Comisia SRI îl cheamă de urgență la audieri pe George Maior. Manda: Considerăm că ne-a mințit

Comisia SRI îl cheamă de urgență la audieri pe George Maior. Manda: Considerăm că ne-a mințit
Publicat: 12/04/2018, 18:55
Actualizat: 25/03/2019, 22:46

„Audierea domnului Georgescu a venit ca urmare a afirmațiilor făcute în spațiul public de domnul Georgescu, după audierea domnului Maior. Primul subiect a fost legat de relația domnului Maior cu domnul Horia Georgescu. În prima audiere, domnul Georgescu ne spunea că a avut o relație foarte apropiată, îl considera chiar prieten, iar domnul Maior ne-a spus că îl cunoștea vag. După ce am discutat astăzi cu domnul Horia Georgescu considerăm că domnul Maior ne-a mințit. Credem că sunt destul de multe lucruri pe care ar trebui să le discutăm în continuare cu domnul Maior. Cred că săptămâna viitoare sau, mă rog, astăzi după ședință o să-i scriem o adresă domnului Maior ca să-l invităm urgent la Comisie pentru a discuta și a avea opinia domniei sale în contextul noilor lucruri spuse la Comisie de către domnul Horia Georgescu. N-are cum să se cunoască vag persoane care s-au întâlnit la sediul SRI, la sediul ANI, la restaurant sau la domnul Horia Georgescu acasă. Domnul Horia Georgescu ne-a spus aceste lucruri și ne-a adus și probe în acest sens”, a declarat Manda, după audierea joi a fostului șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

Întrebat care ar fi proba prezentată de Horia Georgescu care să ateste că fostul șef al SRI, George Maior, minte, Claudiu Manda a răspuns: „În acest moment prima referire de la care am plecat, inclusiv referirea în spațiul public a domnului Horia Georgescu, a fost că că îl cunoștea vag. Noi considerăm sau eu consider, nu este încă în acest moment n-am supus încă la vot o decizie, dar toate lumea a înțeles din discuție aceasta că nu poți să spui despre cineva pe care îl cunoști vag că te duci acasă la persoana respectivă să discuți. Georgescu a adus o serie de materiale, sms-uri care arată când se întâlneau, unde se întâlneau și lucruri de genul acesta.”

Pe 27 februarie, George Maior, fost șef al SRI și actual ambasador în SUA, a declarat,marți, după o audiere de șase ore în Comisia de Control al SRI, că a răspuns tuturor întrebărilor și că unele au făcut referire la relația SRI-Justiție.

„A fost o discuție interesată, detaliată, cu mesaj general. Reiterez ideea privind legalitatea faptelor și felul în care s-a transformat Serviciul într-o insituție puternică a statului român și faptul că mi-am îndeplinit mandatul. Au fost întrebări legate de relația Serviciului cu Justiția, dacă anticorupția este o problemă de securitate națională, așa cum a fost definită de CSAT, de întâlnirile cu membri ai Guvernului și oameni politici, de oameni care au venit la comisie în legătură cu presa”, a declarat, marți, George Maior.

Acesta a spus că orice altă problemă suplimentară va fi clarificată. Maior, fost șef al SRI, a fost audiat mai bine de șase ore în fața comisiei de control SRI, dar a refuzat să răspundă vreunei întrebări a jurnaliștilor.

Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiați în Comisia de Control al SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoștință de implicarea în toate structurile ale serviciului.