CNCD: Încercăm să îi identificăm pe cei care au postat anunțul privind sterilizarea femeilor rome

CNCD: Încercăm să îi identificăm pe cei care au postat anunțul privind sterilizarea femeilor rome
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 29/07/2014, 00:49

CNCD analizează situația legată de oferirea unei recompense femeilor rome care se sterilizează și încearcă să îi identifice pe autorii postării materialului pe blog, aceștia riscând o amendă de până la 8.000 de lei, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, președintele instituției, Csaba Ferenc Asztalos.

Președintele Consiliului Național petnru Combaterea Discriminării (CNCD) a spus că până în prezent instituția nu a fost sesizat în legătură cu postarea pe blog, de către gruparea Naționaliștii Autonomi din Timișoara, a unui mesaj în care se arată că se oferă „o recompensă de 300 de lei fiecărei femei țigănci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care să dovedească că s-a supus voluntar unei operații de sterilizare în anul 2013”.

Csaba Ferenc Asztalos a precizat că instituția pe care o conduce analizează situația și încearcă identificarea persoanelor care au postat acest mesaj și care se recomandă drept Naționaliștii Autonomi. El a precizat că ar putea fi vorba de o persoană juridică, caz în care trebuie văzut pe numele cui este înregistrată, sau de câteva persoane, care se autointitulează grupare.

Conform Ordonanței 137/ 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, autorii mesajului pot fi amendați de către CNCD cu până la 8.000 de lei, a mai spus Csaba Ferenc Asztalos.

Președintele CNCD a mai arătat că dacă se adresează instanței, ONG-urile care au denunțat această inițiativă pot solicita și plata unor despăgubiri morale, în calitate de reprezentanți ai comunității la care se face referire.

Romani Criss și Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) spun că vor sesiza Parchetul Tribunalului Timiș în cazul unui anunț postat pe blogul Naționaliștilor Autonomi din Timișoara, în care arată că oferă o recompensă de 300 de lei fiecărei femei rome care se supune unei operații de sterilizare în 2013.

Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii – Romani Criss, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” „condamnă cu vehemență manifestările unei grupări extremiste din Timișoara”, apărute recent pe blogul http://natm88.blogspot.com/, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, agenției MEDIAFAX.

„Oferim o recompensă de 300 de lei fiecărei femei țigănci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care să dovedească că s-a supus voluntar unei operații de sterilizare în anul 2013. Dacă nu-și pot educa progeniturile pentru a nu mai fi o povară a societății românești, noi le oferim GARANTAT 300 de lei pentru operația de sterilizare voluntară efectuată în anul 2013. Oferta este cât se poate de serioasă, iar cele interesate sunt așteptate să ia legătura prin e-mail cu Naționaliștii Autonomi”, se arată în anunțul postat pe blog, citat în comunicatul de presă al ONG-urilor.

Pe același blog, cu acces restricționat, „deschis doar cititorilor invitați”, gruparea ar mai fi postat și obiective precum „rezolvarea urgentă a problemei țigănești; conservarea genotipului rasial, a patrimoniului genetic moștenit de la strămoșii noștri, ca parte integrantă a identității noastre; desființarea cultului vinovăției legat de așa-numitul «holocaust» care ar fi avut loc în Transnistria, oprirea predării despre «holocaust» în școlile publice până la clarificarea obiectivă a acelei perioade ; opoziție totală față de multiculturalism și metisaj”, care „intră sub incidența Codului Penal și a OUG nr. 31/2002”, potrivit ONG-urilor.

„Condamnăm recrudescența fenomenului extremist, fenomen incompatibil cu valorile fundamentale pe care le constituie o societate democratică. Sterilizarea femeilor aparținând unui grup etnic, indiferent de modul în care se promovează acest demers, constituie un atentat grav atât la adresa membrilor grupului în cauză, precum și la adresa societății în ansamblul său”, se mai arată în comunicatul citat.

ONG-urile au precizat că judecătorii Curții Europeane a Drepturilor Omului au condamnat Slovacia, în 2011 și 2012, pentru sterilizarea unor femei rome, apreciindu-se că s-au încălcat articolele 3 și 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane și degradante și dreptul la respectarea vieții private și de familie.

Sursele citate solicită instituțiilor abilitate „să dispună toate măsurile legale pentru ca astfel de postări extremiste și discriminatorii să nu mai fie posibile”, considerând că aceste mesaje reprezintă „un grav atentat la valorile și principiile democrației”.

Totodată, organizațiile Romani Criss și MCA România vor sesiza Parchetul cu privire la această inițiativă de susținere a sterilizării femeilor.

Directorul executiv al Romani Criss, Marian Mandache, a declarat că sesizarea va fi depusă joi sau vineri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte