Comisia Europeană anunță că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, înainte de alegerile decisive din iulie

Comisia Europeană anunță că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, înainte de alegerile decisive din iulie
Republica Moldova, susținere de la UE / Sursă Foto: Facebook
Publicat: 05/06/2021, 22:24

Republica Moldova va primi un pachet de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene față de o țară care nu aparține de blocul european, relatează Euronews.

Comisia Europeană a anunțat că Moldova va primi sumele de bani între 2021 și 2024 pentru a-i folosi în vederea redresării economice după pandemia de coronavirus și pentru a promova investițiile în țară.

Asigurarea acestui pachet de bani este, însă, condiționată de reforme în domeniul judiciar și pentru combaterea corupției.

„Republica Moldova se află la o răscruce. Acest plan pentru redresarea economică a Moldovei reprezintă un efort fără precedent pentru a ajuta țara să își accentueze eforturile de reformă în interesul poporului”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Banii europeni, care vor ajunge în Moldova sub formă de împrumuturi, granturi și investiții, sunt meniți să promoveze creșterea economică și sunt direcționați spre domenii precum tehnologie digitală, infrastructură și educație.

Alegeri anticipate luna viitoare

Mesajul de susținere al Uniunii Europene vine și în contextul în care moldovenii urmează să vină din nou la urne, în 11 iulie, pentru a alege un nou parlament. Alegerile anticipate au fost declanșate după ce președinta Maia Sandu a dizolvat parlamentul anterior, acesta fiind dominat o majoritate pro-rusă, condusă de fostul președinte, învins în alegeri, Igor Dodon.

Un sondaj dat publicității luna trecută, efectuat de o casă de sondare din Moldova, arăta că mai mult de două treimi dintre cei care au răspuns susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.

Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune”, anunța Maia Sandu într-un mesaj distribuit pe pagina sa de Facebook după dizolvarea parlamentului.