CNA: Posturile din portofoliul TVR vor putea să emită digital până la sfârșitul lui 2015

CNA: Posturile din portofoliul TVR vor putea să emită digital până la sfârșitul lui 2015
Publicat: 18/06/2015, 12:13

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, o adresă primită de la SRTv, care a solicitat Consiliului să sprijine demersul TVR privind extinderea transmisiei experimentale digitale terestre în standardul DVB-T2.

SRTv a solicitat acest lucru CNA, având în vedere obligația României de finalizare a procesului de încetare a serviciilor de televiziune analogică terestră până pe 17 iunie 2015 și având în vedere Hotărârea Guvernului numărul 403 din 2013 de aprobare a Strategiei privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național.

Astfel, SRTv a solicitat CNA aprobarea pentru a testa soluția de tranziție propusă de Radiocom, televiziunile retransmise în standardul DVB-T2 urmând să fie cele existente (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și TVR HD), cărora televiziunea publică dorește să adauge și studiourile sale teritoriale.
TVR consideră că extinderea transmisiei digitale terestre în standardul agreat de ANCOM este necesară și vine în întâmpinarea cererilor telespectatorilor pentru o recepție de înaltă calitate a programelor de televiziune, potrivit unei adrese transmise la CNA de Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv.

În aceeași adresă este precizat faptul că în anul 2015 este alocată de la bugetul de stat o sumă de 163,2 milioane de lei în vederea asigurării de către Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a circuitelor pentru transmisia analogică terestră.

În ședința CNA de joi, Nicolae Voican, reprezentantul TVR, a spus că, pe 16 iunie, SRTv a fost anunțată de SNR că, în urma unor eforturi ale departamentului tehnic de la Radiocom, au fost modificate emițătoarele din câteva amplasamente care emiteau analogic terestru TVR 2 și pregătite în regim de test pentru o transmisie digitală, DVB -T2.

„În baza acestei informări de la SNR și ținând cont că transmisiunea analogică terestră s-a întrerupt pe 17 iunie, am solicitat prelungirea experimentului digital terestru care funcționează acum în câteva amplasamente ale SNR în regim de test, cu standardul agreat de România, DVB-T2”, a explicat Nicolae Voican. El a precizat că aceste transmisii de test se realizează cu acordul ANCOM.

CNA a decis să aprobe solicitarea SRTv cu unanimitatea de voturi ale membrilor prezenți la ședința de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).
Pe de altă parte, Societatea Națională de Radiocomunicații Radiocom a anunțat, miercuri, începerea etapei de testare a implementării televiziunii digitale în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

„În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 – dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Națională de Radiocomunicații, sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională, și împreună cu Societatea Română de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluții de tranziție a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile București, Timișoara, Cluj și Iași”, a anunțat Radiocom, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În această fază, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitația pentru achiziționarea unor echipamente noi.

În paralel, Radiocom va continua până la 31 decembrie 2016 emisia pe cale terestră a postului public de televiziune – TVR 1 în format analogic, în banda de frecvență VHF, pentru a menține continuitatea informării întregii populații a României.

Societatea de Radiocomunicații a comunicat, totodată, calendarul implementării televiziunii digitale terestre în România, după adjudecarea a trei licențe naționale în banda UHF.

Astfel, miercuri a început o etapă premergătoare a proiectului MUX1, care vizează realizarea unei rețele naționale cu o acoperire de minim 90% din populație, cu emițătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi „free to air” și va conține programe publice și comerciale. „Pentru MUX2 și MUX4, se vor realiza două rețele naționale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune”, a mai spus Radiocom.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu