Comisia Europeană prezintă RAPORTUL MCV pentru România, în domeniul JUSTIȚIEI. PANĂ, PSD: Nu trebuie să luăm poziția GHIOCELULUI

Comisia Europeană prezintă RAPORTUL MCV pentru România, în domeniul JUSTIȚIEI. PANĂ, PSD: Nu trebuie să luăm poziția GHIOCELULUI
Publicat: 13/11/2018, 11:19
Actualizat: 26/03/2019, 01:56

Vicepreședintele PSD Doina Pană a transmis, marți, că România nu trebuie să ia poziția „ghiocelului” în fața recomandărilor MCV și a Rezoluției PE, pentru că acestea reprezintă inițiative politice folosite abuziv împotriva Bucureștiului, modificările la legile justiției fiind constituționale.

„A apărut pe surse că raportul MCV va fi extrem de ostil României. Un instrument folosit, de mult prea mult timp, incorect și abuziv împotriva României! Reamintesc că sub umbrela MCV s-au produs în România cele mai grave abuzuri judiciare determinate de amestecul brutal al serviciilor de informații în actul de justiție. De data aceasta, frizează absurdul! Nu doar că nu se iau în considerare argumentele și faptele prezentate oficial ci, ca un apogeu al absurdului, României i se cere și să-și încalce Constituția, independența și suveranitatea! Pe scurt, nu se mai respectă nimic, nici măcar principiile fundamentale care stau la baza construcției UE: independența, suveranitatea, cooperarea loială între instituțiile UE și statele membre. Cât despre principiul tratamentului egal față de statele membre ce să mai vorbim atâta timp cat însăși acest MCV, de peste 10 ani, există doar față de România și Bulgaria”, a transmis, marți, vicepreședintele PSD Doina Pană, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Vicepreședintele social-democrat indică și răspunsul pe care România trebuie să îl dea recomandărilor din MCV, anume faptul că modificările la legile justiției sunt constituționale.

„Legile Justiției sunt în vigoare, au produs deja efecte juridice și sunt deplin constituționale pentru că, Curtea Constituțională a României le-a verificat pe toate! Caracterul consultativ al avizelor CSM în cadrul procedurilor de numire/revocare a procurorilor de rang înalt a fost confirmat de Curtea Constituțională a României. Procedura ordinară de concurs pe baza căreia CSM numește conducerea Inspecției Judiciare este suspendată printr-o hotărâre de instanță din România”, spune Pană.

Aceasta adaugă că România are dreptul suveran să modifice codurile penale.

„Amendamentele la Codul penal și Codul de procedură penală sunt în procedură parlamentară, urmând a fi reexaminate ca rezultat al deciziilor Curții Constituționale a României din 12, respectiv 25 octombrie 2018. Parlamentul are obligația de a le pune în acord cu deciziile Curții Constituționale. Parlamentul României are dreptul suveran de asigurare a compatibilității Codurilor Penale cu dreptul UE, cu obligațiile internaționale ale României și cu opinia Comisiei de la Veneția”, afirmă vicepreședintele PSD.

Pană menționează că recomandările MCV depășesc cadrul național constituțional.

„În concluzie, recomandările MCV depășesc atât cadrul național constituțional cât și sfera dreptului primar al Uniunii Europene.Dacă forma apărută pe surse va fi forma finală, România trebuie sa respingă categoric atât conținutul cât și semnificația raportului MCV. Demnitatea poporului roman ne cere sa spunem AJUNGE, ATI DEPĂȘIT MĂSURA!„, precizează aceasta.

În ceea ce privește Rezoluția privind România, care urmează să fie votată în Parlamentul European, Doina Pană spune că aceasta este una politică și „semnatarii rezoluției desconsideră convențiile, tratatele și valorile pe care s-a fondat Uniunea Europeană”.

„Acuză România în ceea ce privește combaterea corupției, deși singurul caz de mare corupție anchetat de DNA se referă la firme din UE sau din Statele Unite, care ar fi dat cea mai mare șpagă din România. Mai mult, uită ca există zeci sau sute de mari firme din Uniunea Europeană care deja au plătit sancțiuni penale de zeci, sute sau mii de milioane euro pentru infracțiuni de corupție, de mituire a ocialilor din statele în care activează. Acuză România că a pus în aplicare Directiva Europeană privind combaterea spălării banilor, prin care s-a reglementat transparentizarea fondurilor ONG-urilor, ca și cum acestea ar trebui să fie exceptate”, spune Pană.

