Conducerea STS susține că sistemele de introducere a datelor au fost complet funcționale pe 26 mai

Redactor:
Teodor Bobei
Prim-adjunctul directorului STS, generalul Ionel-Sorin Bălan a declarat, la audierea în Comisia de anchetă privind posibila fraudare a europarlamentarelor, că sistemul la alegeri a fost sută la sută funcțional, precizând că folosirea tabletelor nu a mărit timpul de votare în diaspora sau în țară.

„În urma analizei interne cu privire la funcționalitatea sistemelor centrale vă pot confirma faptul că sistemele au avut funcționalitate de 100%”, a afirmat, marți, Ionel-Sorin Bălan.

Acesta a mai spus că utilizarea tabletelor pentru introducerea datelor votantului în sistem nu a mărit timpii de validare în țară în Diaspora sau în țară.

„Pot să va informez că în urma statisticilor realizate, timpul mediu de preluare procesare și validare a unui CNP în străinătate pentru ambele procese electorale, respectiv europarlamentare și referendum a fost de 10 secunde. Ceea ce înseamnă că din momentul din care se introduce buletinul în sistem, până la validare trec 10 secunde. Utilizarea tabletelor nu a mărit timpii din Diaspora sau din țară”, a explicat Bălan.

El a adăugat că nu a existat niciun angajat al STS care să fi operat tablete sau care să fi introdus date în sistemele enumerate, această responsabilitate revenind operatorilor IT.

Înaintea conducerii STS a fost audiat în comisia de anchetă directorul Institutului Național de Statistică (INS) Tudorel Andrei. Acesta a declarat că au existat inadvertențe în centralizarea voturilor, însă acestea nu au afectat în niciun fel rezultatul final al alegerilor.

Înaintea vacanței parlamentare, Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare a audiat-o pe fostul ministru de Interne Carmen Dan. Ea a declarat că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

De asemenea, din partea MAE secretarul general al instituției Laura Elena Chiorean a spus, la audiererile respective, că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, precizând că „în multe cazuri s-a intrat cu forța în secțiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”.

Și președintele AEP a fost audiat în cadrul Comisiei de anchetă. Astfel, Constantin Buică a afirmat că tabletele folosite în secțiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală și STS și nu au fost constatate „vulnerabilități” în funcționarea lor.

 

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe...
Peste 1 milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, găsiți în găleți,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Momentul ȘOCANT în care un pilot este ASPIRAT prin fereastră în timpul aterizării
ULTIMA ORĂ! Veste tragică despre Gheorghe Visu. Fanii sunt îngroziți
Mutarea genială a lui Mirel Radoi în scandalul momentului: 'Am luat o decizie...
Schimbări de ultimă oră pentru România! Iohannis a semnat decretul. Se aplică de ASTĂZI!
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Dezastru pentru Viviana Sposub. Vedeta TV trece prin clipe de groază
Inchide