Consilierii UDMR din Târgu Mureș au vorbit și în maghiară la ședința CL, „în semn de protest”

Consilierii UDMR din Târgu Mureș au vorbit și în maghiară la ședința CL, în semn de protest
Toți consilierii UDMR din CL Târgu Mureș care au luat cuvântul în ședința de marți au vorbit mai întâi în maghiară - și nu doar în română, ca de obicei - "în semn de protest" față de faptul că o femeie a fost amendată după ce a distribuit într-o piață din oraș etichete bilingve pentru produse.
Publicat: 08/10/2013, 18:50
Actualizat: 01/02/2019, 18:42

Toți consilierii UDMR din CL Târgu Mureș care au luat cuvântul în ședința de marți au vorbit mai întâi în maghiară – și nu doar în română, ca de obicei – „în semn de protest” față de faptul că o femeie a fost amendată după ce a distribuit într-o piață din oraș etichete bilingve pentru produse.

Până acum, majoritatea luărilor de cuvânt în cadrul ședințelor din Consiliul Local Târgu Mureș au fost în limba română, în rare cazuri consilierii locali UDMR folosind limba maternă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele UDMR Târgu Mureș, viceprimarul Peti Andras, a anunțat, la începutul ședinței Consiliului Local de marți, că va vorbi în limba maternă „în semn de protest” față de faptul că o femeie a fost amendată în urma unei acțiuni de distribuire de etichete bilingve într-o piață.

Peti a arătat că exprimarea în limba maternă este un drept al său constituțional, de care înțelege să facă uz „în semn de protest” față de ceea ce consideră „un abuz” al Poliției Locale – care a amendat-o pe femeie pe motiv că nu avea autorizație pentru acțiunea sa.

El a tradus apoi în limba română cele spuse. Toți consilierii UDMR care au luat apoi cuvântul, la diferite puncte de pe ordinea de zi, i-au urmat exemplul, ședința prelungindu-se semnificativ, din această cauză.

În plenul ședinței, primarul municipiului, Dorin Florea, le-a spus consilierilor UDMR că pot folosi „și zece limbi”, dar „ipocrizia și demagogia tot așa se exprimă”, reproșându-le că susțin o persoană care „promovează un Târgu Mureș conflictual” și atrăgându-le atenția că orașul nu va putea emite pretenții la titlul de Capitală Culturală Europeană, tocmai din acest motiv.

Mai mult, la o luare de cuvânt a consilierului local Sebastian Pui, reprezentând USL – formațiune care asigură majoritatea în CL Târgu Mureș alături de UDMR -, primarul a intervenit ironic, întrebându-i pe consilierii UDMR dacă nu vor ca acesta să le traducă și în maghiară ce a spus.

În cadrul ședinței, unul dintre cele mai importante puncte, referitor la acordarea subvenției pentru energie termică în acest sezon, a fost retras de pe ordinea de zi, în timp ce un altul, referitor la buget, a fost supus la vot în patru variante până ce a fost adoptat, deși se referea la o rectificare de buget pozitivă.

La finalul ședinței, Peti Andras a declarat presei că a vorbit în ambele limbi pe tot parcursul ședinței, ca și colegii săi, în mod excepțional, dar că intenționează să utilizeze limba maternă și la următoarele ședințe și va cere conducerii Primăriei să pună la dispoziție „un traducător și echipamentele necesare” în acest sens.

În CL Târgu Mureș, UDMR deține 10 din cele 23 de locuri.

Vineri, PPMT și UDMR Târgu Mureș susțineau că șeful Administrației Piețelor și cel al Poliției Locale au atitudine discriminatorie și vor fi reclamați la CNCD, după ce o femeie ce împărțea în piață etichete bilingve pentru produse a fost amendată, însă șefii celor două instituții spuneau că ea nu avea autorizație.

Președintele PPMT Târgu Mureș, Jakab Istvan, relata, într-o conferință de presă, că o femeie, Lako Peterfi Tunde, a distribuit etichete cu denumiri în română și maghiară ale unor produse, precum „Dovlecei / Cukkini”, pentru comercianții din Piața „7 Noiembrie” din municipiu, iar joi s-a alăturat și el acestei acțiuni, alături de alți voluntari, însă comercianții i-au spus că șeful Administrației Piețelor din oraș, Vasile Filimon, a interzis afișarea de denumiri bilingve pentru produse.

Jakab spunea că, pe de altă parte, șeful Poliției Locale, Valentin Bretfelean, a amendat-o pe femeia care a inițiat acțiunea pe motiv că „generează conflicte interetnice”, adăugând că din această cauză Filimon și Bretfelean vor fi reclamați la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

La rândul lor, reprezentanții UDMR Târgu Mureș au transmis un comunicat de presă în care susțineau că, în urma incidentului din Piața „7 Noiembrie”, un târgumureșean a fost amendat „pe nedrept și nejustificat”, întrucât minoritățile au dreptul la folosirea limbii materne, legislația garantând aceste drepturi.

În replică, șeful Administrației Piețelor, Vasile Filimon, și cel al Poliției Locale, Valentin Bretfelean, au respins acuzațiile, spunând că nu au nimic împotriva exercitării bilingvismului, însă persoana respectivă nu a cerut autorizație pentru acțiunea din piață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...