De asemenea, vicepreședintele PSD face referire la protocoalele secrete dintre SRI și justiție.„Condamnă decizia luată cu 2/3 dintre parlamentarii români pentru organizarea referendumului privind familia tradițională, deși sunt mai multe state membre în care au avut loc astfel de referendumuri. Afirmă ca, deși protocoalele secrete care arată clar interferența gravă a serviciilor în justiție sunt cunoscute, sunt doar „presupuse” interferențe. Critică articole din Codurile penale care au fost deja declarate econstituționale și care oricum nu se vor aplica. Se referă la obiectul unei anchete în desfășurare (intervenția jandarmilor din 10 august), dându-se deja sentința care sa pună presiune pe procurori. Dacă un parlamentar român se referă la anchete în curs, CSM intervine imediat că a fost afectată independența Justiției. Se pare ca la parlamentarii europeni nu e nicio problemă. În concluzie: fiecare grup politic european, împreună cu partidele lor aferente din România, și-au introdus propriile slogane electorale”, menționează Pană.

În concluzie, aceasta spune că asemenea acțiuni generează creșterea euroscepticismului.

„Oricât de mare este presiunea pe marile familii politice europene, generată de apropiatele alegeri europarlamentare, e mult prea mult! Genul acesta de acțiuni ale politicienilor de la Bruxelles, din păcate, cu largul concurs al unor politicieni romani, generează creșterea euroscepticismului în România. Răspunsul României trebuie sa fie ferm și fără echivoc: Da, viitorul României trebuie sa fie în UE dar nu în poziția ghiocelului” ci o Românie demnă, respectată, tratată egal cu celelalte state membre, indiferent de culoarea politică a celor care conduc vremelnic instituțiile europene!”, conchide Pană.

Comisia Europeană va prezenta, marți, raportul MCV despre modificarea legislației în domeniul justiției, document care va ține cont și de cele două avize la Comisiei de la Veneția.

Parlamentului European dezbate și votează marți rezoluția privind statul de drept din România. Textul semnalează îngrijorarea instituției UE referitoare la modificarea legislației penale și judiciare din prisma potențialului de a submina independența sistemului judiciar și lupta anticorupție.

În ceea ce privește raportul MCV, CE a anunțat că analiza care va fi prezentată pe 13 noiembrie, va lua în considerare și avizele Comisiei de la Veneția pe Legile justiției și Codurile penale. Totodată, oficialii europeni au solicitat autorităților române să țină cont de avizele forului european.

„Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: vom continua să dialogăm cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Verificare și Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiției, Codurile penale și la Legile privind conflictul de interese și combaterea corupției nu țin cont de aceste preocupări>”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Anunțul Comisiei Europene a venit după ce Comisia de la Veneția a recomandat României, în avizul publicat spre sfârșitul lunii octombrie pe site-ul instituției, să reanalizeze sistemul de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătățiri, proiectele de lege în domeniul justiției riscă să genereze presiuni și să submineze independența sistemului judiciar.

În raportul forului european există și o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și „abandonarea definitivă” a schemei de retragere anticipată din activitate, „dacă nu pot fi oferite garanții că nu vor exista efecte adverse asupra funcționării sistemului”.

Raportul Comisiei de la Veneția se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiție au fost contestate de același for și în luna iulie, în raportul preliminar.

În aviz, Comisia de la Veneția a exprimat preocupare și față de proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România. Instituția arată că modificările afectează grav eficiența sistemului judiciar penal și acțiunile anticorupție.

În ceea ce privește legile Justiției, proiectele de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 care modifică legile Justiției și OUG 90/2018 privind operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se află în procedură parlamentară.

Referitor la raportul MCV, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la un post TV, că documentul va conține „trăsnăi”. În opinia sa, România nu ar trebui să stea în defensivă și să accepte observații „ca și cum am fi copiii de la școală”.

„Se apropie raportul pe MCV! O să vedeți ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aș dori pentru țara mea mai mult. Vreau pentru concetățenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne crește salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanță cu realitățile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă și primim observații de la unii și de la alții, ca și când am fi copiii de la școală”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară la România Tv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului