Codul secret al șpăgii primite de un judecător. PLUS: Numele de cod al magistratului acuzat de luare de mită

Codul secret al șpăgii primite de un judecător. PLUS: Numele de cod al magistratului acuzat de luare de mită
Publicat: 12/08/2013, 18:44
Actualizat: 12/08/2013, 18:44

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel București, arestată pentru corupție, este acuzată de procurorii DNA că vindea sentințele penale contra unor sume colosale. Unul din actele de corupție documentate de procurori arată că judecătoarea a negociat prin intermediul unui avocat anularea sentinței de șapte ani a lui Dinel Staicu pentru suma de 2,5 milioane euro. În final a primit 630.000 euro. Acesta este cea mai mare mită documentată de procurori în sistemul judiciar, până în prezent.

Procurorii arată că rețeaua Cîrstoiu utiliza metode contraiformative, adică se protejau împotriva unei posibile investigații penale. Judecătoarea avea numele de cod INA, iar șpaga era remisă numai după ce judecătoarea rostea un cod secret. Procurorii DNA au folosit în acest dosar un investigator sub acoperire care a documentat pas cu pas infracțiunile de corupție.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR). Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, și fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestați preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare.

Procurorii arată că, inițial, familia lui Dinel Staicu ar fi trebuit să plătească pentru anularea sentinței de 7 ani suma de 2,5 milioane euro. Acestă sumă a fost însă diminuată la 1,5 milioane euro. „În perioada august 2011 – ianuarie 2012, DASCĂLU ADRIANA a pretins de la S.D. suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro și, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra magistraților CÎRSTOIU VERONICA, P.D. și B.L., judecători la Curtea de Apel București, Secția penală, pentru a-i determina să pronunțe, în calitate de membri ai aceluiași complet de judecată, o hotărâre favorabilă susnumitului în dosarul nr. …..”, au arătat procurorii DNA în fața instanței

Din referatul procurorilor citat de instanță, avocata, cea care juca rolul de curea de transmisie a șpăgii, a primit nu mai puțin de 1,2 milioane euro. Procurorii au constat însă că la judecătoarea de la Curtea de Apel București a ajuns doar suma de 630.000 euro. „Pe parcursul activității infracționale, Dascălu Adriana a primit, în cursul lunii ianuarie 2012, o primă tranșă de 1.200.000 euro din folosul pretins și a convenit ca diferența de 300.000 euro să îi fie remisă la o dată ulterioară celei la care instanța de judecată urma să pronunțe admiterea contestației în anulare formulate de S.D”, se arată în motivarea instanței care a dispus arestarea judecătoarei Cîrstoiu

În motivarea deciziei de arestare preventivă, instanța arată că mita care ar fi trebuit să ajungă la magistrați ai Curții de Apel București sau ai instanței supreme, în schimbul unor soluții favorabile în dosare, era transmisă prin intermediul judecătoarei Veronica Cîrstoiu. Procurorii relatează că judecătoarea Cîrstoiu s-a angajat chiar să intervină la judecătorii de la Curtea Supremă pentru ca, în recurs, un cetățean condamnat în apel la 3 ani de închisoarea cu suspendare pentru evaziune să fie achitat. În acest caz mita a fost negociată pentru judecătoare de aceeași avocată Dascălu.

Procurorii au relatat că, pentru destructurarea rețelei conduse de judecătoarea Cîrstoiu, au folosit un investigator sub acoperire. Sub o identitate falsă, investigatorul s-a interpus în cadrul negocierilor dintre omul de afaceri și judecătoarea Cîrstoiu. Investigatorul sub acoperire negocia direct șpaga cu avocata Adriana Dascălu – omul de legătură cu judecătoare de la CAB. La rândul său, judecătoarea era cea care s-a angajat să intervină pe lângă un judecător de la Curtea Supremă la care a fost repartizat dosarul omului de afaceri. Potrivit înregistrărilor, cel care urma să beneficize de activitatea rețelei Cîrstoiu este OBEANU GABRIEL LUCIAN, care în 2012 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

