că, atât noi, cât şi celelalte comune şi oraşe din judeţul Alba, am aderat la Asociaţia Apa Alba pentru că am crezut principiile enunţate în statut: „interesul comun care a stat la baza constituirii asociaţiei este interesul general al locuitorilor de pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor(…)”. În contextul realităţii din ultimele zile, interesul general al locuitorilor este grav încălcat, iar calitatea serviciilor a ajuns la un nivel care nu poate fi acceptat.

În aşteptarea unor decizii care să fie luate cu celeritate de decidenţii cu rol în rezolvarea acestei probleme, ne cerem scuze locuitorilor Comunei Ciugud pentru situaţia de neacceptat din aceste zile şi îi asigurăm că le suntem alături în toate demersurile legale pentru apărarea dreptului la servicii de calitate”, se arată într-un comunicat al Primăriei Ciugud.

Ce transmite compania de apă „SC APA CTTA SA ALBA”

Compania de apă transmite că avariile succesive au dus la întreruperea apei potabile.

„Urmare a avariilor succesive la conducta de transport apa potabila din zilele de 08 si 09.07.2021, avarii provocate de terti in zona Teius-Galda, SC APA CTTA SA ALBA, a fost nevoita sa intrerupa alimentarea cu apa potabila in mai multe localitati pentru remedierea acestora.

SC APA CTTA SA ALBA a intervenit prompt prin alocarea resurselor materiale si umane necesare si a reusit sa remedieze cele doua avarii in cursul zilei de 10.07.2021.
Complexitatea lucrarilor de remediere si punctele critice din sistemul zonal de transport si distributie a apei potabile in care au avut loc cele doua avarii/ interventii, precum si lungimea si diametrele tronsoanelor de conducte afectate, necesita un timp mare de incarcare si echilibrare a sistemului hidraulic, respectiv de aducere in parametrii tehnici si de calitate a apei potabile.
La data prezentului comunicat actionam in continuare pentru aducerea sistemului la parametrii optimi de functionare.
In acest sens am actualizat programul de furnizare a apei potabile:
in localitatile Straja, Berghin, Ghirbom, Henig, Cricau, Craiva, Tibru se va furniza apa potabila intre orele 07.00 – 12.00
in localitatile Ciugud, Limba, Seusa, Hapria, Teleac, Drambar, Totoi,
Dumitra, Mesentea si Benic se va furniza apa potabila intre orele 07.00-12.00
– in localitatile Ohaba, Secasel, Colibi estimam reluarea furnizarii apei potabile vineri 16.07.2021
– in localitatea Miraslau (cartier Berc) se va furniza apa potabila intre 07.00 – 10.00.
– in localitatile Cergau, Rosia de Secas, Valea Lunga se va furniza apa potabila
intre 05.00 – 22.00.
– in localitatile Sancel, Sona, Jidvei, Cetatea de Balta, Farau, Sanbenedict si Medves se va furniza apa potabila intre orele, 06.00 – 10.00, respectiv intre orele 19.00 -22.00.
– in localitatile Ocna Mures, Uioara de Sus, Uioara de Jos, Cistei, Micoslaca,
Captalan, Noslac se va furniza apa potabila intre orele 06.00 – 22.00.
– in localitatile Unirea si Razboieni se va furniza apa potabila intre orele 06.00 -10.00 si intre orele 14.00 – 22.00.
Chiar daca incidentele nu au fost provocate din culpa SC APA CTTA SA ALBA si au fost anuntate prin toate mijloacele de comunicare, ne cerem scuze tuturor celor afectati si ne asiguram consumatorii de toata consideratia si responsabilitatea impuse de obligatiile ce ne revin in calitate de furnizor de servicii publice.
Vom reveni cu informatii suplimentare pe masura ce vor interveni schimbari in programul de furnizare a apei potabile mentionat mai sus, precum si despre evolutia situatiei”, se arată în mesajul postat pe pagina de Faceebook a companiei de apă.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?