Cluj: A doua zi de proteste ale angajaților disponibilizați de la Mechel Câmpia Turzii

Cluj: A doua zi de proteste ale angajaților disponibilizați de la Mechel Câmpia Turzii
Publicat: 05/03/2013, 13:22
Actualizat: 27/03/2019, 01:05

Peste o sută de angajați disponibilizați de la Mechel Câmpia Turzii protestează, marți, pentru a doua zi consecutiv, în fața combinatului, față de neacordarea salariilor compensatorii, aceștia strigând „Noi murim de foame și Guvernul doarme”, transmite corespondentul Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, marți dimineață, la ora 9.00, în fața combinatului, având pancarte cu mesaje precum „Salvați metalurgia românească”, „Un singur lucru vrem și noi, combinatul înapoi”, „Rușine să vă fie”.

Totodată, ei scandează, printre altele, „Noi murim de foame și Guvernul doarme”.

Emil Bodea, unul dintre protestatari, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că oamenii așteaptă o implicare a Guvernului în stoparea dispariției metalurgiei românești.

„Nu am primit niciun răspuns la cererile noastre privind plata salariilor compensatorii. Oamenii așteaptă implicarea Guvernului în salvarea metalurgiei românești, dar concluzia este că Guvernului îi este frică de ruși”, a spus Bodea.

Protestul, care este autorizat, va dura până în jurul orei 13.00 și va fi reluat în fiecare zi a săptămânii, până vineri.

Luni, peste o sută de angajați au protestat în fața combinatului, au strigat „Afară, afară, cu rușii din țară” și au cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să le facă o vizită.

Protestatarii s-au adunat, luni dimineață, la ora 9.00, în fața combinatului, și spuneau că vor protesta în fiecare zi a săptămânii între orele 9.00 și 13.00, nemulțumiți de faptul că nu au primit cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

Ei afirmau că nu cred în promisiunile noului acționar al Mechel potrivit cărora se va încerca efectuarea plăților până în 15 martie.

Liderul de sindicat al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, declara, luni, că dacă banii pentru plățile compensatorii nu vor intra în cursul zilei de luni se va depune o plângere în instanță pentru recuperarea sumelor care se ridică la circa 500.000 de euro.

„Vom depune o plângere în instanță pentru recuperarea sumelor datorate pentru salariile compensatorii, dacă nu intră banii luni pentru foștii angajați. Foștii angajați vor protesta legal, cu aprobare de la Primăria Cluj-Napoca, până vineri, după care ar putea cere prelungirea protestului”, spunea Pascu.

Conducerea sindicatului a depus, la sfârșitul săptămânii trecute, și o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj în care se reclama faptul că sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost informat în legătură cu vânzarea combinatului.

Peste două sute de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizați în ianuarie și februarie au protestat, miercuri, în fața combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. La un moment dat, foștii angajați ai Mechel Câmpia Turzii au forțat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societății, iar în momentul în care au reușit să ajungă la clădirea administrației oamenii au spart un geam. Ulterior, câteva zeci de protestatari ai Mechel Câmpia Turzii au forțat intrarea în sediul administrativ, iar unii dintre ei au reușit să ajungă în sala de consiliu. Protestul foștilor angajați ai Mechel Câmpia Turzii s-a încheiat după ce reprezentanții companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masă.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joia trecută, că noul acționar al Mechel are intenții bune și face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foștilor angajați de la Câmpia Turzii, care au protestat miercuri, însă are conturile blocate.

Tot atunci, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții noului acționar al Mechel, că aceștia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaților disponibilizați de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajați la secția de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru prețul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deținea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din București, controlată de două persoane cu cetățenie rusă.

Tranzacția a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL și combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște și Laminorul Brăila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producția la unitățile din Târgoviște și Buzău și ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila și Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Firma Invest Nikarom are ca asociați în părți egale pe Chumakov Victor (58 de ani) și Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetățenie rusă.

Marțea trecută, președintele Traian Băsescu a atenționat Guvernul că este nevoie de măsuri care să creeze locuri de muncă pentru angajații Oltchim, dar și cu privire la Mechel, pentru că s-ar putea „să ne trezim cu industria siderurgică tăiată și vândută la fier vechi” deși va fi nevoie de oțel pentru autostrăzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului