Comercianți de jucării din Galați au primit amenzi de 24.200 de lei

Comercianți de jucării din Galați au primit amenzi de 24.200 de lei
Publicat: 26/05/2015, 15:33
Actualizat: 26/05/2015, 17:00

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Galați a desfășurat, în perioada 11 – 22 mai, o acțiune tematică de verificare a modului de asigurare a securității utilizatorilor de jucării, iar în urma controlului la 14 operatori economici din județul Galați s-au constatat diverse abateri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de către comisarul șef adjunct al CJPC Galați, Carmen Tudor, la nouă operatori economici au fost găsite expuse spre comercializare jucării importate din China care nu aveau declarate denumirea comercială/marca și adresa importatorului din România sau UE.

Totodată, 11 operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării, importate tot din China, care nu respectau în totalitate cerințele generale de siguranță, mai ales cele de etichetare.

Potrivit sursei citate, se comercializau diverse jucării importate din China cum ar fi păpuși, mașinuțe, puzzle sau elicoptere cu baterie care aveau pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informațiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale.

Astfel, a afirmat Carmen Tudor, cumpărătorii nu puteau ști, în lipsa traducerilor complete, cărui segment de vârstă i se adresau anumite jucării sau dacă existau anumite pericole pentru copiii care le utilizează, cum ar fi eventuale riscuri de asfixiere sau de înghițire, de către cei mici, a unor părți componente ale jucăriilor.

Pe de altă parte, în patru magazine se comercializau produsele marionetă Pinocchio, minge Yoyo, soluții pentru baloane, puzzle și microfon Violeta fără marcaj CE și fără a fi însoțite de declarații de conformitate prin întocmirea căreia producătorul să își asume responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei. În lipsa marcajului CE, astfel de jucării nu pot fi comercializate pe teritoriul României, a precizat Carmen Tudor.

Totodată, au fost constatate și alte abateri de la legislația privind protecția consumatorilor, cum ar fi lipsa afișării prețurilor, lipsa informațiilor referitoare la durata promotiilor afișate.

În urma controlului, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 4.528 lei, care prezentau abateri de la legislația în domeniu, și oprite definitiv de la comercializare jucării fără marcajul CE, în valoare de 144 lei.

Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Galați au dat celor 14 operatori economici un număr de 12 amenzi contravenționale în sumă totală de 24.200 lei lei și două avertismente.

Comisarii CJPC Galați au transmis o serie de sfaturi în ceea ce privește achiziționarea jucăriilor. Astfel, cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice existența marcajului CE care certifică produsul ca fiind sigur, conform cu legislația în vigoare, să verifice existența denumirii și a datelor de identificare a producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat și existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, traduse în limbă romană. De asemenea, părinții sunt sfătuiți să aleagă o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârstă înscrisă pe etichetă, să nu permită copiilor de vârstă mică să utilizeze jucăriile fraților mai mari, să evite achiziționarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese ușor detașabile de dimensiuni reduse care pot fi înghițite sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare și să nu achiziționeze jucării care conțin elemente detașabile din magneți permanenți ce ar putea fi înghițiți.

La jucăriile alimentate electric, dacă sunt branșate direct la rețea, să verifice starea cablului și prizelor, iar dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, să verifice ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Totodată, este indicat ca părinții să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea cu curent electric a jucăriei și să nu lase la îndemâna celor mici o jucărie spartă care nu mai respectă cerințele de securitate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului