Mihai Draghici
19.12.2018
Știri

Comisia Europeană pune PRESIUNE pe SUA să elimine VIZELE pentru toate țările UE

Comisia Europeană pune PRESIUNE pe SUA să elimine VIZELE pentru toate țările UE
Comisia Europeană a adresat o nouă solicitare către SUA să elimine vizele de călătorie pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru România. Vezi ce spun oficialii despre o reintroducere a vizelor pentru americani

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un raport de evaluare asupra progreselor înregistrare în ultimele 12 luni pentru obținerea reciprocității regimului de vize în relația cu Statele Unite. Pentru Blocul comunitar, este singurul caz de nonreciprocitate.

„Reciprocitatea în materie de vize este un principiu fundamental al politicii comune a vizelor în Uniunea Europeană, iar Comisia Europeană menține angajamentul deplin de a obține, ca prioritate, călătorii fără vize spre Statele Unite pentru toate țările membre UE”, informează Executivul Uniunii Europene.

„În acest scop, Comisia Europeană va continua acțiunile în relația cu Statele Unite, în coordonare cu cele cinci state membre ai căror cetățeni încă au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite; procedura este orientată spre obținerea de rezultate,” precizează Comisia Europeană.

Deși – ca urmare a lipsei progreselor în negocierile cu SUA – Parlamentul European este tentat să răspundă americanilor cu o reintroducere temporară a obligativității vizelor pentru cetățenii americani, însă CE consideră că măsura ar fi contraproductivă.

Cele cinci state membre UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite sunt România, Bulgaria, Republica Cipru, Croația și Polonia. Cetățenii americani nu au nevoie de vize pentru a intra în Uniunea Europeană.

Foto: Hepta

Inchide