Comisia pentru cod electoral a dat termenul pentru propunerea legislativă pe votul din diaspora: 5 iulie

Comisia pentru cod electoral a dat termenul pentru propunerea legislativă pe votul din diaspora: 5 iulie
Publicat: 20/06/2019, 13:12

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, membru în Comisia specială a celor două camere legislative pentru elabrorarea codului electoral, a declarat, joi, că liberalii au propus elaborarea unei propuneri legislative pentru facilitarea votului românilor din diaspora până la data de 5 iulie. Propunerea ar urma să fie adoptată în septembrie și să fie aplicată la alegerile prezidențiale din noiembrie.

„PNL a propus și am reușit să includem în regulament o prevedere potrivit căreia elaborarea propunerii pentru românii din diaspora să se facă de către această comisie până pe data de 5 iulie. Datorită faptului că, pe de o parte, în hotărârea Parlamentului această comisie are două atribuții foarte bine stabilite, pe de o parte elaborarea unei propuneri pentru diaspora, pe de altă parte centralizarea tuturor propunerilor legislative pentru ceea ce înseamnă legislație electorală, iar pe de altă parte este cât se poate de evident că primul ciclu electoral este alegerea președintelui României, care va avea loc în noiembrie. Modificarea asta ar trebui să fie adoptată până în septembrie. Cum noi peste o săptămâna intrăm în vacanță, singura variantă în care puteam să eficientizăm dorința românilor din diaspora și nu doar, era ca pe 5 iulie să avem propunere elaborată, sens în care conducerea Camerei și Senatului vor putea convoca o sesiune extraordinară dacă vor cu adevărat ca românii să voteze și să o adoptăm”, a afirmat Fenechiu.

Acesta a spus că inițiativele legislative care deja există pentru modificarea normelor electorale vor fi centralizate iar în șase luni vor fi elaborate modificările legislative „în raport de dorințele românilor”.

Liberalii au propus extinderea perioadei de vot la două zile, sâmbăta și duminica, și totodată extinderea votului prin corespondență la toate alegerile. În același timp, Daniel Fenechiu a afirmat că nu vor propune votul electronic deoarece nu este fezabil.

„Noi am comunicat un set minimal de condiții. Prima propunere esențială era ca să extindem perioada de vot la sâmbătă-duminică, pentru că s-a constatat că dacă votăm într-o singură zi există o problemă de vot. O a doua propunere a PNL este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondență, ipoteză prin care vom permite mai multor români să voteze iar pe parcursul dezbaterilor vom veni și cu alte propuneri care încercăm să le corelăm într-o propunere legislativă care să poată trece. Nu ne dorim să venim cu niște solicitări care să nască tot soiul de dezbateri, ci dorim să venim cu propuneri clare care să poată fi aplicate. Nu vom veni cu votul electronic pentru alegerile prezidențiale, pentru că nu e fezabil, însă votul prin corespondență care s-a aplicat în România și a funcționmat se poate folosi la alegerile prezidențiale. La fel se poate vota și în două zile, și la prezidențiale și la celelalte tipuri de alegeri”, a declarat senatorul.

Matei Dobrovie, deputat din grupul parlamentar PNL, a declarat că unele state europene unde votează românii au avut „reticențe” în a pune la dispoziție alte locații pentru secțiile de vot în afara ambasadelor și consulatelor României.

„Am avut o discuție cu MAE la grupul de lucru pentru votul prin corespondență și ni s-a explicat că unele state au avut reticențe în a pune la dispoziție alte locații pentru secțiile de vot decât ambasadele și consulatele României, pentru că au avut loc alegeri europene și în acele state, deci este o chestiune logistică. Acele autorități ar putea avea reticențe în a da României posibilitatea să deschidă mai multe secții în alte locații decât cele uzualue, consulate și ambasade”, a spus acesta.

Totodată, el a transmis că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ia în considerare extinderea votului prin corespondență pentru cetățenii din străinătate. Dobrovie consideră că dacă românii se vor înscrie în registrul electoral pentru votul prin corespondență, vor putea fi deschise secții de vot acolo unde este nevoie.

„AEP ia în considerare extinderea votului prin corespondență pentru cetățenii din străinătate. Există proiecte care propune extinderea votului prin corespondență și la cetățenii din țară. Dacă tu îi încurajezi pe oameni să se înscrie în registrul electoral cât mai mulți, este un lucru foarte benefic. Prin votul prin corespondență, ei își dau o adresă de corespondență, se înscriu acolo și apoi o să aibă și autoritățile române o evidență mai serioasă unde sunt acei români, cât sunt, astfel să poată să deschidă și secții suplimentare”, a afirmat deputatul.

Președintele Comisiei, senatorul ALDE Viorel Bădulescu, a comunicat că partidul său dorește ca votul anticipat să dureze „un termen rezonabil”.

„Am fixat următoarea ședință a comisie luni la ora 14.00, pentru a dat timp Birourilor Permanente Reunite să aprobe regulamentul de funcționare a comisiei. Soluția pe care o vedem noi de la ALDE este cea a votului anticipat care să dureze un termen rezonabil. Șapte – opt zile este un termen rezonabil. O să vedem care sunt problemele tehnice pentru a pune în aplicare un astfel de act normativ, având în vedere că am dori implementarea acestui sistem de vot de la alegerile prezidențiale. Să vedem ce presupune exact acest lucru mai ales pentru turul doi. O chestiune este legată de votul prin corespondență și inclusiv votul electronic și dacă acesta poate fi pus în aplicare. Nu se abandonează niciun fel de ideea în ceea ce privește vot. Dacă va fi nevoie, vom face sesiune extraordinară sau vom prelungi sesiunea”, a declarat acesta.

Bădulescu a spus că va chema la ședința comisiei de luni și Ministerul pentru Românii de pretutindeni.

„Nu pot să preiau toate proiectele, fără să și consult organizațiile de români din afara țării, de accea am solicitat prezența la comisia aceasta și a Ministerului Românilor de Pretutindeni. În afară de rolul legislativ, această comisie ar trebui să elaboreze niște recomandări pentru Guvern pentru organizarea în bune condiții a votului în diaspora”, a spus senatorul.

Comisia specială a Parlamentului pentru elaborarea codului electoral a decis să cheme la consultări Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul pentru românii de pretutindeni și Ministerul Justiției.

Miercuri, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că a primit scrisoarea șefului statului Klaus Iohannis privind modificările în legislația electorală, susținând că este pentru prima dată când toate forțele politice sunt de acord că trebuie de urgență inițiate modificările.

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, și care să vizeze modificarea legislației electorale. În acest sens, președintele spune că, dacă e nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete