CLOPOTELE Catedralei Mântuirii Neamului se vor auzi DUMINICĂ. Puritatea aliajului de bronz asigură CALITATEA sunetului

CLOPOTELE Catedralei Mântuirii Neamului se vor auzi DUMINICĂ. Puritatea aliajului de bronz asigură CALITATEA sunetului
Publicat: 24/11/2018, 21:14

Unul dintre cele mai mari clopote suspendate din bisericile europene se va auzi duminică, atunci când va fi sfințită Catedrala Mântuirii Neamului. Clopotul cântărește 25 de tone, are gravat pe el efigia chipul Patriarhului Daniel și a fost realizat în Austria.

Celelalte clopote se află în turnul clopotniță, de pe fațada de vest a Catedralei Mântuirii Neamului, la o înălțime de 60 de metri. În ultimele zile, ele au fost trase de probă, spre nemulțumirea unora dintre locuitorii din zonă.

„Se aud, se aud destul de bine. Astăzi (sâmbătă -n.r.) nu le-au tras, ieri (vineri- n.r.) le-au tras de trei ori. Bănuiesc că au făcut încercări, probe până acuma. Pentru cine nu e obișnuit, deranjează. Dar ce să mai facem? Asta este. Nu putem să schimbăm nimic noi”, a declarat un locatar.

„Noi stăm la etajul 5. Mama, care stă jos, la Piața Cotroceni, le aude. Au fost niște sunete chiar foarte plăcute, armonioase. Cred însă că nici nu au fost date la intensitate maximă. Probabil că mâine vom vedea cât de tare se aude. Am fost deranjați de construcție, de ani de zile, cred că sunt 6, de praf, de gălăgie noaptea , că s-a lucrat 24/24. Noi stăm chiar vizavi. Un preot mi-a spus că suntem binecuvântați că stăm aici, Foarte mulți din zonă însă detestă lucrul acesta, dat fiind disconfortul creat. Gândiți-vă că diametrul Bucureștiului este în jur de 20 de kilometri. Este clar că se va auzi în tot orașul sunetul clopotelor. Au făcut probe, dar nu e deranjant”, a mai spus o femeie.

Primul clopot montat în turla clopotniță a Catedralei Mântuirii Neamului de pe Dealul Arsenalului a răsunat pe 24 octombrie 2018, cu o lună înainte de sfințirea lăcașului de cult.

Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanție de 15 ani și o durată de viață apreciată la peste 400 ani. Ele au ajuns în țară pe 19 mai 2017 și cântăresc împreună 33 de tone.

Clopotele nu au fost plătite din fonduri publice, ciexclusiv din banii Patriarhiei, care nu a precizat cât au costat.

Clopotul cel mare, dedicat Eroilor Neamului, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălțime și un diametru de circa 3 metri. Va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele și sărbătorile importante.

Calitatea sunetelor, este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol: 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% și 22% staniu electrolitic, cu aceeași puritate.

Pe fiecare dintre cele șase clopote sunt inscripționate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum și inscripția: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Națională – Centenar 1918 – 2018”.

Efigia chipului Patriarhului Daniel aflată pe fiecare clopot a stârnit nu de puține ori controverse în spațiul public. Patriarhia a explicat însă că această efigie este o consecință firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălțarea Catedralei. În plus, astfel de tradiții sunt respectate inclusiv în lumea catolică.

Catedrala Mânturiii Neamului este proiectată să reziste cel puțin 500 de ani și să suporte cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter. Potrivit proiectului final, în subsolul clădirii se vor găsi șase adăposturi antiatomice pentru situațiile de urgență, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.

Fundația Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat nu mai puțin de 25.000 de tone de beton și în jur 15.000 de tone de armătură. Patriarhia a explicat că locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceaușescu.

În final, Catedrala va avea o îmbinare de elemente din arhitectură românească, bizantină și occidentală. Ansamblul arhitectural al Catedralei va cuprinde patru clădiri auxiliare dintre care o casă și cantină pentru pelerini, un centru de diagnoză și tratament pentru persoanele defavorizate, un centrul internațional de conferințe și un muzeu al creștinismului, amplasat în subsolul clădirii.

Macheta Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala, care va fi sfințită duminică de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel, va avea hramul principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți eroii români din toate timpurile.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Un politician celebru e noul iubit al lui Carmen Negoiță. Vedeta îl alintă deja 'my...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Și-a implorat soția să îl lase să moară de COVID. Povestea bărbatului care a stat...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce riscă să pățească femeile ce s-au imunizat împotriva...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Cel mai mare protestatar anti-vaccin a fost găsit MORT. Cazul care a șocat o lume...
Veste bombă pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul cutremurător venit chiar acum. Trebuie să...
DRAMĂ fără MARGINI în lumea filmului. Are cancer în stadiul 4. „Probabil că mă va...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...