Conferință Mediafax Talks: Noul Cod de Procedură Civilă și impactul asupra mediului de afaceri

Conferință Mediafax Talks: Noul Cod de Procedură Civilă și impactul asupra mediului de afaceri
Publicat: 19/03/2013, 14:35
Actualizat: 30/07/2014, 00:23

Agenția de presă MEDIAFAX și societatea de avocați Țuca Zbârcea&Asociații organizează marți, 19 martie, conferința „Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări și impactul asupra mediului de afaceri”.

Schimbările în materia competenței instanțelor judecătorești și cum se aplică procedura în fața primei instanțe sunt doar câteva din temele ce vor fi dezbătute la conferința programată să înceapă de la ora 9.00, la hotelul Radisson BLU, sala Atlas.

Noul Cod de Procedură Civilă va fi analizat alături de lectorii invitați: Dr. Mona PIVNICERU – ministrul Justiției; prof. univ. dr. Gabriel BOROI – rector, Universitatea Nicolae Titulescu din București, Membru al Comisiei de redactare a Noului Cod de Procedură Civilă și a legii de punere în aplicare; conf. univ. dr. Traian-Cornel BRICIU – Facultatea de Drept, Universitatea București; Bogdan DUMITRACHE – executor judecătoresc, formator la Institutul Național al Magistraturii, Robert ROȘU – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Ioana HRISAFI – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Ionuț ȘERBAN – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Christina VLĂDESCU – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Ioana GELEPU – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații și Dr. Alina UNGUREANU – avocat senior, Țuca Zbârcea & Asociații.

Intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă la 15 februarie 2013 marchează o nouă etapă importantă în reforma sistemului judiciar din România. Noile reglementări oferă cadrul legal necesar pentru simplificarea și accelerarea procedurilor în materie procesual-civilă și contribuie la creșterea calității actului de justiție, definind mijloacele necesare pentru asigurarea unei practici unitare.

Din perspectiva mediului de afaceri, o mare parte a disputelor deduse judecății instanțelor de drept comun izvorăște din raporturile între profesioniști. Legiuitorul a păstrat mijloace și proceduri judiciare reglementate în legislația anterioară, dar a introdus și instituții și reguli noi, toate acestea cu scopul de a eficientiza actul de justiție. Aceste modificări vor avea, pe lângă rolul de a conduce, cel puțin la nivel teoretic, la reducerea timpului de soluționare a cauzelor și un efect pozitiv asupra mediului de afaceri, în sensul reducerii costurilor suportate de justițiabili.

Pentru magistrați, avocați sau consilieri juridici, mediatori, dar și executori judecătorești, noile reglementări necesită un efort nemaiîntâlnit de asimilare și aplicare corectă. Poate cel mai important lucru atât pentru justițiabili, cât și pentru practicieni ai dreptului și magistrați este că noile și vechile reglementări ale Cod de Procedură Civilă vor coexista cel puțin până în 2016, dată la care se preconizează că procesele pe rolul instanțelor desfășurate în temeiul vechiului Cod de Procedură Civilă se vor fi încheiat.

Conferința va fi moderată de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații, printre care se numără și fondatorul casei de avocatură – Florentin ȚUCA, Managing Partner.

Evenimentul va reuni aproximativ 250 de participanți: reprezentanți ai Ministerului Justiției, reprezentanți ai CSM, reprezentanți ai caselor de avocatură și firmelor de consultanță, reprezentanții altor profesii juridice liberale, precum notar public, executor judecătoresc, mediator, practician în insolvență, evaluator, reprezentanți la nivel de top management și consilieri juridici din cadrul companiilor active în toate industriile: energie, auto, retail, farma, bănci, asigurări, investiții, leasing, construcții si imobiliare, logistică, etc. și presă geenralistă și de specialitate.

Cu o echipă formată din 100 de avocați în cadrul biroului din București, dintre care 20 sunt parteneri, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai importante societăți de avocați din România. Firma operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât și un birou de reprezentanță în Madrid, Spania. Totodată, Țuca Zbârcea & Asociații a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu firma de avocatură Țurcan Cazac, liderul pieței de avocatură de business din Chișinău, Republica Moldova.

Țuca Zbârcea & Asociații oferă asistență juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaționale de specialitate pentru serviciile în domenii precum drept societar și comercial, fuziuni, achiziții / privatizări, litigii și arbitraje internaționale, energie și resurse naturale, drept financiar-bancar etc.

În 2011, Țuca Zbârcea & Asociații a acordat consultanță Ministerului Justiției în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială privind „Pregătirea punerii în aplicare a Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedură Civilă și Codului de Procedură Penală” și care a analizat impactul acestor noi reglementări din punct de vedere legal, economic, bugetar și al resurselor umane.

Mediafax este cel mai mare furnizor de informație generală și de afaceri din România. Înființată în 1991, compania Mediafax face parte din Mediafax Group și are peste 2.000 de clienți din mass-media, sectorul public și cel de afaceri. Printre produsele și serviciile Mediafax se numără fluxuri zilnice de știri și fotografie de presă, înregistrări audio cu declarații și interviuri în exclusivitate, servicii de monitorizare de presă și de distribuție de comunicate de presă, anuare de specialitate, conținut multimedia pentru telefonia mobilă. Din 2007, Mediafax se adresează în mod direct și consumatorilor finali, nu doar sectorului business, prin www.mediafax.ro.

Mediafax organizează, începând din 2006, evenimente de business care vin în completarea informațiilor de afaceri oferite zilnic companiilor. Prin seria de conferințe Mediafax Talks, oamenii de afaceri au la dispoziție un forum de dezbatere despre subiecte și probleme arzătoare, precum și o modalitate de dialog cu autoritățile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York