CLOPOTELE Catedralei Mântuirii Neamului se vor auzi DUMINICĂ. Puritatea aliajului de bronz asigură CALITATEA sunetului

CLOPOTELE Catedralei Mântuirii Neamului se vor auzi DUMINICĂ. Puritatea aliajului de bronz asigură CALITATEA sunetului
Publicat: 24/11/2018, 21:14

Unul dintre cele mai mari clopote suspendate din bisericile europene se va auzi duminică, atunci când va fi sfințită Catedrala Mântuirii Neamului. Clopotul cântărește 25 de tone, are gravat pe el efigia chipul Patriarhului Daniel și a fost realizat în Austria.

Celelalte clopote se află în turnul clopotniță, de pe fațada de vest a Catedralei Mântuirii Neamului, la o înălțime de 60 de metri. În ultimele zile, ele au fost trase de probă, spre nemulțumirea unora dintre locuitorii din zonă.

„Se aud, se aud destul de bine. Astăzi (sâmbătă -n.r.) nu le-au tras, ieri (vineri- n.r.) le-au tras de trei ori. Bănuiesc că au făcut încercări, probe până acuma. Pentru cine nu e obișnuit, deranjează. Dar ce să mai facem? Asta este. Nu putem să schimbăm nimic noi”, a declarat un locatar.

„Noi stăm la etajul 5. Mama, care stă jos, la Piața Cotroceni, le aude. Au fost niște sunete chiar foarte plăcute, armonioase. Cred însă că nici nu au fost date la intensitate maximă. Probabil că mâine vom vedea cât de tare se aude. Am fost deranjați de construcție, de ani de zile, cred că sunt 6, de praf, de gălăgie noaptea , că s-a lucrat 24/24. Noi stăm chiar vizavi. Un preot mi-a spus că suntem binecuvântați că stăm aici, Foarte mulți din zonă însă detestă lucrul acesta, dat fiind disconfortul creat. Gândiți-vă că diametrul Bucureștiului este în jur de 20 de kilometri. Este clar că se va auzi în tot orașul sunetul clopotelor. Au făcut probe, dar nu e deranjant”, a mai spus o femeie.

Primul clopot montat în turla clopotniță a Catedralei Mântuirii Neamului de pe Dealul Arsenalului a răsunat pe 24 octombrie 2018, cu o lună înainte de sfințirea lăcașului de cult.

Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanție de 15 ani și o durată de viață apreciată la peste 400 ani. Ele au ajuns în țară pe 19 mai 2017 și cântăresc împreună 33 de tone.

Clopotele nu au fost plătite din fonduri publice, ciexclusiv din banii Patriarhiei, care nu a precizat cât au costat.

Clopotul cel mare, dedicat Eroilor Neamului, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălțime și un diametru de circa 3 metri. Va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele și sărbătorile importante.

Calitatea sunetelor, este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol: 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% și 22% staniu electrolitic, cu aceeași puritate.

Pe fiecare dintre cele șase clopote sunt inscripționate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum și inscripția: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Națională – Centenar 1918 – 2018”.

Efigia chipului Patriarhului Daniel aflată pe fiecare clopot a stârnit nu de puține ori controverse în spațiul public. Patriarhia a explicat însă că această efigie este o consecință firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălțarea Catedralei. În plus, astfel de tradiții sunt respectate inclusiv în lumea catolică.

Catedrala Mânturiii Neamului este proiectată să reziste cel puțin 500 de ani și să suporte cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter. Potrivit proiectului final, în subsolul clădirii se vor găsi șase adăposturi antiatomice pentru situațiile de urgență, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.

Fundația Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat nu mai puțin de 25.000 de tone de beton și în jur 15.000 de tone de armătură. Patriarhia a explicat că locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceaușescu.

În final, Catedrala va avea o îmbinare de elemente din arhitectură românească, bizantină și occidentală. Ansamblul arhitectural al Catedralei va cuprinde patru clădiri auxiliare dintre care o casă și cantină pentru pelerini, un centru de diagnoză și tratament pentru persoanele defavorizate, un centrul internațional de conferințe și un muzeu al creștinismului, amplasat în subsolul clădirii.

Macheta Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala, care va fi sfințită duminică de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel, va avea hramul principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt pomeniți eroii români din toate timpurile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA