CNA sesizează Parchetul privind faptul că OTV emite ilegal, fără a avea licență audiovizuală

CNA sesizează Parchetul privind faptul că OTV emite ilegal, fără a avea licență audiovizuală
Publicat: 22/10/2013, 13:07
Actualizat: 10/02/2019, 23:54

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, să sesizeze Parchetul privind faptul că, începând de vineri noaptea, OTV emite ilegal în România, fără a avea licență audiovizuală, programul televiziunii fiind retransmis pe frecvența de satelit a postului DD TV.

CNA s-a autosesizat cu privire la emisia televiziunii OTV pe frecvența Direct Digital TV (DD TV), începând cu data de 18 octombrie, ora 23.00.

La propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, Consiliul a decis, în ședința de marți, să sesizeze Parchetul pentru că OTV emite în România fără a avea licență audiovizuală.

Decizia a fost luată în baza articolului 96, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 5.000 lei la 100.000 lei transmisia serviciilor de programe de televiziune/radiodifuziune fără licență de emisie sau licență de utilizare a frecvențelor radio în sistem digital terestru, dacă fapta prezintă pericol pentru siguranța națională, ordinea publică sau sănătatea publică ori poate crea probleme de natură economică sau operațională altor furnizori de rețele ori servicii de comunicații electronice sau utilizatorilor”.

Totodată, CNA a decis, marți, să sesizeze Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și societatea Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est, să suspende difuzarea televiziunii DD TV, „până la soluționarea aspectelor de natură penală” în acest caz.

Această decizie a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii CNA (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

În plus, Consiliul a decis să îi invite pe acționarii societății Telecroma Media SRL, care deține licența audiovizuală a DD TV, la ședința CNA de joi.

Laura Georgescu a spus că societatea Telecroma Media SRL a primit o amendă de la CNA în anul 2009, pentru încălcarea legislației audiovizuale, dar nu a făcut, în termen de șase luni, dovada la CNA că a achitat această amendă.

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

Cu toate acestea, Laura Georgescu nu a susținut în ședința de marți retragerea licenței audiovizuale a DD TV, propunând discutarea acestui subiect în ședința de joi a Consiliului.

Propunerea de amânare a discutării cazului a fost adoptată cu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu), în timp ce „împotriva” amânării discutării aspectului au votat Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea și Cristina Trepcea.

„Nu depinde de noi să decidem dacă închidem sau nu o televiziune, pur și simplu legea ne obligă”, a spus Cristina Trepcea, făcând referire la neachitarea amenzii de către DD TV, fapt care, potrivit Legii audiovizualului, implică retragerea licenței audiovizuale a DD TV.

„Dacă există această amendă neplătită, în Legea audiovizualului spune foarte clar că, în șase luni, trebuie făcută dovada. A făcut dovada? Înțeleg că nu. De ce mai așteptăm?”, a spus și Narcisa Iorga.

În schimb, Laura Georgescu a spus că societatea Telecroma Media SRL este în insolvență din septembrie 2013. „Nu are plan de reorganizare, nu va veni niciodată cu documentele”, a spus Georgescu.

Pe de altă parte, prezentă la ședința CNA de marți, reprezentanta Telecroma Media SRL – avocatul Julia Zorkoczy – a solicitat Consiliului amânarea discutării situației DD TV, pentru ca asociații societății Telecroma Media SRL să aibă timp suficient pentru a depune la CNA toate documentele.

Julia Zorkoczy a mai solicitat CNA să invite la discuții și pe reprezentanții OTV. „Noi considerăm de cuvință să răspundă și ei la niște întrebări cu privire la modalitățile tehnice, modalitățile de a emite”, a spus avocatul DD TV.

În schimb, membrul CNA Cristina Trepcea a spus că CNA nu poate invita la discuții reprezentanții unui post care nu există.

Pe de altă parte, la ședința CNA de marți a fost prezentă Livia Vasile, care a spus că îl reprezintă pe Dan Diaconescu, dar nu are un mandat pentru a vorbi în ședința de marți.

„Dar cine este domnul Dan Diaconescu? Este o persoană privată”, i-a spus Cristina Trepcea, întrebând-o pe Livia Vasile care este scopul prezenței sale în sala de ședințe a CNA.

Livia Vasile a spus, în schimb, că ședințele CNA sunt publice. „Eu am activat în OTV înainte de a fi închis. Dar nu am venit astăzi să vorbesc în numele nimănui”, a spus aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna