Cluj:Consiliul Local a alocat 450.000 de lei pentru extinderea adăpostului pentru câini cu 60 locuri

Cluj:Consiliul Local a alocat 450.000 de lei pentru extinderea adăpostului pentru câini cu 60 locuri
Publicat: 10/10/2013, 17:28
Actualizat: 01/10/2018, 00:03

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, joi, alocarea a 450.000 de lei pentru extinderea adăpostului pentru câini administrat de o regie a primăriei cu 60 de locuri, pentru a se recurge „cât mai puțin cu putință” la prevederile legii privind eutanasierea animalelor fără stăpân.

Primarul Emil Boc a declarat, joi, că extinderea adăpostului se va face la standardele cerute de lege, pentru a se da „un semnal de civilizație”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem o capitală europeană a tineretului, vrem să fim capitala europeană a culturii și dorim să recurgem cât mai puțin cu putință la prevederile legii privind eutanasierea câinilor. De aceea, am propus extinderea adăpostului pentru câinii comunitari cu 60 de locuri pentru a face față provocărilor viitoare. Deocamdată, nu avem probleme, pentru că situația este sub control în municipiu. Extinderea se va face la standardele cerute de lege, trebuie să dăm un semnal de civilizație, pentru că eu țin la blazonul european al orașului. Avem bani în buget pentru acest proiect și nu luăm sume de la alte proiecte. Suma prevăzută este maximală, urmând ca la licitație să se mai economisească bani, iar CL a aprobat proiectul cu suma de 450.000 de lei”, a spus Boc.

În favoarea proiectului de alocare a banilor pentru extinderea adăpostului pentru câini au votat consilierii PDL și UDMR, în timp ce consilierii USL au votat împotrivă, reclamând costul pe metru pătrat al unei cuști pentru un câine comunitar din adăpostul administrat de regia primăriei, care ar fi mai mare decât cel prevăzut pentru o locuință de necesitate.

„Suma prevăzută pentru extinderea adăpostului pentru câini cu 60 de locuri mi se pare exagerată, ar reveni 1.666 de euro pentru un loc. Rezultă că un metru pătrat al extinderii unei cuști pentru câini costă 186 de euro, față de 183 de euro, cât este costul pentru un metru pătrat necesar construirii unei locuințe de necesitate. Am estimat în urma mai multor calcule faptul că se poate reduce costul acestei investiții la 150.000 de lei. Proiectul este pertinent și necesar Clujului, dar am contestat valoarea lui”, a subliniat Claudia Anastase, consilier local din partea PSD.

Directorul Direcției Tehnice din Primăria Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, a declarat la rândul său că extinderea adăpostului va beneficia de apă, gaz, curent, echipamente pentru mâncarea câinilor.

În adăpostul pentru câini administrat de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) din subordinea Primăriei Cluj-Napoca sunt în prezent 132 de câini în cele 157 de locuri.

În luna septembrie, 85 de câini au fost ridicați de pe străzi în municipiul Cluj-Napoca.

Într-o conferință de presă din 4 septembrie, primarul Emil Boc a declarat că nu știe câți câini vagabonzi sunt în Cluj-Napoca, dar că „situația este sub control”.

Potrivit unor amendamente adoptate în 10 septembrie de Camera Deputaților, „câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare”.

Totodată, animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, vor putea fi eutanasiate de îndată, menționează un alt articol al legii.

În cazul în care un câine înregistrat în evidențele adăposturilor nu este revendicat sau adoptat va fi eutanasiat, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic