Colonelul SRI Păltânea și fostul director al rafinăriei Astra Ploiești fac sărbătorile după gratii

Colonelul SRI Păltânea și fostul director al rafinăriei Astra Ploiești fac sărbătorile după gratii
Publicat: 12/12/2012, 17:59
Actualizat: 25/06/2013, 15:23

Colonelul SRI (r) Corneliu Păltânea și fostul director general al rafinăriei Astra Ploiești, Octavian Nan, vor petrece sărbătorile după gratii, după ce instanța supremă i-a condamnat, definitiv, la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție.

Fostul șef al SRI Prahova, colonelul (r) Corneliu Păltânea, a fost condamnat, în noiembrie, la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, decizia în cazul acestuia fiind definitivă.

Păltânea a fost condamnat la închisoare cu executare pentru două fapte de luare de mită, ambele în formă continuată, instigare la delapidare, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că ofițerul de informații s-a prezentat, imediat după stabilirea verdictului instanței supreme, organelor de poliție din Ploiești, care au efectuat procedurile de punere în executarea a mandatului de executare emis de instanța supremă pe numele lui și al complicilor săi.

Alături de Păltânea, instanța supremă l-a condamnat definitiv pe fostul director general la Rafinăria Astra Română Ploiești, Octavian Nan, la la aceeași pedeapsă, în regim de detenție, pentru delapidare, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Instanța supremă l-a condamnat, în același doar, pe Daniel Bucur, colonel în rezervă, fost prim locțiitor al Secției de informații a SRI Prahova, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru complicitate la infracțiunea de delapidare, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, complicitate la luare de mită, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Judecătorii ICCJ au decis confiscarea sumei de 650.000.000 lei vechi de la Păltânea, iar de la Bucur, a 3.555.505.322 lei vechi și 61.000 de dolari.

Păltânea, Bucur și Nan au mai fost obligați la plata despăgubirilor civile, în valoare de 65.376,62 de dolari, iar pe Păltânea și Bucur, în solidar, la plata a 70.010,06 de dolari părții civile Rafinăria Astra Română Ploiești, în echivalent în lei la data plății.

Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 9 februarie 2006, în stare de arest preventiv la acea vreme, pe colonelul în rezervă Păltânea Corneliu și colonel în rezervă Bucur Daniel, fost șef și respectiv fost prim-locțiitor la Secția de informații a SRI Prahova, pentru fapte de corupție și conexe acestora.

Păltânea a fost judecat pentru luare de mită, instigare la delapidare și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, iar Bucur Daniel pentru luare de mită și complicitate la luare de mită, complicitate la delapidare și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Împreună cu foștii ofițeri, a fost trimis în judecată și Octavian Nan, fost director general la Rafinăria SC Astra Română Ploiești, pentru delapidare și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Anchetatorii anticorupție au constatat că, în perioada 1993-2001, cei doi foști ofițeri de informații au acordat protecție unor grupări infracționale care făceau comerț cu produse petroliere, prin blocarea unor informații legate de activitățile ilegale ale acestora defășurate la rafinăria Astra Română.

În schimb, au primit de la fosta conducere a rafinăriei, respectiv de la fostul director general Nan și de la consilierul Toma Lucian Iordănescu, care până la finalizarea acestei anchete decedase, produse petroliere în cantitate totală de peste 250 de tone care, la data săvârșirii faptelor, valorau 5 miliarde de lei vechi.

Pentru sprijinul acordat, Paltânea a primit de la conducerea rafinăriei și 650 de milioane de lei vechi, bani lichizi, în timp ce Bucur Daniel a primit aproape 220.000 de dolari, de la un om de afaceri, pe care l-a pus în legătură cu persoanele din conducerea rafinăriei și, cu ajutorul acestuia, a construit o vilă în localitatea Măgurele, județul Prahova.

Procurorii mai arătau, în actul de inculpare, că Paltânea a folosit produsele petroliere primite pentru automobilele utilizate în scop personal, ca monedă de schimb la construirea unei vile în stațiunea Cheia din județul Prahova, la încălzirea acesteia, iar o parte din produsele respective le-a distribuit altor persoane învinuite în aceeași cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului