Codruț Marta și soții Nemeș au primit mandate de arestare în lipsă, în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat și Sorin Blejnar

Codruț Marta și soții Nemeș au primit mandate de arestare în lipsă, în dosarul de evaziune fiscală în care este cercetat și Sorin Blejnar
Publicat: 11/07/2012, 18:43
Actualizat: 19/07/2012, 15:51

Fostul șef de cabinet al fostului șef al ANAF, Codruț Marta, soții Nemeș și alte două persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au primit mandate de arestare în lipsă, potrivit deciziei luate miercuri de Curtea de Apel București (CAB).

Cei cinci arestați preventiv în lipsă sunt, astfel, Radu Nemeș, Codruț Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemeș și Mihai Gulea.

Prin aceeași decizie a instanței, Ștefan Pușcașu a primit interdicție de a părăsi țara.

Hotărârea CAB poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Cei șase sunt urmăriți penal în acest dosar și, pentru că nu au fost găsiți, procurorii anticorupție au cerut arestarea lor în lipsă.

În același dosar, CAB a decis, marți seară, arestarea preventivă a fostului șef al SIPI Constanța, Dan Secăreanu, și a altor șapte persoane, în timp ce fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță, și alte două persoane au primit interdicție de a părăsi țara.

Viorel Comăniță este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat, iar Florin Dan Secăreanu este acuzat și de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, s-a arătat într-un comunicat de presă de marți al DNA.

Radu Nemeș, coordonatorul grupului infracțional organizat, Dana Nemeș, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea și Ștefan Pușcașu, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Codruț Alexandru Marta, fost șef de cabinet al fostului președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Alături de aceștia, sunt cercetați mai mulți administratori de firme. Astfel, George Guliu, asociat și administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, județul Constanța, este acuzat de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, iar Dumitru Chirvăzitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, Andrei Florin Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL București și al SC Rad Trans Concept SRL București, Lucian-Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, și Ovidiu Ioan Moldova, administrator al SC Benzoil Sibiu, sunt cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

În același dosar sunt cercetați și Dumitru Emilian Preda, Georgiana Nicoleta Lengiu, contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cozma, contabil autorizat, Nicolae Belba și Mihai Buliga, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituire sau sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeș și Dana Nemeș au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți.

„În paralel, aceste operațiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip «fantomă» produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleași firme «fantomă» pun la dispoziție companiilor specializate în distribuția carburanților documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziționat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, notează procurorii DNA în documentul citat.

În referatul prin cer arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupție arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecție”.

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta (dat dispărut din 25 mai de soția sa – n.r.) și Viorel Comăniță.

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat, miercuri, că a primit din partea DNA o citație și că se va prezenta la sediul instituției la data și ora care i-au fost transmise, subliniind însă că nu are „nicio emoție”.

Procurorii au precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice