Comisia Călărași: Contractul de achiziție a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu este nul, societatea era inactivă la momentul tranzacției

Comisia Călărași: Contractul de achiziție a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu este nul, societatea era inactivă la momentul tranzacției
Publicat: 10/04/2014, 07:29
Actualizat: 03/02/2019, 02:33

Această concluzie a fost prezentată, miercuri, într-o conferință de presă susținută de membrii comisiei.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că, la data tranzacționării terenurilor, respectiv și a semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL și Ioana Băsescu, societatea italiană nu mai era activă.

Firea a menționat că inactivitatea firmei a fost declarată de Fisc și, potrivit legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.

Firea a invocat prevederile Legii societăților comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituție nu poate accepta facturi de la societăți care sunt inactive.

Gabriela Firea a spus că societatea Berfige nu putea face tranzacții deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanțurilor necontabile.

Președintele comisiei, Mihai Fifor, a precizat că raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmând să fie prezentat plenului după Paști.

Firea a spus însă că raportul este finalizat în proporție de 90% și că membrii comisiei mai au nevoie de anumite documente și să facă și alte audieri. Ea a arătat că membrii comisiei vor audia din nou notarul care a înregistrat tranzacția, având în vedere noile informații care au parvenit comisiei.

„Membrii comisiei vor dori să afle de la doamna notar în ce măsură au fost depuse documentele fiscale necesare în cazul semnării unor astfel de contracte”, a adăugat Gabriela Firea.

Guvernul va sesiza Parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (județul Călărași), arătând că numeroase astfel de operațiuni din anii anteriori prezintă nereguli și că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei „persoane fizice” de către o firmă declarată inactivă.

Concluziile sunt prezentate în raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primăria Comunei Nana având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei.

În document se arată că, după reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilanul comunei Nana, județul Călărași, realizată cu încălcarea dispozițiilor legale, în perioada 2009-2010, aceste suprafețe au fost înstrăinate către societatea Berfige, prin încheierea a 8 contracte de vânzare-cumpărare. Prin aceste contracte, firma a achiziționat un număr de 35 de parcela de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate în tarlaua 28 și 2 parcele situate în tarlaua 33, în suprafață totală de 290,41 hectare.

Suma totală plătită în perioada 2009-2010, pentru cumpărarea celor 35 de parcele de teren agricol, în suprafață totală de 290,41 ha, a fost de 3.437.647,92 lei.

La data de 09.09.2013, societatea a vândut suprafața de 290,41 ha de teren agricol, achiziționată în perioada 2009-2010, către o persoană fizică, pentru suma de 5.844.864,26 RON.

Societatea nu depusese însă până atunci bilanțul semestrial pentru activitatea desfășurată în perioada 31.06.2013-31.12.2013 și nici declarația privind impozitul pe profit aferentă anului 2013, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obținut în urma vânzării terenurilor.

Conform prevederilor legale referitoare la introducerea și depunerea situațiilor financiare anuale și a situațiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societăți, este de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până la data de 30.05.2014.

Luni seara, premierul Ponta a declarat că inspectorii guvernamentali trimiși la Oficiul de Cadastru Călărași, pentru terenurile din Nana, au descoperit că 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultând un lung șir de infracțiuni și retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu.

Marți, președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj procurorilor, la bilanțul Ministerului de Interne, în legătură cu ancheta Corpului de control al premierului privind achiziția de teren agricol la Nana: „Vă rog anchetați imediat și, dacă e încălcare de lege, să răspundă inclusiv președintele României!”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?