Concluzia lui Tudose după discuțiile cu sindicaliștii, în ziua în care mii de oamni au protestat în Piața Victoriei

Publicat: 04/10/2017, 15:58
În urma discuțiilor dintre reprezentanții sindicatelor și premierul Tudose, s-a stabilit ca aceștia să aibă o întâlnire vineri în care se vor căuta măsuri financiare compensatorii privind transferarea contribuțiilor sociale. Mihai Tudose susține că nu se renunță la transfer.
„Nu ne gândim, nu s-a luat decizia renunțării la acest transfer. Găsim o soluție de compensare sau de implementare a legii salarizării”, a declarat Mihai Tudose după discuții.
Astfel, vineri dimineața va avea loc o nouă întânire între confederațiile sindicale și premierul României.
„A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, sa se analizeze implicația acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară și să se găsească soluții. Vineri dimineața o să avem o întâlnire cu domnul premier și cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicații în construcția legislativă și în termen de o lună reprezentanții angajatorilor și angajaților cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social”, a declarat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hosu.
Întrebat despre posibilitatea unei greve a transportatorilor, Tudose a spus: „Prețul carburnatului nu a crescut din cauza accizei. O să continuăm discuțiile. Ameninta cu greva, ce să le spunem, să nu facă?”.
Liderii sindicatelor AU AVUT au discuții cu premierul Mihai Tudose, cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Muncii Olguța Vasilescu, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.
În același timp, mii de oamenii au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceștia susținând că ar urma să le scadă și veniturile.
„Noi reprezentăm Universitatea Politehnica din Timișoara și spunem nu transferului de contribuții de la angajator la angajat. Nu avem certitudinea că ni se vor plăti la timp asigurările de sănătate, șomajul, protecția socială, ceea ce ne afectează direct. Pentru toată lumea mărirea va fi de doar 4,26%, indiferent de salariu, iar pentru mine asta ar însemna maximum 200 de lei”, spune unul dintre protestatari.
„Ne-au promis ceva și au întors-o la 180 de grade. Vrem să ne dea ceea ce ne-au promis în campanie. Campania nu a fost demult și au schimbat totul. Să ni se respecte munca pentru că noi suntem într-un spital de psihiatrie și într-un astfel de loc noi nu trebuie să lucrăm fără sporuri. Riscurile sunt mari pentru că muncim cu bolnavii psihic. Noi suntem personalul Tesa și facem tot ce ține de clădire. După 25 de ani de muncă, am 2000 de lei și vor să ne aducă la 1400-1200 de lei”, susține Remus, participant la prostet.
„Protestăm față de deciziile pe care vrea să le ia guvernul, de a transfera taxele sociale în spinarea noastră, a angajaților. Vreau să reamintesc că în zona Gorj, în secolul 21, nu avem salvări, poate aude și ministrul Sănătății și Raed Arafat. Nu avem canalizari, nu avem gaze și, din cauza acestui transfer, în loc să fie o majorare a salariului o să fie o micșorare. Timp de șase ani s-au tăiat multe drepturi și acum va fi o diminuare drastică”, spune un alt protestatar.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar și la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

„Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi, de fapt, țara care încearcă să distrugă modelul social-european”, a spus, marți, Președintele Confederației „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în cadrul conferinței de presă, făcând referire la deciziile Guvernului.

Liderul sindicatului polițiștilor a subliniat că, cel mai probabil, salariile din sistemul public vor scădea din 2018 și vor ajunge la nivelul din 2009.

„Avem nemulțumiri legate de Legea 153/2017, lege a salarizării din sistemul public, și Legea 63 privind dialogul social. Cu privire la salarizare, este clar că prin acest transfer de contribuții vor fi neutralizate acele majorări de 25%. Mai mult de atât, noi avem niște particularități în această lege și mă refer la articolul 25, cu acele plafoane. Această lege, în siste,mul de apărare și sigurnață publică nu va produce efecte în 2018, pentru că legiuitorul, în mod necosntituțional, a făcut inaplicabilă legea. Practic, polițiștii, militarii nu vor fi beneficiarii salariului prevăzut în Legea 153, ci ne vom întoarce la salariul de bază din 2009″, a spus președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, Dumitru Coarnă.

Acțiunile de protest au început în 11 septembrie și au fost organizate în mai multe orașe din țară.

„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecințele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul și reprezentanții acestuia (patronii și angajatorii). Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au și o răspundere socială. Această distribuție asigură o repartizare echitabilă a creșterii economice între capital și lucrători, iar transferul integral al contribuțiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, susțin sindicaliștii.

De asemenea, sursa citată atrage atenția și cu privire efectele negative ale modificării legislației dialogului social din 2011 prin desființarea negocierii colective la nivel superior și restrângerea dreptului la acțiune colectivă au condus la accentuarea inegalităților sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa.

„Astfel, în cei șapte ani de la intrarea în vigoare a condiționărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% – sunt semnate de reprezentanții salariaților, de cele mai multe ori desemnați de însuși managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de fațadă este minimă. Efectele sunt vizibile și au stârnit îngrijorarea instituțiilor internaționale, precum Organizația Internațională a Muncii sau Comisia Europeană”, conform „Cartel Alfa”.

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță că 3.000 de membri vor participa la protest, ulterior organizând Marșul pentru sănătate, traseul Piața Victoriei – Ministerul Muncii – Ministerul Sănătății.

„Motivul protestelor îl constituie nemulțumirea justificată a membrilor de sindicat și a tuturor salariaților față de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 și prin intenția Guvernului de a crește impozitarea salariului de bază”, transmit sindicaliștii „Solidaritatea Sanitară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers