Conducerea comisiei de bacalaureat de la Liceul „Bănescu” Mangalia și elevi, trimiși în judecată

Conducerea comisiei de bacalaureat de la Liceul Bănescu Mangalia și elevi, trimiși în judecată
Publicat: 21/08/2013, 11:27
Actualizat: 02/02/2019, 13:10

Președintele, vicepreședintele și membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia, elevi și părinți ai acestora au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, care îi acuză de dare și luare de mită pentru fraudarea examenului susținut în iunie-iulie.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța i-au trimis în judecată pe profesorul Gheorghe Amza, președinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, pe care îl acuză de luare de mită în formă continuată și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, și pe Ingrid Iulia Rădulescu, vicepreședinte al comisiei, pentru luare de mită, arată DNA miercuri, într-un comunicat de presă.

Alături de aceștia vor fi judecați profesorii Florin Pădureanu, Doina Manoleasa, membri în comisia de bacalaureat, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei, pentru luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității.

În același dosar au fost trimise în judecată profesoara Valeria Maria Tudosa, membru al comisiei, pentru luare de mită, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor în cadrul comisiei de bacalaureat, pentru că a permis accesul unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, și pe Veronica Cara, pentru complicitate la dare de mită.

Cilica Stângaciu și Aurel Boboșatu, ambii candidați la examenul de bacalaureat, au fost trimiși în judecată pentru complicitate la dare de dare de mită și, respectiv, dare de mită.

Totodată, procurorii i-au trimis în judecată pe Gabriela Alexoiu și Viorel Urziceanu, părinții unor candidați la examenul de bacalaureat, aceștia fiind acuzați de dare de mită și, respectiv, complicitate la această infracțiune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în cursul lunii iulie – iulie, Gheorghe Amza, președintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulți candidați la examen, suma totală de 3.000 de euro și contravaloarea cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, și a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

„În data de 30 iunie 2013, la același examen de bacalaureat, și alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulți elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, inculpații Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreședintele comisiei de bacalaureat a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia informaticianul liceului și secretarul comisiei a primit 2.000 de lei”, au scris procurorii în documentul citat.

Anchetatorii au stabilit că Gheorghe Amza și cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidaților la examen Boboșatu și Stângaciu, precum și al părinților Alexoiu și Urziceanu, care înaintea examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susțină examenul la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia.

Procurorii o acuză pe Cara că a intermediat contactul dintre Amza și persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu președintele comisiei de bacalaureat pe toată durata desfășurării examenului și l-a ajutat să primească o parte din mită.

„În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, președinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina și Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat și Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial”, se mai arată în documentul citat.

Tribunalul Constanța a dispus, în 26 iulie, la cererea procurorilor, arestarea preventivă a lui Gheorghe Amza.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Constanța.

La ultima probă scrisă a examenului de bacalaureat, în sălile de examen de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia au fost găsite pe băncile a doi candidați subiecte rezolvate și fotocopiate.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că există imagini de pe camerele de supraveghere în care se vede că un membru al comisie de examen a împărțit elevilor subiectele rezolvate.

La Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” au susținut probele de la bacalaureat și absolvenții Liceului Teoretic din Negru Vodă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii