Comisia juridică a Camerei a aprobat cererea DNA privind ASF. Procurorii au solicitat documente legate de OUG care ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica

Comisia juridică a Camerei a aprobat cererea DNA privind ASF. Procurorii au solicitat  documente legate de OUG care ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica
Publicat: 11/02/2014, 10:09
Actualizat: 11/02/2014, 10:52

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat, marți, solicitarea DNA de a pune la dispoziția procurorilor o serie de documente în legătură cu ASF.

Comisia juridică s-a întrunit, marți dimineață, la ora 8.00, pentru a discuta solicitarea DNA, în condițiile în care procurorii ceruseră ca documentele să le fie puse la dispoziție până la ora 12.00.

Comisia a decis în favoarea solicitării DNA, cu majoritate de voturi.

Decizia Comisiei juridice va fi transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaților.

Luni însă, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zonea, declara că a fost mandatat de Biroul Permanent să discute cu procurorul general și ministrul Justiției în legătură cu solicitarea DNA privind ASF, deoarece modul de comunicare nu este corespunzător, iar Comisia juridică va da un punct de vedere.

„Am primit mandate din partea Biroului Permanent și comitetului liderilor să am o discuție cu ministrul Justiției și cu procurorul general. Este pentru prima dată după foarte mulți ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaților, ci printr-un procuror subordonat, și se cere imperativ un document și se atenționează că, dacă nu-l trimitem până mâine la ora 12.00, vin ei să-l ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democrația și statul de drept”, a afirmat Zgonea, după ședința Biroului Permanent.

Zgonea a arătat că toți liderii, indiferent de culoarea politică, sunt „un pic preocupați” de faptul că votul, amendamentele și dezbaterile din comisii sunt „sub protecția articolului 72 din Constituție”.

„Vrem să știm care este fondul acestui dosar, dacă el se referă la articolul 72 din Constituție, atunci este neconstituțional, dacă se referă la alte chestiuni, toate datele vor fi puse la dispoziție, ca de obicei”, a adăugat Zgonea.

El a mai spus că membrii Comisiei juridice vor da un punct de vedere pe această temă.

DNA a trimis o adresă către Camera Deputaților prin care se arată că, „în conformitate cu dispozițiile art.169 și art. 170 din CPP, s-a dispus prezentarea și predarea de către instituția Camera Deputaților a următoarelor înscrisuri”, menționându-se proiectul de ordonanță privind ASF, împreună cu toate înscrisurile, inclusiv amendamentele depuse, rapoartele întocmite de comisii, avizele date de comisii, înregistrările audio și procesele-verbale ale ședințelor comisiilor, precum și identitatea persoanelor care au participat la ședințele respective.

DNA mai solicită Camerei Deputaților și documentele care reflectă circuitul înscrisurilor deținute de Camera Deputaților privind aprobarea proiectului de lege și copia după Registrele de corespondență cu privire la corespondența purtată de către Camera Deputaților și către organisme în legătură cu acest proiect.

„Prezentarea și predarea se va face în data de 11 februarie, ora 12.00, la sediul DNA din București, strada Știrbei Vodă, nr 79-81, sectorul 1, parter, camera 34A”, se mai menționează în adresa DNA, semnată de procucorul șef secție Gheorghe Popovici și procurorii Marian Gherman și Ioan Amariei.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului și Guvernului să le pună la dispoziție, până marți, în dosarul Carpatica, mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că procurorii DNA au transmis adrese Parlamentului și Guvernului la sfârșitul săptămânii trecute, iar „termenul limită” de predare este marți, solicitările fiind făcute în acord cu prevederile noilor coduri penal și de procedură penală.

Documentele solicitate vizează Ordonanța de urgență prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și a impus o serie de criterii profesionale, prin care s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica.

În cazul în care Parlamentul și Guvernul nu vor transmite DNA documentele solicitate în dosarul Carpatica, procurorii ar putea să solicite ridicarea acestor acte.

În 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de urgență, reducerea componenței Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, deși prevederea fusese inclusă și într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputaților și trimis la Senat.

Concomitent, Ministerul Finanțelor Publice a publicat la secțiunea transparență decizională a paginii web a instituției proiectul de ordonanță de urgență.

Documentul stabilea, printre altele, că membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească și condiția de a avea o experiență profesională în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență.

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară Daniel Tudor anunța atunci că nu va mai candida pentru această funcție din motive personale și ca urmare a unei posibile incompatibilități cu statutul de senator al soției, Doina Tudor.

Premierul Victor Ponta declara, la sfârșitul lunii ianuarie, că Ordonanța de urgență prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată și solicitată în mod expres de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

„Ordonanța prin care am redus numărul board-ului și am impus condiții profesionale a fost negociată și solicitată în mod expres de Comisia Europeană și mi se pare un lucru normal și corect (…) Comisia Europeană a cerut Guvernului, și noi am procedat în acest sens, reducerea numărului de persoane din board-ul ASF și introducerea unor condiții foarte clare de competență profesională și de evitare a conflictului de interese cu membrii Parlamentului. Deci, este o obligație, eu nu cred că cei de la DNA au zis așa ceva, că ei ar fi trebuit să știe că memorandumul e semnat nu doar de către Guvern, e semnat și de președintele țării și este în Parlament pentru adoptare ca proiect de lege”, a spus Ponta.

Procurorii DNA ar susține, conform presei, că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care să îl îndepărteze pe un vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, în urma influenței altui membru al conducerii ASF, Marian Mîrzac, care ar fi urmărit să protejeze astfel interesele firmei de asigurări Carpatica, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, fiind indicat drept posibil inițiator al ordonanței.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, și fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestați preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul București, la propunerea procurorilor DNA care instrumentează dosarul „Carpatica”. În cazul lui Radu Mustățea, instanța a dispus măsura interdicției de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, cumpărare de influență, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.

Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorității de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influență, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Radu Mustățea, membru în CA al Carpatica Asig și președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influență, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în vederea obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și uz de fals.

În același dosar este urmărit penal și Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcționar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este acuzat de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Și soția ministrului Finanțelor, Laura Elena Chițoiu, director al Direcției Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este urmărită penal, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai – iunie 2013, Carabulea, Mîrzac și Mustățea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

„Prin inițierea, respectiv, constituirea acestui grup infracțional, Carabulea Ilie și Mîrzac Marian au reușit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) față de societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficiențe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcționari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menține societatea, în mod fraudulos, pe o poziție convenabilă în topul reclamațiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 și, implicit, creșterea artificială a gradului de încredere în raport cu potențialii clienți”, au arătat anchetatorii.

DNA susține că Ilie Carabulea l-a promovat, susținut și cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcție în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. „Din poziția de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecția societății de asigurări deținute în mod indirect de Carabulea Ilie și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficiențelor”, au mai arătat procurorii anticorupție.

Potrivit DNA, finanțatorul grupării infracționale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relația cu Mîrzac Marian pe Mustățea Radu, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracționale ale lui Mîrzac, precum și informații confidențiale obținute de la acesta din urmă.

Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF și atribuții în sensul supravegherii și controlului legalității funcționării societăților de asigurări, a reușit să influențeze concluziile a două controale, să coopteze diverși funcționari cu funcții de conducere și execuție din cadrul ASF în grupul infracțional constituit și să divulge informații care nu erau destinate publicității în scopul favorizării societății de asigurări, susțin procurorii DNA.

DNA a mai arătat că, în perioada martie – aprilie 2013, un funcționar cu atribuții de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (devenită ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcționarii instituției care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcționare, până la remedierea deficiențelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...