100.000 euro, achitarea într-un dosar de evaziune

Potrivit procurorilor, în acest caz, mita negociată a fost de 100.000 euro. Astfel că, în schimbul acestor bani, omul de afaceri ar fi urmat să primească o achitare în dosarul de eveaziune fiscală. „Totodată, l-a încunoștințat pe investigator că același judecător a modificat pretinderea inițială a folosului, de la 50.000 euro la suma de 100.000 euro și a explicat că respectivul magistrat a pretins, de fapt, 150.000 euro, însă a acceptat diminuarea sumei la 100.000 euro doar ca urmare a insistențelor învinuitei”, se arată în rechizitoriu

Judecătoarea acuzată de corupție avea numele de cod INA

Avocata care negocia șpaga ce urma să ajungă la judecătoare i-a atras atenția investigatorului sub acoperire că nu are voie să rostească numele magistratului. Astfel că a ales un nume de cod pentru judecătoarea Cîrstoiu. „Învinuita DASCĂLU ADRIANA i-a atras atenția investigatorului să nu folosească în discuțiile sale numele acelui judecător și, pentru asigurarea pe viitor a conspirativității respectivei identități, a impus investigatorului să se refere la acel magistrat doar cu apelativul „INA”, se arată în motivarea instanței

Potrivit documentelor de la dosar, investigatorul sub acoperire a cerut avocatei Dascălu asigurări că mita nu va fi dată degeaba. Avocata a asigurat investigatorul sub acoperire că va intermedia o întâlnire cu judecătoare de la Curtea Supremă care îi va transmite un semn ce însemna că este de acord cu șpaga. Avocata Dascălu nu a reușit să intermedieze acestă întâlnire, dar i-a facilitat investigatorului sub acoperire o întâlnire cu judecătoarea Cîrstoiu la un centru de înfrumusețare. Potrivit înțelegerii dintre avocată și investigator, judecătoarea urma să o întrebe în salon „Ce mai face M.?”. Acesta era codul secret prin care investigatorul era asigurat că șpaga a ajuns unde trebuie.

Iată cum povestesc procurorii scena din salonul de înfrumusețare:

La un moment dat, în jurul orei 15:45, în timp ce investigatorul sub acoperire și DASCĂLU ADRIANA se aflau în fața coaforului, aceasta a exclamat: „Ea este!”. În aceleași împrejurări, CÎRSTOIU VERONICA se afla în fața ușii de acces în salonul de înfrumusețare și i-a adresat învinuitei DASCĂLU ADRIANA, folosindu-se de mișcarea mâinii și a capului, solicitarea de a intra în coafor. Drept urmare, investigatorul sub acoperire și învinuita DASCĂLU ADRIANA au intrat în salon, iar întâlnirea dintre aceștia și CÎRSTOIU VERONICA s-a desfășurat exact în împrejurările pe care i le precizase anterior învinuita. Astfel, aceasta și CÎRSTOIU VERONICA au simulat că s-ar fi întâlnit întâmplător, s-au îmbrățișat și s-au pupat, iar DASCĂLU ADRIANA a afirmat că „nu ne-am mai văzut de o mie de ani”.

Prima replică a judecătorului CÎRSTOIU VERONICA a fost: „Ce face M.? A mai venit în țară?”, ceea ce reprezenta, de fapt, transmiterea către investigatorul sub acoperire a „semnului”, exact în împrejurările pe care i le comunicase anterior DASCĂLU ADRIANA. De altfel, în momentul în care a rostit cea de-a doua frază anterior menționată, CÎRSTOIU VERONICA s-a și uitat la investigatorul sub acoperire. Învinuita DASCĂLU ADRIANA i-a spus judecătorului CÎRSTOIU VERONICA că „M.” vine în țară pe „întâi august”. După ce au schimbat aceste replici, iar DASCĂLU ADRIANA a repetat că „M., la întâi august vine”, atât CÎRSTOIU VERONICA, cât și învinuita DASCĂLU ADRIANA s-au depărtat de investigatorul sub acoperire

După aceste episod, avocata Dascălu și investigatorul sub acoperire s-au deplasat la un hotel unde avocata primit mita de 100.000 euro. După remiterea banilor, avocata a fost oprită de procurori care au constat flagrantul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...