Colegiul Medicilor cere Ministerului Sănătății și CNAS să renunțe la obligativitatea prescripției electronice. „Medicii sunt împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri”

Colegiul Medicilor cere Ministerului Sănătății și CNAS să renunțe la obligativitatea prescripției electronice. Medicii sunt împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri
Publicat: 30/06/2012, 17:29
Actualizat: 01/07/2012, 08:10

Consiliul Național al CMR, reunit la Constanța, a solicitat modificarea Ordonanței privind prescripția electronică, în sensul eliminării obligativității ei.

„Medicii nu sunt împotriva informatizării și a prescripției electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenței medicale”, se arată într-un comunicat de presă al CMR transmis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

Consiliul Național al CMR consideră că, după patru ani, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) încă nu este în întregime funcțional, apărând dificultăți privind confidențialitatea datelor proprii și asigurarea siguranței acestor date.

„În aceste condiții, este dificil, fără experimentarea unor stații pilot, să se introducă la nivelul întregii țări obligativitatea rețetei electronice fără o pregătire corespunzătoare. Deși de patru ani am semnalat că SIUI este nefuncțional și creează probleme în exercitarea profesiei medicale, având efecte negative asupra calității actului medical și a pacienților, nu s-au luat măsuri”, au precizat reprezentanții CMR.

Totodată, CMR consideră că, în condițiile în care veniturile cabinetelor și ale spitalelor s-au diminuat continuu, o nouă cheltuială impusă va fi în detrimentul pacienților.

„Cheltuielile privind funcționarea și implementarea rețetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sănătate, și nu de cabinetele medicale și unitățile sanitare”, susțin reprezentanții CMR.

Mai mult, în opinia acestora, „introducerea brutală” a rețetei electronice va avea ca efect creșterea birocrației și a timpului de lucru a medicilor, fără a fi retribuiți suplimentar.

„În loc ca actul medical să fie simplificat, vor apărea problema în cascadă, având în vedere neconcordantele din sistemul SIUI”, au precizat reprezentanții medicilor.

Aceștia au adăugat că un alt impediment în implementarea prescripției electronice este legat de faptul că există numeroase localități sau zone în care nu se poate realiza legătura prin internet și medicii vor trebui, după ce eliberează rețeta clasică, să introducă datele în sistem în timpul lor liber.

„Nu există modalități reale, practice de siguranță a datelor pacienților. Suntem îngrijorați de faptul că nu există condiții de păstrare în siguranță a datelor medicale personale, pentru a nu mai apărea situații în care a fost încălcată confidențialitatea pacientului. Încălcarea confidențialității datelor medicale este sancționată atât de Legea nr. 46/2003, cât și de Codul de Deontologie Medicală”, mai spun reprezentanții CMR.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lansează, luni, sistemul prescripției electronice.

Sistemul care intră în funcțiune din 2 iulie își propune ca, până la sfârșitul acestui an, cel puțin 80 la sută din rețete să fie în noul format, trecerea completă la sistemul electronic fiind prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică și eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripției electronice (online și offline).

Reducerea la jumătate a timpului petrecut la farmacie, creșterea performanței în sistemul de sănătate, ceea ce va aduce la buget economii de cel puțin 10 la sută, sunt avantaje ale prescripției electronice, în opinia noului șef al CNAS, Doru Bădescu.

„Suntem o țară cu 41,7 milioane de rețete pe an. Miza mea este ca banul asiguratului să fie cheltuit cât mai eficient”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele CNAS.

Miza acestui sistem este uriașă, în condițiile în care valoarea medie a unei rețete în 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ două rețete anual pe cap de locuitor. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, ușor de verificat, atât de la medici, cât și de la farmaciști, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăsește în ceea ce farmaciile eliberează la prețuri compensate. Până acum, ar fi fost necesară o armată de oameni pentru orice verificare, deoarece rețetele medicilor sunt arhivate și stocate pe hârtie.

„În țările în care acest sistem a fost introdus, economiile la buget s-au situat între 10 și 20% din valoarea facturilor”, a precizat Doru Bădescu.

Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o rețetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menționată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidențialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpăra medicamentele fracționat de la mai multe farmacii, rețeta electronică funcționând în regimul a maximum șapte rețete separate. Fracționarea se referă numai la medicamentele luate separat, nu și la cantitatea unui medicament.

Un alt avantaj va fi acela că pacientul va sta mai puțin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumătate în medie, față de 5-6 minute în actualul sistem.

În opinia președintelui CNAS, rolul medicului este să explice rețeta și să dea denumirea și prețul medicamentului, astfel încât pacientul să aibă o gamă mai largă de opțiuni, inclusiv generice.

De asemenea, pacienții vor avea posibilitatea să intre în posesia medicamentelor la orice farmacie din județul de reședință.

Medicii vor fi stimulați să treacă rapid la utilizarea rețetei electronice, astfel că aceia care reușesc să utilizeze acest sistem în peste 70 la sută din cazuri primesc o sută de lei pe lună.

Estimările CNAS sunt ca în prima lună să se ajungă la aproximativ 10 la sută din rețete prescrise și eliberate în noul sistem, urmând ca în două-trei luni să se ajungă la aproximativ de 40-50 la sută. Din totalul de 11.000 medici de familie, peste 90 la sută au certificate digitale, fapt care le va permite emiterea rețetelor compensate în sistemul electronic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?